MENU

7 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δύο εξαιρετικοί πιανίστες στην Achaia Clauss υπό το φως της πανσελήνου Views: 300 Επικαιρότητα, Μουσική, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Δύο εξαιρετικοί πιανίστες στην Achaia Clauss υπό το φως της πανσελήνου

Advertisement

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιος Πάππας, δύο εξαιρετικοί πιανίστες συναντιόνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίιου στο χώρο των «Οινόκαστρων» της  Achaia Clauss και με crossover διάθεση υπό το φως της πανσελήνου αυτοσχεδιάζουν διασταυρώνοντας το  έντεχνο κλασικό ύφος με, την τζαζ, το μιούζικαλ και όχι μόνο,

Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι εξαιρετικό καθώς το κοινό θα απολαύσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο πρωτότυπα έργα αλλά και διασκευές των KeithJarrett [ΚηθΤζάρρετ], RichardRodneyBennett [Ρίτσαρντ ΡόντνυΜπέννετ] και GeorgeGershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν].

 Οι δύο δεξιοτέχνες θα συστήσουν επίσης στο κοινό τη Δεύτερη σονάτα για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο του ClaudeBolling [ΚλωντΜπολλίνγκ]), την οποία θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με τον ντράμερ Παναγιώτη Θωϊδη και τον κοντραμπασίσταVilenKarapetyan, ενώ θα ερμηνεύσουν ακόμη δύο συνθέσεις του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα, καθώς και τρία αποσπάσματα από τη Σουίτα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Περικλή Κούκου.

Ατενίζοντας από το Οινόκαστρο, τo ολόλαμπρο Φεγγάρι της Συγκομιδής «HarvestMoon», σαν οφθαλμαπάτη να ανατέλλε ολόγιομο, το μουσικό ταξίδι ξεκινά από το τόπο της καρδιάς μας, “Heartland” του KeithJarrett, σόλο πιάνο (Αναστάσιος Πάππας),  μια συνομιλία της jazz με τη κλασική μουσική. Στη συνέχεια τα δύο πιάνα θα συμπράξουν, θα αντιπαρατεθούν και καταρρίπτοντας τα στεγανά τους, θα  συναντηθούν  σε νέες διαδρομές, για να καταλήξουμε και πάλι σε σόλο πιάνο έργο ‘Αυτοσχεδιασμός στο όνομα του Κ. J. και Νανούρισμα, του Χρίστου Παπαγεωργίου, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, μια εσωτερική επίκληση της ψυχής στην ομορφιά και την αρμονίατου μεγάλου συνθέτη και πιανίστα KeithJarrett.

Το έργο «FourPieceSuite” RichardRodneyBennett,  για δύο πιάνα, αποδίδει τη κινηματογραφική και θεατρική προσέγγιση του συνθέτη στη μουσική και την ιδιαίτερη αγάπη του στη jazz, ξεκινώντας με μια απροσδόκητα θλιμμένη σάμπα SambaTriste, για να ακολουθήσουν τα Countryblues, RagtimeWaltz και Finale.

Ακολουθώντας το φεγγάρι που θα βαδίζει στο απόγειο της λάμψης του, θα αφεθούμε να βυθιστούμε στο όνειρο και τη μέθεξη της καλοκαιρινής νύχτας, με τρία αποσπάσματα από τη «Σουϊτα  Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Περικλή Κούκου (Εισαγωγή, Η Σύγκρουση, Περιπλανώμενος Θνητός) “The MusicalSuite” για δύο πιάνα.

Σ΄ αυτό το σημείο του ταξιδιού η διάθεση περιπλάνησης, τα ηχοχρώματα blues, δίνουν στο Φεγγάρι της Συγκομιδής ένα μυστηριακό πρόσωπο, καθώς τα δύο πιάνα μας οδηγούν σε νέους δρόμους, σε ενδιαφέρουσες εναλλαγές και πειραματισμούς, ερμηνεύοντας τη Σονάτα αρ. 2, με τη σύμπραξη ντραμς και κοντραμπάσο, του Γάλλου συνθέτη ClaudeBolling, επιτυγχάνοντας την απόλυτη ομορφιά και αρμονία, που επιδιώκει ο συνθέτης στη σύντηξη της κλασσικής με τη jazz μουσική.

