MENU

22 Ιανουαρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδοτικό “Απάνθισμα” Δημοτικών Τραγουδιών από τη Χορολογική Εταιρεία Views: 539 Βιβλίο, Επικαιρότητα, Μουσική, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Εκδοτικό “Απάνθισμα” Δημοτικών Τραγουδιών από τη Χορολογική Εταιρεία

Μία σύνθεση επιλεγμένων δημοτικών τραγουδιών που αποτυπώνουν μέσα από τον ποιητικό λόγο, γεγονότα και ήρωες στην προεπαναστατική, επαναστατική και μεταεπαναστατική περίοδο.

Advertisement

O Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός και η Χορολογική Εταιρεία είναι στενά συνδεδεμένοι τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι από το 1996 έως και σήμερα, οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό από τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) μετέπειτα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, τη γνώση και την εμπειρία τους για να υπηρετούν διδακτικά, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, το γνωστικό αντικείμενο του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού.

Μόλις πρόσφατα, εκδόθηκε από τη Χορολογική Εταιρεία με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το βιβλίο με τίτλο “Απάνθισμα Ιστορικών και Κλέφτικων Δημοτικών Τραγουδιών στη Δυτική Ελλάδα”. Η έκδοση εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σύντομα θα παρουσιαστεί δημόσια.

Το περιεχόμενο του βιβλίου περιλαμβάνει μία σύνθεση επιλεγμένων δημοτικών τραγουδιών που αποτυπώνουν μέσα από τον ποιητικό λόγο, γεγονότα και ήρωες στην προεπαναστατική, επαναστατική και μεταεπαναστατική περίοδο. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στην Εκπαίδευση τόσο από παιδαγωγικής όσο και από καλλιτεχνικής πλευράς. Τα μέλη της Χορολογικής Εταιρείας και από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για πάνω από ένα χρόνο, αναζήτησαν, συνέλεξαν και ταξινόμησαν Δημοτικά Τραγούδια κυρίως από σχετικές βιβλιογραφικές πηγές αλλά και από μαρτυρίες συνεργατών τους από την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία. Αποτύπωσαν στην παρούσα έκδοση, άγνωστα αλλά και δημοφιλή τραγούδια της ιστορικής μας μνήμης, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ποιοτική αναβίωση και αναδημιουργία της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και επιτέλεσης.

Πρόκειται για ένα πόνημα ποιοτικό και ουσιαστικό, όπως πολλές και ουσιαστικές είναι και οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, οι ερμηνείες και τα συμπεράσματα που έχει καταγράψει η Χορολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Το αδιαίρετο του τρίπτυχου Κίνηση-Μελωδία-Λόγος στην Ελληνική Παράδοση είναι ο μοχλός ανάδειξης του Λαϊκού μας Πολιτισμού, και το βιβλίο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει έμπρακτα και δημιουργικά αυτή τη στενή σχέση.

Comments are closed.