MENU

6 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μπάστακας: Ότι πιο φρέσκο και καρναβαλικό κυκλοφορεί στην πόλη! Views: 771 Ειδήσεις, Πατρινό Καρναβάλι

Μπάστακας: Ότι πιο φρέσκο και καρναβαλικό κυκλοφορεί στην πόλη!

  • Νοσταλγική αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα συναισθηματική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Μπούλες το προηγούμενο Σάββατο. Το “Σουαρέ” έβαλε τους καρναβαλιστές να σκαλίσουν τα άλπουμ τους και να μοιραστούν μέσω διαδικτύου φωτογραφίες από το πρώτο τους καρναβάλι. Έτσι εκατοντάδες ασπρόμαυρες και έγχρωμες, ρυτιδιασμένες αλλά ταυτόχρονα λαμπερές φωτογραφίες ένδοξων καρναβαλικών εποχών βγήκαν από το “μπαούλο” της λήθης. Το σημαντικότερο παντως νομίζω ότι ήταν η εκπληξη και ο ενθουσιασμός που ένιωθες όταν ανακάλυπτες ότι ο σημερινός φίλος, γείτονας ή συνεργάτης… ήταν και αυτός στο ίδιο γκρουπ με εσένα πριν κάμποσα χρόνια! 
  • Και σήμερα πάντως (6/2) οι Μπούλες δεν θα μας αφήσουν παραπονεμένους αφού κάτι ετοιμάζουν για το Σαββατόβραδο. Εσείς καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και στις 18:00 ακριβώς να είστε συντονισμένοι και προπαντός «Νεγκλιζέ».
  • Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας παρουσιάζει τις «Καρναβαλικές Ιστορίες» και προσκαλεί τους απανταχού καρναβαλιστές να δημιουργήσουν τη δική τους σε ένα βίντεο μικρής διάρκειας. Τηρώντας πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που επιβάλλουν οι περιστάσεις και με μοναδικά συστατικά το κέφι και τη φαντασία, οι συμμετέχοντες καλούνται να «ζωντανέψουν» το δικό τους σενάριο δίνοντας ζωντάνια στον ιστορικό θεσμό της πόλης. Με την ολοκλήρωση των συμμετοχών η κριτική επιτροπή θα βραβεύσει τις καλύτερες ιστορίες ή τις μη χειρότερες, ενώ όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ιστορία για την κατηγορία «βραβείο κοινού».
  • Η «παρέλαση των ονείρων» έρχεται να αποδείξει ότι τα όνειρα δεν νοσούν και η φαντασία δεν στερεύει. Η ομάδα «Του χρόνου Μπούλες» σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»  συνδιοργανώνουν μια πρωτότυπη COVID FREE έκθεση, με συμμετέχοντες όλους εσάς! Η παρέλαση, όπως μαθαίνουμε θα στηθεί σε κεντρικό κατάστημα της Πάτρας, που παλαιότερα φιλοξενούσε χριστουγεννιάτικα είδη και θα είναι COVID free, για το λόγο αυτό θα είναι τοποθετημένη στη βιτρίνα καταστήματος και θα είναι ορατή μόνο εξωτερικά! Η διάρκεια της, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και την καλλιτεχνική της επιμέλεια θα έχουν καρναβαλιστές που επιμένουν να παραμείνουν ανώνυμοι ρομαντικοί.
  • Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στους καλλιτεχνικούς κύκλους της πόλης, αφού αρκετοί καλλιτέχνες έμειναν εκτός δράσεων του Καρναβαλιού. Αν και κατέθεσαν προτάσεις, όπως μαθαίνουμε διαβάστηκαν με αρκετή καθυστέρηση.
  • Στο πλαίσιο της ενότητας «Τέχνη Θεάματα» του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας έχει προγραμματίσει σειρά – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εγώ, ως καρναβάλι» Πρόκειται για ντοκιμαντέρ σε 7 επεισόδια διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών έκαστο. Στην αρχή κάθε επεισοδίου τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και τη δική μας ταυτότητα μέσα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας. Τα ερωτήματα θα είναι ταυτόχρονα και ελαφρά αλλά και βαθύτερα, αφήνοντας πολύ χώρο για χιούμορ και σκέψη, αλλά και για καρναβαλική τρέλα. Συνεντεύξεις με επιλεγμένα άτομα, αρχειακό υλικό, νέα έρευνα και πρωτότυπα κείμενα γραμμένα ειδικά για το ντοκιμαντέρ θα είναι τα βασικά εργαλεία της σειράς.
  • Διαγωνισμό κατασκευής υγειονομικής,  καρναβαλικής μάσκας διοργανώνει ο Δήμος. Οι μάσκες θα είναι διαφορετικές για ενήλικες και παιδιά. Μπορούν να έχουν οποιαδήποτε χρώματα, υλικά, σχέδια από φιγούρες παιδικών ηρώων, προεκτάσεις καλλιτεχνικές κλπ. Πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές προστασίας  από covid-19, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή να είναι από ύφασμα βαμβακερό διπλής όψεως και να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες- κατασκευαστές θα πρέπει να καταθέσουν ένα ή περισσότερα πρωτότυπα χειροποίητα δείγματα με αναφορά του κόστους κατασκευής και της ποσότητας που θα μπορούν να δημιουργήσουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι προτάσεις με τα δείγματα θα πρέπει να κατατεθούν  στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 15.00. Οι μάσκες προορίζονται για πώληση από την ΚΕΔΗΠ από το καρναβαλικό περίπτερο ή και άλλα σημεία διάθεσης αν προκύψουν. 
  •  Στο πλαίσιο του προσανατολισμού του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 «Τέχνες-Θεάματα» που συνδέει την κορυφαία διοργάνωση με τις Τέχνες και λόγω της υπάρχουσας κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόκειται να προβληθεί μια πρωτότυπη διαδικτυακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία» εμπνευσμένη από την καρναβαλική ιστορία της Πάτρας.  Το έργο ξεκινάει στο 1900 όπου ένας κύριος αγοράζει από ένα παιδάκι μια  εφημερίδα.  Αμέσως, ξεκινάει το διάβασμα, δυνατά, της εφημερίδας εν είδει αφηγηματικού μοτίβου (με συνεχή ανάγνωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης). Στο διάβασμα-αφήγηση, ακούγονται τα αποκόμματα των εφημερίδων που  αναφέρονται στα καρναβάλια – και μόνο- από το 1900 έως το 1978, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Επιπλέον, το διάβασμα των  εφημερίδων, θα συνδέει την καρναβαλική ιστορία της πόλης με την παράσταση, καθώς στην αφήγηση των αποσπασμάτων δυο ηθοποιοί θα απεικονίζουν κατά το  δυνατόν παραστατικά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες (εικαστικός, ενδυματολόγος) ενδυματολογικά, το πλέγμα και την εσωτερικότητα αυτών που ακούγονται, αναδεικνύοντας την  ιστορία που περιγράφεται από τον αφηγητή. Το background, θα φωτογραφίζει την κάθε εποχή, προάγοντας την περιρρέουσα καρναβαλική ατμόσφαιρα. Τέλος, θα ολοκληρώσουμε το 1978 λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ακόμα γενιές που θυμούνται την καρναβαλική ιστορία και έχουν συμμετάσχει μετά  το 1980. Ουσιαστικά, θα προάγουμε το ιστορικό πολιτισμικό πλαίσιο του καρναβαλιού αποφεύγοντας την ζώσα ακόμα ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων.

Comments are closed.