MENU

30 Δεκεμβρίου 2019 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρονιά με ρεκόρ συναυλιών για την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας Views: 839 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Μουσική, Πολιτισμός

Χρονιά με ρεκόρ συναυλιών για την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας

Advertisement

Με ένα σύνολο 105 συναυλιών στην Πάτρα, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος [αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Οργανισμού], έκλεισε η καλλιτεχνική δραστηριότητα της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ για το 2019. Ένας χρόνος μεστός συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των 11 τμημάτων του Οργανισμού, που συνεχίζει επί 36 χρόνια την προσφορά του στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Χορωδιακή, την Ορχηστρική και τη Θεατρική πράξη, εγχώρια αλλά και διεθνώς, δραστηριοποιώντας στα τμήματα του, πλέον των 800 μελών.
Τέσσερα σημαντικά γεγονότα κυριάρχησαν στη δραστηριότητα του Οργανισμού:

  1. Η βράβευση της ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ [Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου], στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καλαμάτας [οργάνωση: INTERKULTUR], όπου βραβεύτηκε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, με 2 ΧΡΥΣΑ διπλώματα, στις κατηγορίες: Μικτών Χορωδιών και Θρησκευτικών έργων, τον περασμένο Οκτώβριο.
  2. Η διπλή βράβευση της ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ [Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου Διαμαντοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], στα διαγωνιστικά Διεθνή Φεστιβάλ Πρέβεζας και Ναυπλίου, με 2 ΑΡΓΥΡΑ βραβεία, τον Ιούλιο και το Νοέμβριο αντίστοιχα.
  3. Η ένταξη της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘’ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ’’, στην ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ’’ [Διεύθυνση: Γιάννης Παναγιωτόπουλος], που ήδη αποτελεί το 11ο τμήμα του Οργανισμού.
  4. Το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο 2019 με συνδιοργανωτή την εφημερίδα ‘’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’’, 21 & 22 Δεκεμβρίου, με 400 ερμηνευτές [Προπαιδική- Παιδική- Νεανική- Μικτή Χορωδία, Βυζαντινός Χορός, Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Ωδείο ‘’Πολυφωνικής’’- Σύνολο Κρουστών], με την Ορχήστρα ‘’SINFONICA’’ [Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός], τους διαπρεπείς σολίστ Ρόζα Πουλημένου [mezzo soprano], Γιάννη Χριστόπουλο [tenor], Κώστα Γιοβάνη [oboe] και την Ακαδημία Χορού- ‘’Σχολή Dance A’’, Ελένης Μπαλαφούτη, που για μία ακόμα χρονιά, εντυπωσίασε με το άρτιο αποτέλεσμα του το πολυπληθές κοινό, που κατέκλυσε επί διήμερο το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδεικνύοντας, πως αποτελεί πραγματικά τον κορυφαίο εορταστικό θεσμό της πόλης μας, με Πανελλήνια ακτινοβολία.
    Συνοπτικά, η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [60 μέλη, Διεύθυνση: Σπύρος Πέττας, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, έφοροι: Ελένη Μουζάκη, Δήμητρα Τσιλιμπότη], μετείχε σε τρείς συναυλιακές εκδηλώσεις στην Πάτρα.
    Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [65 μέλη, Διεύθυνση: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, έφορος: Σοφία Αλεξοπούλου], έλαβε μέρος σε 7 συναυλίες, με ιδιαίτερη αναφορά στα Φεστιβάλ Κηφισιάς, Παλαιού Φαλήρου και Πρέβεζας, ενώ οργάνωσε με Γαλλική και Αθηναϊκή χορωδία, τη συναυλία: ‘’Crossroad’sταυροδρόμια’’, στην Πάτρα.
    Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [35 μέλη, Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου-Διαμαντοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, έφοροι: Μαριένη Τζικοπούλου, Μαρίλια Αντωνοπούλου], μετείχε σε 11 συναυλίες με κορυφαία συμμετοχή της στα Φεστιβάλ Πρέβεζας και Ναυπλίου, όπου βραβεύτηκε με δύο Αργυρά βραβεία, αλλά και στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Τρίπολης.
    Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [70 μέλη, Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου, έφορος:΄Ολια Καραγιάννη] και πέραν των συμμετοχών της στα μεγάλα γεγονότα του Οργανισμού, όπως το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο, έλαβε μέρος σε 7 συναυλίες, με σπουδαιότερη, εκείνη της συμμετοχής της στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καλαμάτας, όπου βραβεύτηκε με δύο Χρυσά διπλώματα στις κατηγορίες Μικτών Χορωδιών και Θρησκευτικών έργων. Οργάνωσε τη συναυλία: ‘’Κλασσικοί δημιουργοί συνθέτουν για το Θείο Πάθος’’ στην Ευαγγελική Εκκλησία Πατρών, ενώ ερμήνευσε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο από κοινού με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού, στην Τελετή Λήξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, που έγιναν στην πόλη μας.
    Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ [30 μέλη, Διεύθυνση: Γιάννης Κόττορος, έφορος: Δημήτρης Σταυριανός], συμμετείχε σε 4 συναυλίες με σπουδαιότερη τη συναυλία: ‘’Προσκυνώ το Πάθος’’ στο Royal, με σολίστ και την Ορχήστρα παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρείας- Ωδείο Πατρών.
    Το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ [50 μέλη, Διεύθυνση: Αλμπένα Πενκόβα, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου, έφοροι: Τόνια Παπαθεοδώρου, Μαρία Μητροπούλου], έλαβε μέρος σε 6 συναυλίες, με κυριότερες τις συμμετοχές της στα Φεστιβάλ Αιδηψού και Κηφισιάς.
    Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ [50 μέλη, Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, έφοροι: Νίκος Τσαγκρώνης, Αλεξάνδρα Πέττα], έλαβε μέρος σε 9 συναυλίες με κορύφωση τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Χορωδιών- Φιλαρμονικών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στο Αίγιο, στον Αλισσό, σε καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων, στο ‘’Pink the city’’ του Άλματος Ζωής κ.α.
    Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ανηλίκων και ενηλίκων [55 μέλη, Διεύθυνση: Αθηνά Καλλιμάνη, έφοροι: Ιωάννα Ξάνθη και Κωνσταντίνα Παπουτσή], πραγματοποίησε 11 παραστάσεις σε διάφορες σκηνές της πόλης, παρουσιάζοντας τα έργα: ‘’Κροκοδειλοπτηνοφιλίες’’, ‘’Ω! τι κόσμος μπαμπά’’, ‘’Η ποίηση στο εδώλιο μαζί και η Σελήνη’’, το υπέροχο έργο: ‘’Τα μάγια της πεταλούδας’’, αλλά και το αντιπολεμικό έργο: ‘’Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος’’, στην αίθουσα της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας, στο πλαίσιο των εορτών μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
    Το ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ & ‘’VIBRATO JUNIOR’’ [25 μέλη, Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος, έφορος: Βασίλης Αναστασόπουλος], μεταξύ των 17 συναυλιών που έδωσε εντός και εκτός Πατρών, πραγματοποίησε το ετήσιο Φεστιβάλ Κιθάρας: ‘’6 χορδές μία Ορχήστρα’’, με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης, με οργάνωση διαλέξεων και με κορυφαία εκδήλωση, τη συναυλία στο πλαίσιο της ‘’Ανασκόπησης’’ της εφημερίδας ‘’Σύμβουλος Επιχειρήσεων’’, προς τιμήν του πατρινού ποιητή Διονύση Καρατζά. Έλαβε μέρος επίσης σε συνέδρια και συμπόσια, αλλά και σε αφιέρωμα για τον Νίκο Γκάτσο στην Τρίπολη.
    Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘’ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ’’ [Διεύθυνση: Γιάννης Παναγιωτόπουλος], που εντάχθηκε στο δυναμικό της ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ’’, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο Royal, με τους κορυφαίους σολίστ, Σωκράτη Σινόπουλο και Κατερίνα Παπαδοπούλου, η οποία δίδαξε και σε σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ έδωσε και συναυλίες με τον τίτλο: ‘’Να τα πούμε;’’ με παραδοσιακά κάλαντα, σε Ι.Ν. Νέας Μανωλάδας και Άνω Καστριτσίου Πατρών.
    To ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διεύθυνση: Έφη Καββαδία- Ζέρβα], είχε για μία ακόμα χρονιά πληθωρική παρουσία, με την πραγματοποίηση 16 συναυλιών, εντός και εκτός Οργανισμού, που επιμελήθηκαν οι καθηγητές του Ωδείου, όπως οι συναυλίες για τον Μάνο Χατζιδάκι, για το σύγχρονο αλλά και το λαϊκό τραγούδι, οργάνωσε εξετάσεις απονομής διπλωμάτων και πτυχίων διαφόρων Σχολών του Ωδείου, ενώ έλαβε μέρος στο ‘’Pink the city’’ εκδήλωση του ‘’Άλματος Ζωής’’ με το Σύνολο Κρουστών του Ωδείου, στον Αλισσό κ.α..
    Σε επίπεδο Οργανισμού, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, έγινε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας, η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, ενώ πραγματοποίησε και 9 άλλες εκδηλώσεις ποικίλου χαρακτήρα. Πένθησε τέλος, την πρόσφατη μεγάλη απώλεια της τ. Γ. Γραμματέως του Οργανισμού, Ολυμπίας Ζώη, που ‘’έφυγε’’ νικημένη από την επάρατο νόσο.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο [Γιάννης Κόττορος- Πρόεδρος, Αρετούσα Νικολοπούλου- Αντιπρόεδρος Α΄, Παναγιώτης Αρκαδιανός- Αντιπρόεδρος Β΄, Γιώργος Σταματόπουλος- Γ. Γραμματέας, ΄Ολια Καραγιάννη- Ταμίας, Ελένη Μουζάκη- Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και Γιάννης Αλεξόπουλος, μέλος] από κοινού με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού, Μο Σταύρο Σολωμό, την Αν/τρια Καλλιτεχνική Δ/ντρια, πιανίστα Έφη Καββαδία Ζέρβα και τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες όλων των τμημάτων, προσβλέπουν σε μία εξαιρετικά δραστήρια χρονιά, το 2020, το πρόγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα δημοσίως.

Comments are closed.