MENU

13 Ιουλίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρώην Νομαρχία: Η “περιπέτεια” και πλούσια ιστορία του σπουδαίου κτιρίου Views: 430 Ειδήσεις, ΚirixAROUND, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Πρώην Νομαρχία: Η “περιπέτεια” και πλούσια ιστορία του σπουδαίου κτιρίου

Advertisement

Γράφει ο Ανδρέας Αλεξ. Βρής


Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. προχωρά στην προκήρυξη της διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού πλειοδοτικού Διαγωνισμού), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr, , για την εκμίσθωση του διώροφου διατηρητέου κτιρίου, της πρώην Νομαρχίας.
Τo κτίριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας στη συμβολή των οδών Πατρέως και Καραϊσκάκη, σε οικόπεδο εμβαδού 458,65τ.μ., αποτελούμενο από υπόγειο εμβαδού 226 τ.μ., ισόγειο εμβαδού 361 τ.μ και Α’ όροφο εμβαδού 361 τ.μ..Το κτίριο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα δηλαδή εδώ και 150 χρόνια και έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς πέρασε διάφορες φάσεις όσο αφορά την χρήση του.


Ηδη από το 1870 αναφέρεται η υπαρξή του σε σχέδιο-άρτη της πόλης. Κατασκευάστηκε από την οικογένεια του Πατρινού πολιτικού Αριστομένη Στυλιανού Κοντογούρη, χρησιμοποιούμενo ως κατοικία που εκείνα τα χρόνια θεωρείτο από τις πλέον πολυτελείς της πόλης. Αλλωστε ο Κοντογούρης διετέλεσε και δήμαρχος. Η οικογένεια στη συνέχεια το κληροδότησε στο ελληνικό κράτος, δηλαδή το έκανε δωρεά στο δημόσιο, και έτσι εγκαταστάθηκε μεταπολεμικά σε αυτό η Νομαρχία Αχαίας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε μετακόμισε στο πολυώροφο της οδού Κορίνθου και Γούναρη. Εκτοτε το κτίριο χρησιμοποιείτο μόνο ως αρχείο ιστορικών και υπηρεσιακών εγγράφων ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο.
Ως κτίριο προερχόμενο από κληροδότημα περιήλθε στην δικαιοδοσία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΥΔ) με φροντίδα της οποίας έγιναν και εκτεταμένες επισκευές το 2004.
Εκείνη την περίοδο (2006) διεκδικούσε για να το αξιοποιήσει και είχε πετύχει την μερική έστω παραχώρηση του , μέσα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, το Μουσείο Τύπου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) . Ωστόσο η κατάργηση της ΚΥΔ και η ανάληψη του Φακέλου της από την νεοσύστατη το 2011 Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σε συνδυασμό και με τις πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές που μεσολάβησαν αποδυνάμωσαν τις προσπάθειες και το σχέδιο έμεινε στη μέση.
Συμφωνα με το ρεπορτάζ, για το αίτημα του Μουσείου Τύπου που εκκρεμμούσε σχεδόν μια δεκαετία. τον Δεκέμβριο του 2008 ο τότε βουλευτής Αχαΐας του Συνασπισμού Νίκος Τσούκαλης είχε υποβάλει σχετική ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Οικονομίας. Από εκείνη την εποχή, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου Μιχάλης Βασιλάκης, η υπόθεση είχε φτάσει κοντά σε ένα ευτυχές τέλος όμως οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, οι αλλαγές κυβερνήσεων και όσα επακολούθησαν άφησαν δεν βοήθησαν Αρκεί να σημειωθεί ότι εμμέσως πλην σαφώς η ΕΤΑΔ ζητούσε τίμημα για να το παραχωρήσει.
Επίσης αρχές του 2020 και με στόχο τη μείωση των ενοικίων που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τη στέγαση υπηρεσιών της σε μισθωμένα ακίνητα, αν και υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου. Η διεκδίκηση τέθηκε στον υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, από τους αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπο Μπονάνο και Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, αλλά προφανώς χωρίς, μέχρι σήμερα, θετικό αποτέλεσμα.
Ετσι φθάσαμε στις τωρινές εξελίξεις που επαναφέρουν επιτακτικά και εγείρουν και το θέμα κατά πόσο η Πάτρα θέλει και μπορεί να αξιοποιεί σπάνια εμβληματικά ακίνητα όπως το συγκεκριμένο για γενικότερο όφελος και να μη χάνει τις ευκαιρίες όπως για παράδειγμα με την δημιουργία και στέγαση Μουσείου Ιστορίας της πόλης η του υπάρχοντος μοναδικού στο είδος του Μουσείου Τύπου.
Οσο αφορά τον διαγωνισμό που τρέχει , οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος, καλούνται να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr και να εγγραφούν, ώστε να λάβουν σχετική πληροφόρηση για τη διαγωνιστική διαδικασία και να προμηθευτούν τους Γενικούς και Ειδικούς όρους.
Προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών ορίζεται η Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, και ώρα Ελλάδος 14.00, στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7 Σύνταγμα, Αθήνα (2ος όροφος – Πρωτόκολλο).
Η ημερομηνία διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους Γενικούς Όρους Διαγωνισμών εκμίσθωσης ακινήτων της ΕΤΑΔ Α.Ε.
Και ευκαιρίας δοθείσης λίγα για τον Αριστομένη Κοντογούρη :
Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γιος του δικαστικού Στυλιανού Κοντογούρη, γόνου πλούσιας πατρινής οικογενείας και εγγονός του Ανδρέα. Απεβίωσε το 1904 και ήταν παντρεμένος με την Βικτωρία Σισίνη, κόρη του Χρύσανθου Σισίνη[2] και γιοι τους ήταν ο Νικόλαος και ο Φίλιππος.
Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Πάτρα και το 1859 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αθήνα όπου και γράφτηκε στην Νομική σχολή. Το 1862 λόγω του παππού του που ήταν πρόξενος της Πρωσίας κέρδισε υποτροφία της Πρωσικής κυβέρνησης και πήγε στο Βερολίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του. Στο Βερολίνο έμεινε μέχρι το 1867 παίρνοντας τρία διπλώματα στην εκεί νομική σχολή. Για λόγους υγείας εγκαταλείπει το Βερολίνο και την υποτροφία και πηγαίνει στο Παρίσι στην εκεί νομική σχολή. Το 1867 επιστρέφει στην Ελλάδα αριστεύει στις εξετάσεις του Αρείου πάγου και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.
Εκλέχτηκε βουλευτής Πατρών το 1873, το 1879, το 1881, το 1882 και το 1885 , απέτυχε στις εκλογές του 1887. Χρημάτισε υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας εκπαίδευσης στην Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1885 Διετέλεσε δήμαρχος Πατρέων την περίοδο 1891-1895.
Ήταν υποψήφιος δήμαρχος αλλά έχασε στην εκλογική αναμέτρηση το 1888, υποστηρίχθηκε από τον Αχιλλέα Γεροκωστόπουλο στις δημοτικές εκλογές του 1890 και κατάφερε να νικήσει τον βιομήχανο Γεράσιμο Κόγκο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ιδρύθηκε η Φιλαρμονική εταιρεία Πατρών και το Αρσάκειο Πατρών. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του απέναντι στις οικονομικές απαιτήσεις του Γάλλου μηχανικού Μανιάκ για το λιμάνι της Πάτρας. Το 1887 ήταν από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση σκοπευτικού συλλόγου στην Πάτρα.

Comments are closed.