MENU

24 Ιουλίου 2019 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με τόσα σοβαρά προβλήματα στη περιοχή μας, η Νομική σχολή μας μάρανε; Views: 631 Επικαιρότητα

Με τόσα σοβαρά προβλήματα στη περιοχή μας, η Νομική σχολή μας μάρανε;

_Του Νίκου Κ Αντωνόπουλου τ. Αντιδημάρχου Πατρέων – Νομικού_
Αφούπανηγυρίστηκε πρόσφατα, η εξαγγελία ίδρυσης Νομικής Σχολής στη Πάτρα, θρηνήθηκε σε υψηλούς καταγγελτικούςτόνους η ακύρωσή της.
Μεταξύ των αγανακτισμένων ο νεοεκλεγείς βουλευτής Αχαΐαςτ. πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που το ερμήνευσε ως μνησίκακη αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ, επειδή της πήρε το εκλογικό τρόπαιο της Αχαΐας, ενώο συνάδελφός του τ. πρωθυπουργός κ Γ. Α. Παπανδρέου κατ ουσίαν πρότεινε έναάλλο εναλλακτικό σχέδιο. Δεν γνωρίζωαν το κίνητροτης νέας κυβέρνησηςήταν τόσο μικρόψυχο, αλλά εκτιμώ, πως όταν κάνεις ρηχές προεκλογικές επιλογές, τότε εξανεμίζονται εύκολα οι«επιτυχίες» σου.
Ας ιδούμε όμως το θέμα αυτό από μια ευρύτερη σκοπιάκαι που βρίσκονται τα σοβαρά κρίσιμα θέματα του Πανεπιστημίουκαι τα πλέον κρίσιμα της περιοχής μας. Ήταν το κύριο μας αίτημα μας, η ίδρυση μιας ακόμηΝομικής Σχολής, όταν χιλιάδες ήδη απόφοιτοι νομικών είναι άνεργοι, αυξάνεται το δικηγορικόπρολεταριάτο και όταν μένουν άλυτα πολύ πιο σοβαρά, θεσμικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα στηχώραμας;
Έτσι θα αναβαθμισθεί η ανωτάτη παιδεία, η έρευνα, ήμήπως βελτιωθεί το νομικό καιθεσμικό μας σύστημα, θα καταπολεμηθεί η αποπνικτική, γραφειοκρατία, η κακονομία και η ανομία;
Είναι απείρως σοβαρότερο ζήτημαηβελτίωση της ποιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης, όπου έχουμε ένα φοβερά δυσλειτουργικό δικαστικό σύστημα, με υποστελεχωμέναδικαστήρια, ατέλειωτες δίκες και αναβολές, πρωτοφανή βραδύτητααπονομής και μας κατατάσσουν αξιολογικά τελευταίουςμεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Γιατί να ιδρύεται ένα μεμονωμένο τμήμα νομικής σχολής, εκτός ενόςευρύτερουτομέα δικαιικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικώνκαι πολιτικών επιστημών;
Με ποια κριτήρια και με ποιά μελέτησκοπιμότητας, προτιμήθηκε έναντι άλλωνεπιστημονικών πεδίων,κλάδων και σχολών πολύ πιό δυναμικώνκαιμε προοπτική;
Εδώ απουσιάζουν, από το Πανεπιστήμιο μας,πολλάνευραλγικά τμήματαόπως Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας, Βιοοικονομίας, Κοινωνιολογίας,Γεωπονίας,Ψυχολογίας,Ευρωπαϊκών Σχέσεων, και δεν μπορούν να συγχωνεύσουν ταδύο ισχνά τμήματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε μία ενιαία ισχυρή σχολή Οικονομικών Επιστημών (BussinesSchool) με προσθήκη νέων τμημάτων. Αποτέλεσμα όλων των ελλείψεων αυτών είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών παρά τιςνησίδες αριστείας που διαθέτεινα κινείται ελλειπτικά και να μην αναβαθμίζεται..
Το χειρότερο όλων φυσικά είναι οεκτρωματικός Νόμος 4610/2019 τουΥπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, και της απελθούσας κυβέρνησης μετις πολλές ασυνάρτητες διατάξεις καιτις αφειδείς ανωτατοποιήσεις των ΤΕΙ- χωρίς μελέτη, προϋποθέσεις και πιστώσεις αποδιοργάνωση των παραρτημάτων της Αγρινίου και Μεσολογγίου αλλά με την πρόθυμη συμπαράσταση πρυτάνεως και ΠεριφερειακήςΑυτοδιοίκησης.
Φτιάχνοντας μιαπανεπιστημιακή σχολήστα χαρτιά, χωρίς σοβαρές υποδομέςκαι σπέρνοντας ΑΕΙ σε κωμοπόλεις είναιμιαεύκολη δημαγωγική υπόθεση. Το ζητούμενο είναι να έχεις μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Αυτό λείπει. Ειδικά δε για Πανεπιστήμιο Πατρών, που τελευταία αξιολογήθηκε αρνητικά, είναι πολύπιο σοβαρόζήτημα, ηύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας,ανάπτυξης και βελτίωσης, και να αντιμετωπίσει τη μείωσητου πανεπιστημιακού καιτου ερευνητικού του δυναμικού, την ανεπαρκήχρηματοδότησηερευνητικών προγραμμάτων, Αντίθετα είχαμε υπερενίσχυση των Ινστιτούτων Κρήτης από τον κ Φωτάκη και την αγνόηση των ιδικών μας, με τις παρωχημένες υποδομέςκαι την έλλειψη