MENU

11 Δεκεμβρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάτρα: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για το ενεργειακό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Views: 210 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Οικονομία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για το ενεργειακό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Advertisement

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022, το συνέδριο για το ενεργειακό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διοργάνωσαν επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Πάτρας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των θεσμικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες, ανέλυσαν τις επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης για την ελληνική – τοπική οικονομία και κατέθεσαν σειρά προτάσεων με στόχο να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Συνέδριο απο το City In Action και την Plus Media με θέμα «Το ενεργειακό πρόβλημα: οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέτρα αντιμετώπισης». Photo Credit: Menelaos Michalatos / inSitu.photos

Παράλληλα, οι ομιλητές μέσα από έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα λήψης δράσης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας, με γνώμονα την ανάγκη διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, η οποία διατηρεί υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, που σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθιστούν τις επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης ιδιαίτερα δυσμενείς για το σύνολο της οικονομίας.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων στοχευμένων μέτρων, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, ζητώντας την επιτάχυνση της πορείας της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα, ιδίως με παρεμβάσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα οφέλη από τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος και την πράσινη μετάβαση.

Το συνέδριο, όπως αναμενόταν, συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον πολιτικών, αυτοδιοικητικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής, καθώς και του κοινού.

Τα επιμέρους αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου θα καταγραφούν και θα παρουσιαστούν ανά κλάδο σε μελλοντικά δελτία τύπου, καθώς επίσης θα προωθηθούν στους αρμόδιους επαγγελματικούς και κρατικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσουν διεργασίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Αποτύπωση του ενεργειακού προβλήματος ανά κλάδο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, έγινε η αποτύπωση του ενεργειακού προβλήματος ανά κλάδο οικονομίας, από τους: Χάρη Ανδρικόπουλο, Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρο Δούρο, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒ), Γιώργο Βαγενά, Πρόεδρο της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), Πέτρο Μαντά, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Κώστα Ζαφειρόπουλο, Πρόεδρο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών (ΕΕΣΠ), Αθανάσιο Γαβριηλόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργο Κούλη, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), Νικόλαο Φωτόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας «BATT», Γεράσιμο Μιχαλάτο, Πρόεδρος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Νίκο Στριφτούλια, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων Αχαΐας.

Εξοικονόμηση και Παραγωγή Ενέργειας ανά κλάδο

Αναλυτική χαρτογράφηση του τομέα ενέργειας στη χώρα μας, έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών  της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Εξοικονόμηση και Παραγωγή Ενέργειας ανά κλάδο». Ο αναπληρωτής Καθηγητής Αντιπρύτανης Οικονομικών, Μελετών, Έργων και Τεχνολογιών Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πατρών Βασίλης Βασιλειάδης, ο επιμελητής Μ.Ε. Ενέργειας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Δρ Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Β/Δ Πελοποννήσου και  Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παππάς, ανέλυσαν τα δομικά χαρακτηριστικά του τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα και αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες αλλαγές για την προσαρμογή του εγχώριου ενεργειακού τομέα στις νέες συνθήκες, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των επιχειρήσεων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Προβλήματα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

Για τα προβλήματα, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και την μείωση της κατανάλωσης, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της 3ης ενότητας των εργασιών του συνεδρίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Πατρέων Νικόλαος Ασπράγκαθος, η Διευθύντρια Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου ΔΕΔΔΗΕ Δρ Αναστασία Κυρσανίδη και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Αιβαλής, ανέλυσαν το υφιστάμενο πλαίσιο της ενεργειακής κατάστασης στην περιοχή και παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Χρηματοικονομικά Εργαλεία Εξοικονόμησης Ενέργειας

Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας παρουσίασαν, στην τέταρτη και τελευταία ενότητα των εργασιών του συνεδρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Β/Δ Πελοποννήσου και  Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παππάς.

Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Μπαλαφούτη, Αλέξανδρος Κογκόλης και Φάνης Βγενόπουλος.

Στην πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, αλλά και ενός προγράμματος κινήσεων σχετικών με το  ζήτημα του ενεργειακού προβλήματος, συμμετέχουν  οι  Επιστημονικοί & Επαγγελματικοί Φορείς :

Πανεπιστήμιο Πατρών

ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Οικονομικό Επιμελητήριο  Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος

Επιμελητήριο Αχαΐας

ΓΕΩΤΕΕ  Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

ΟΕΕΣΠ Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Ν/Δ Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης

ΟΕΒΕΣΝΑ Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας

Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών

ΕΕΣΠ Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών

ΣΚΕΑΝΑ  Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας

Εμπορικός Σύλλογος Δύμης

Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας 

Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Αχαΐας

Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Δυτικής Ελλάδος

Ένωση Συνταξιούχων Εμπόρων Αχαΐας

Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας ο BATT  

ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας

ΣΕΒΙΠΑ Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας

ΠΑΣΕΒΙΠΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Comments are closed.