MENU

3 Απριλίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Αναζωογόνηση” των Προσφυγικών μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Views: 114 Ειδήσεις, Κοινωνία, Οικονομία, Πάτρα / Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

“Αναζωογόνηση” των Προσφυγικών μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο  Δήμος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και απέφυγε επιμελώς και για ευνόητους λόγους να εξηγήσει τι είναι.

«Μια από τις πλέον ιστορικές συνοικίες του η εργατική συνοικία των Προσφυγικών και η ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να αλλάξει όψη» ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων και πρόσθετε  μεταξύ άλλων :

«Η Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της, ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων προχώρησε σε μελέτη αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής, υπέβαλε αίτημα για την υλοποίηση αυτού του έργου, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί.

Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έχει τίτλο «Αναζωογόνηση Προσφυγικών Κατοικιών Δήμου Πατρέων» και το ποσόν χρηματοδότησης, προβλέπεται στα 10.767.000 ευρώ.

Βασικές αρχές της μελέτης, είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των δημοτών, αποβλέπει στην αναζωογόνηση της ιστορικής αυτής συνοικίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές, αφού τα «Προσφυγικά» είναι ένα ζωντανό κύτταρο σε συνεχή εξέλιξη.

Οι εργασίες θα συμβάλουν καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της συνοικίας, οικονομική και κοινωνική, διατηρώντας ωστόσο την ιστορικότητά της .

Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, έργα πρασίνου, που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των ξερών δέντρων και αντικατάστασή τους με νέα.

Για τις εργασίες, έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών, δηλαδή η χωροθέτησή του σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, η ιστορικότητα και οι μνήμες της συνοικίας, οι χώροι λατρείας και αθλητισμού.

Η οικιστική ενότητα των Προσφυγικών, ορίζεται μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας».

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά τι ακριβώς είναι όμως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που ο Δήμος επικαλείται επιγραμματικά; Ο  Δήμος απέφυγε επιμελώς και για ευνόητους λόγους να εξηγήσει. Διαβάστε και θα καταλάβετε. Απλώς γιατί είναι ευρωπαϊκοί πόροι:

Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά”, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ειδική θεματική τηλεδιάσκεψη με τίτλο “Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας”, που διοργάνωσαν από κοινού ο Τομέας Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο αρθρώνεται από τα 6 εκατ. ευρώ για τους πιο μικρούς δήμους και φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ για τους μητροπολιτικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη νέα παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου για υποβολή αιτήσεων, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα υποβληθούν οι προτάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα συμβασιοποιηθούν τα έργα και θα αρχίσουν να υλοποιούνται. “Στόχος μας”, υπογράμμισε, “είναι από το 2022 μέχρι το 2023 -μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”- να κάνουμε πράξη την ανάπλαση των τοπικών κοινωνιών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες δουλειές για όλους”.

Όπως σημείωσε, “πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας στη μετά-covid εποχή”, με έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, ανακύκλωσης, ηλεκτροκίνησης και προσεισμικού ελέγχου σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.

«Όσοι μηρυκάζουν μίζερα μικροπολιτικά τσιτάτα, δεν προσφέρουν τίποτα. Μόνο υπενθυμίζουν πόσο έβλαψαν επί των ημερών τους την Αυτοδιοίκηση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρηματοδοτικού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης».

Στο μεταξύ, με κοινή δήλωση τους, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, τομεάρχης Εσωτερικών και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών – υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι η παράταση έως τις 30 Απριλίου είναι μικρή και οι δήμοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «για έργα που δεν ξέρουν καν αν πρέπει να εντάξουν, αφού το πλάφον παραμένει άγνωστο και κάποτε θα ανακοινωθεί».

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Εκείνοι που είχαν συνηθίσει να μένουν στο μηδέν και να παίζουν μόνιμα παράταση, αρνούνται να καταλάβουν ότι τώρα τρέχουμε μπροστά. Για εμάς δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο, όταν πρόκειται για απορρόφηση κονδυλίων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στις 18 Μαρτίου, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποκτά νέα δυναμική.

Και μάλιστα επιταχύνεται, καθώς με νομοθετική ρύθμιση προβλέψαμε τεχνική βοήθεια που θα βοηθήσει κυρίως τους πιο μικρούς και αδύναμους δήμους να συντάξουν και να υλοποιήσουν ώριμα αναπτυξιακά έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η δε τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα θεσπίζει «πλαφόν» είναι στη φάση της συνυπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς και εκδίδεται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι χωρίς τη θέσπιση πλαφόν, οι πιο μικροί Δήμοι και εκείνοι με πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες κινδύνευαν να μείνουν εκτός του Προγράμματος. Και όλα αυτά τα προχωρούμε σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες και τα θεσμικά τους όργανα, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αντίστοιχα. Όσοι μηρυκάζουν μίζερα μικροπολιτικά τσιτάτα, δεν προσφέρουν τίποτα. Μόνο υπενθυμίζουν πόσο έβλαψαν επί των ημερών τους την Αυτοδιοίκηση. Εμείς ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε με την Αυτοδιοίκηση και πάμε μπροστά για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη», καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών».

Comments are closed.