νέων δομών έρευνας και ενώ συνεχίζεται αθρόα η μαζική φυγή εξαίρετου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον της χώρας μας πρέπει να εστιασθεί, στην παρακολούθηση της τεράστιας τεχνολογικής οικονομικής επανάστασης,στην ενίσχυση της έρευνας, στην βελτίωση του περιεχόμενο των πανεπιστημιακών σπουδών και στην σύνδεση τους με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το δύσκολο πεδίο καλείται να δώσει εξετάσεις και η νέα κυβέρνηση,με ένα ολοκληρωμένο ανορθωτικό σχέδιογια τα ΑΕΙ,που να δίνειπροοπτικές στη νέα γενιά, η οποία πληρώνει ακριβά τις μεγάλες αποτυχίες και τα λάθη της απερχόμενης.
Αν στην ιεράρχηση και στο θεματολόγιοπροτεραιοτήτων της περιοχής, προτάσσεται θορυβωδώς συγκυριακά ένα νομικό μόνο τμήμα , τότε αγνοούμεκαι ενταφιάζουμε όλα τα τα ζωτικά μας θέματα. Εκτιμώ πωςμπλέξαμε πάλι σε μια λαθεμένη συζήτηση, αφήνοντας στο σκοτάδι τατόσο κρίσιμα ανεπίλυτα προβλήματα,που καθηλώνουν και μαστίζουν την περιοχή μας..
Τα υπενθυμίζουμε ενδεικτικά:
·Η ανυπαρξία σύνδεσης- δικτύου φυσικούαερίου στη Δυτική Ελλάδα καιο αποκλεισμός της από την αξιοποίηση. των ΑΠΕ.
·Η μη ολοκλήρωση του Φράγματος Πείρου και μη εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων.
·Η απουσία αεροπορικής σύνδεσης -αξιοποίησης Αεροδρομίου Αράξου και δημιουργίας κόμβου πολυτροπικών μεταφορών.
·Οι αξιοθρήνητες, μη επιδοτούμενεςαστικές συγκοινωνίες και το μόνιμο κυκλοφοριακό χάος.
·Το οπισθοδρομικό σχέδιο ματαίωσης, για τρίτηφορά, του μεγάλου έργου τηςνέας Εθνικής Οδού Πατρών –Πύργου.
·Η καθήλωση και οπισθοχώρηση των δύο πιο βασικώναναπτυξιακών πυλώνωντης πόλης μας, του Πανεπιστημίου και του Λιμανιού.
·Οιαναιμικέςδημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι μεγάλες καθυστερήσεις όλων των δημόσιων έργων και οι αναπορρόφητες πιστώσεις, εθνικές και ΕΣΠΑ.
·Τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας των νέων, η φυγή των ικανών και η εγκατάλειψη της Γεωργίας και της της υπαίθρου
·Η τελμάτωση τηςΠεριφέρειά μας, στον πάτο της τουριστικήςκίνησης της χώρας παρά τους πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους.
·Η ανυπαρξία ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης, στερεών και υγρών αποβλήτων, προστασίας των δασών και των θαλασσών, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών κά.
Αυτά, το εκρηκτικά θέματα είναικρισιμότερα από τηνατυχήσασα νομική σχολή αλλά δεν προσφέρονται για άσκοπο θόρυβο, νοσηρό τοπικισμόκαι προπαγανδιστική εκμετάλλευση. Στα παραπάνω επιγραμματικάαναφερόμενα κρίσιμα θέματα χρειάζονται υπεύθυνεςαπαντήσεις,από κυβερνώντες καιαντιπολιτευόμενουςόλων των βαθμίδων και των αποχρώσεων
Αυτά δυστυχώς τα σπουδαία ζητήματα,εξακολουθούν να τα αγνοούνκαι να σωπαίνουν οι καταγγέλλοντεςενώ αποφεύγουνκάθευπεύθυνη συζήτηση και αναζήτηση λύσεων, γιατί αυτά απαιτούν επαρκή γνώση, συλλογικότητα, σοβαρή πολιτική διοικητική οργάνωση, υπερκομματική αντιμετώπιση και ενημερωμένους πολίτες,στοιχεία που δυστυχώς μας λείπουν..
Φυσικά οι ευθύνες για την συνολική αναπτυξιακή μας καθυστέρηση, ανήκουν και επιμερίζονται διαχρονικά σε εθνικούς πρωταγωνιστές και σε τοπικούς κομπάρσους.
Άς αρχίσουμε κάποτε να συζητάμε υπερκομματικά, συλλογικάκαι τεκμηριωμένα, για το μέλλον και την τύχη του Πανεπιστημίου και της περιοχής μας, χωρίς αντιπολιτευτικήδημαγωγίαή κυβερνητική προπαγάνδα, με λάθος θέματακαι για αμφίβολαεπιτεύγματα .
Αςσυμφωνήσουμε κάποτε σε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό τοπικό περιφερειακό πρόγραμμα , με σαφείς στόχους, πόρουςκαιέμψυχο δυναμικό.
Διαφορετικά αν συνεχίσουμε έτσι, δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τηνπόλη μαςκαι την περιοχή της, η οποία χωρίς επίγνωση, δίχως σοβαρούς στόχους καισωστές πολιτικές επιλογές , θα αποτυγχάνει συνεχώς συλλογικά και θα οδηγείται σε χειρότερη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση η Πάτρα , το Πανεπιστημίου της, η Αχαΐα και η Περιφέρειας μας.

Comments are closed.