MENU

4 Ιανουαρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία – Πιθανότερο σενάριο το άνοιγμα στις 10/1 με νέα πρωτόκολλα Views: 309 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Κοινωνία

Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία – Πιθανότερο σενάριο το άνοιγμα στις 10/1 με νέα πρωτόκολλα

Με εκφρασμένη την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Στο τραπέζι των ειδικών θα μπουν και οι αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου 48ωρου, η αποτύπωση αυτών των αριθμών στο σύστημα υγείας και βεβαίως, οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν την τελική απόφαση.

«Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ανοιχτά σχολεία με υγιείς μαθητές και υγιείς εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει εισήγηση περί του αντιθέτου», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής.

Στην περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είτε με την υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με την αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.

«Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον», είπε στον Σκάι η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Σε αντίθετη περίπτωση, που δεν δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων στις 10 του μήνα, έχουν πέσει στο τραπέζι, απόψεις τόσο για τη μετάθεση της λήξης της σχολικής χρονιάς αργότερα τον Ιούνιο, όσο και για τηλεκπαίδευση.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

«Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της “Ο” τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή», σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης.

Κανονικά λειτούργησαν από σήμερα, βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις
Αύριο το απόγευμα ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης αναμένονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας.

Ήδη, σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, εν αναμονή και των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων, που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιο τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της στο Μαξίμου, το οποίο, μετά από νέα σύσκεψη, θα αποφασίσει τον οδικό άξονα επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης.

Οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις εισηγήσεις και αποφάσεις θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, μέσα από επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών.

Πηγή: ΕΡΤ

Comments are closed.