MENU

13 Σεπτεμβρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δήμος Πατρέων: Κέντρο, Συνοικίες, Δημοτικές Ενότητες – Της Εύας Αθανασοπούλου Views: 447 Απόψεις, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Δήμος Πατρέων: Κέντρο, Συνοικίες, Δημοτικές Ενότητες – Της Εύας Αθανασοπούλου

Advertisement

Άρθρο της Εύας Αθανασοπούλου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ & μέλους του ΔΣ Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων


Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε μια πόλη – εν προκειμένω στην Πάτρα- σπάνια την συνδέουμε με εικόνες έξω από το κέντρο της. Η ιστορία, τα αξιοθέατα, τα τοπόσημά της για τους πολλούς περιορίζονται σε μια επιφάνεια μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων, σε αντίθεση με τα χιλιάδες που συνθέτουν την πόλη. Κι αν αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση πάντα αδικούσε τις γειτονιές της Πάτρας (Προσφυγικά, Ζαρουχλέικα, Εγλυκάδα, Μιντιλόγλι, Ανθούπολη, Μποζαΐτικα και τόσες πολλές ακόμη), σήμερα που ο Δήμος Πατρέων αποτελεί μια διοικητική οντότητα που συμπεριλαμβάνει και πρώην όμορους δήμους, αντιλαμβανόμαστε ότι η σκιά του κέντρου της Πάτρας πέφτει ακόμη πιο βαριά στις δημοτικές ενότητες που βρίσκονται μακριά της, το Ρίο, τη Μεσσάτιδα, την Παραλία, τα Βραχναίϊκα με τους μικρότερους ή μεγαλύτερους οικισμούς τους.
Οι Συνοικίες της Πάτρας και οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, με τα τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά (γεωμορφολογικά, πολεοδομικά, παραγωγικά, κοινωνικά, δημογραφικά, ανάγκες και δυναμική) βρίσκονται συνήθως στην επικαιρότητα μόνο με αφορμή κάποιο γεγονός που εμμέσως τις αφορά, κάποια θρησκευτική πανήγυρη ή μια εκδήλωση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Έπειτα χάνονται από την συνείδηση των Πατρινών, ξεχνιούνται. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο δεν δίνουν απαντήσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των περιοχών αυτών, παρά αφορούν οριζόντιες παρεμβάσεις, πανομοιότυπες και «απρόσωπες», κυρίως εξωραϊσμούς, ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση των υποδομών. Λείπουν όμως οι παρεμβάσεις προστιθέμενης αξίας.
Εμείς στο σπιράλ, αντίθετα, πιστεύουμε στη δύναμη και την δυναμική των συνοικιών και των προαστίων, στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους (οικονομικής, πολιτιστικής, τουριστικής), γιατί απλούστατα δεν θεωρούμε ότι η λειτουργία τους πρέπει να ταυτίζεται με αυτήν των δορυφόρων του κέντρου της πόλης. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αξιοποιήσουν το κρυμμένο δυναμικό τους, που θα εμπνεύσουν και θα ενεργοποιήσουν τους κατοίκους, που θα κτίσουν πάνω στην κοινωνική δυναμική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς.
Κι ας μην ξεχνάμε, ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός περιλαμβάνει, εκτός άλλων, σύνδεση των συνοικιών της Πάτρας, όχι αποκλειστικά και μόνο με το κέντρο της, αλλά και συμπληρωματικά μεταξύ τους, καθώς και παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αναφορά για ολόκληρη την πόλη της Πάτρας και τους επισκέπτες της.

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση που το σπιράλ κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πόλη.

Comments are closed.