Κι αν το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα,  το  κοσμαγάπητο «The Man I Love» του GeorgeGershwin είναι ο ιδανικότερος επίλογος μια μουσικής διαδρομής, που ξεκίνησε από το τόπο της καρδιάς μας  για να καταλήξει και πάλι στη καρδιά, στην αγάπη, σε αγαπημένες μορφές, σε μια πολύ ιδιαίτερη διασκευή για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο που υπογράφει ο Αναστάσιος Πάππας.

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 10.00 €.
Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7.00€.

  • Για Συλλόγους – Σωματεία και για προμήθεια από 20 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. (Για τα ομαδικά εισιτήρια η παραλαβή γίνεται τις εργάσιμες ώρες και ημέρες από τα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού).
  • Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων:

ticketservices.gr
Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας (2610-273-613),
Δισκοπωλείο JoeRecords – Καραίσκάκη 134 (2610-620-673),
Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» – Κορίνθου 274 (2610-273-287).

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου

… είναι συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών («Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», «ΟΜΜΑ στις Τέχνες», «Σταθμός Μέγαρο» κ.ά.).

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συμφωνικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων, LincolnCenter, CarnegieHall, BerlinPhilharmonie, BarbicanHall, StJamesPalace στο Λονδίνο, KioiHall στο Τόκιο, DvořákHall στο Rudolfinum). Έχει συνεργαστεί με φημισμένα ορχηστρικά σύνολα όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η NHK της Ιαπωνίας, η Συμφωνική του Μονάχου, η Συμφωνική της Μάλαγας, η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Συμφωνική της ΕμίλιαΡομάνια «ArturoToscanini», η Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης κ.λπ. Έχει ηχογραφήσει για διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπως το BBC, το BerlinRadio 3, η Ελβετική Ραδιοφωνία, η RAI και η ARD.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου έχει τιμηθεί με το α΄ βραβείο σύνθεσης «2 Agosto 1999», ενώ του έχουν απονεμηθεί επίσης τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, ASCAP 2013 (που απέσπασε η Φιλαρμονική του Μπάφαλο-Νέα Υόρκη για την αμερικανική πρεμιέρα του έργου του «Πυρρίχιος») και Πολιτιστικής Προσφοράς ΕΡΑ 3. Διετέλεσε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος καθώς και ειδικός πολιτιστικός σύμβουλος της ΕΡΤ.

Ο Αναστάσιος Πάππας

… έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική, όπου τιμήθηκε με το βραβείο «MichaelRadickMemorial Fund», γεγονός που τον οδήγησε στο ντεμπούτο του στο CarnegieHall της Νέας Υόρκης (1996). Έχει δώσει ρεσιτάλ στο εξωτερικό (SouthΒankCenter, AteneulRoman, Philipszaal, BeursvanBerlage κ.ά.), έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και με πολλά σύνολα στο εξωτερικό (Καμεράτα της Βουδαπέστης, Sinfonietta του Λονδίνου, Συμφωνική της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, LondonSoloists, Φιλαρμονικές Ενέσκου, Κλουζ της Μολδαβίας και Ιασίου, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης κ.ά.), ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους έλληνες και ξένους μαέστρους. Το 2012, έλαβε μέρος στο φεστιβάλ του συνθέτη και πιανίστα FasilSay στην Αττάλεια. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και ρουμανικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και σε παραγωγές της ελληνικής και αμερικανικής τηλεόρασης. Παρουσιάζει συχνά σε α΄ πανελλήνια εκτέλεση σύγχρονα έργα (Κοντσέρτο για πιάνο του Schnittke, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Θ. Αντωνίου, Διπλό κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα του Θ. Μικρούτσικου κ.ά.), ενώ έχει ερμηνεύσει σε α΄ πανελλήνια και το Κοντσέρτο KV 414 του Μozart σε φορτεπιάνο. Έλαβε μέρος στον κύκλο του Μεγάρου «Τα εννέα κοντσέρτα του Μπετόβεν σε όργανα εποχής», ερμηνεύοντας το Πέμπτο («Αυτοκρατορικό»). Διδάσκει πιάνο στην Αθήνα και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας.

Comments are closed.