MENU

6 Μαΐου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να μείνουν οι νέοι στην πόλη – Υπο_γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος Views: 788 Επικαιρότητα

Να μείνουν οι νέοι στην πόλη – Υπο_γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος

Advertisement

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου*
Η Δυτική Ελλάδα ήταν η πρώτη περιοχή, που «εγκαινίασε» την έλευση του κορονοιού. Η πολυσυζητημένη εκδρομή στους Αγίους Τόπους έμελε να είναι και η αιτία για το άνοιγμα του κύκλου της απώλειας ζωής από τον ιό. Η αιφνίδια και απρόσμενη υγειονομική κρίση άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας.
Μετά από δύο μήνες δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα, επιστροφής στην «κανονικότητα» σταδιακά πάντα. Βέβαια, μπορεί να σηκώθηκαν ορισμένα ρολά καταστημάτων, όμως κάποια κινδυνεύουν, να παραμείνουν οριστικά κλειστά. Η ακύρωση του Καρναβαλιού και η αναστολή λειτουργίας της εμπορικής δραστηριότητας αφαίμαξε τους κόπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων. Οι εκτιμήσεις για την επαναφορά της οικονομίας δεν είναι ελπιδοφόρες όσον αφορά το χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας είναι ορατός! Πόσο μάλλον σε περίπτωση επανεμφάνισης κρουσμάτων.
Τα άτολμα μέτρα ελάφρυνσης του Δήμου Πατρέων (πέρα της εξ ολοκλήρου απαλλαγής των μισθωμάτων σε ακίνητα ιδιοκτησίας του) δε διαφοροποιούνται πέρα των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι οδηγίες της ΚΥΑ ήταν και η πρόταση του Δήμου Πατρέων για τον εμπορικό κόσμο. Ο τουρισμός και η εστίαση στην περιοχή μας είναι τα δυνατά χαρτιά μας!
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμος Πατρέων και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων να διαβουλευτούν την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Η τεχνολογία μας έδειξε τον ηλεκτρονικό τρόπο διαβούλευσης. Η προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής μπορεί να αυξήσει τη ροή επισκεπτών. Η Αχαΐα ενδείκνυται για τουρισμό city break (διάλειμμα από την πόλη) και η Ηλεία για περιηγητικό τουρισμό. Ίσως ένα στρατηγικό πλάνο σε συνεργασία των Δήμων της Αχαΐας και της Ηλείας θα είχε απτά αποτελέσματα.
Άμεσα λοιπόν ο Δήμος να ανοίξει πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων προβολής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και να συστήσει επιστημονική επιτροπή. Ενδεικτικά την επιτροπή θα μπορούσαν, να απαρτίζουν αφενός μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων ή προτεινόμενα πρόσωπα της κάθε παράταξης, αφετέρου συλλογικότητες και φορείς του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου, τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με το διδακτικό προσωπικό τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και επιστημονικές ενώσεις. Η διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας αλλά και των φεστιβάλ της Ηλείας θα μπορούσαν φέτος να είχαν ηγετικό ρόλο.
Το πόρισμα της επιτροπής να απαιτηθεί να χρηματοδοτηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Άμεσα να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της απραξίας και να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες τόνωσης της τοπικής οικονομίας μας. Ήδη αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες.
Γιατί χάσιμο χρόνο σημαίνει χαμένες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους! Η Ώρα Πατρών έλεγε πέρσι: «Να μείνουν οι νέοι στην πόλη». Φέτος είναι ακόμα πιο επίκαιρο.
*Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι Μέλος του Συντονιστικού της «Ώρα Πατρών»

Comments are closed.