MENU

30 Μαρτίου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ύμνος στη φιλία, στην αγάπη, στη φύση “Τα Οχτώ Βουνά” από την Κινηματογραφική Λέσχη Views: 259 Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός, Σινεμά

Ύμνος στη φιλία, στην αγάπη, στη φύση “Τα Οχτώ Βουνά” από την Κινηματογραφική Λέσχη

Advertisement

ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΟΥΝΑ – LE OTTO MONTAGNE
• Σκηνοθεσία: Φέλιξ φαν Γκρούνινγκεν, Σαρλότ Βαντερμέερς
• Σενάριο: Φέλιξ φαν Γκρούνινγκεν, Σαρλότ Βαντερμέερς, Πάολο Κογκνέτι (βιβλίο)
• Ηθοποιοί: Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι, Λούπο Μπαρμπιέρο, Ελισαμπέτα Ματσούλο, Έλενα Λιέτι, Κριστιάνο Σασέλα.
• Φωτογραφία: Ρούμπεν Ίμπενς.
• Μοντάζ: Νίκο Λιούνεν
• Μουσική: Ντάνιελ Νόργκρεν
• Χώρα: Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο (Έγχρωμη)
• Διάρκεια: 147΄

• Πρώτη προβολή: 7.00 μμ.
• Δεύτερη προβολή: 9.30 μμ.

Διακρίσεις: 7 Βραβεία και 6 Υποψηφιότητες.
Cannes Film Festival 2022, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, στον Felix vanGroeninger και Charlotte Vandermeersch. Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα.
Dublin International Film Festival 2023, Βραβείο Κριτικής Επίτροπής για Μοντάζ.
Film Festival Oostende 2023, Βραβείο στην Παραγωγή.
International Cinephile Society Awards 2023, Βραβείο Σεναρίου
Valladolid International Film Festival 2022, 2 Βραβεία, Φωτογραφίας και Βραβείο Blogos de Oro.
Vilnius International Film Festival 2023, Βραβείο Κοινού Καλύτερης ταινίας.

Μια ταινία-Ύμνος στη φιλία, στην αγάπη, στη φύση.
Μία δυνατή ιστορία ανδρικής φιλίας από τον Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν («Ραγίσμένα Ονειρα») σε συνσκηνοθεσία με τη σύντροφό του ηθοποιό, σεναριογράφο και μουσικό Σάρλοτ Βαντερμίς. Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών, 2022.
Το βιβλίο του Πάολο Κονιέττι στο οποίο βασίζεται η ταινία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, ο 11χρονος, Πιέτρο περνάει τα καλοκαίρια με την οικογένειά του σ’ ένα μικρό χωριό των Αλπεων που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί – από 184 σε 14 μόνο κατοίκους. Εκεί γνωρίζει τον συνομήλικό του Μπρούνο, που είναι το τελευταίο μικρό παιδί που απέμεινε στο χωριό. Ο Πιέτρο είναι παιδί της πόλης: εσωστρεφής, άτολμος, μαζεμένος. Διψά όμως για παιχνίδι και περιπέτεια κι αυτό μπορεί να του προσφέρει το χωριατόπαιδο που ξέρει τα βουνά, τις πλαγιές, τις λίμνες και τους καταρράκτες – σπιθαμή προς σπιθαμή. Αλλά κι ο Μπρούνο έχει πράγματα να πάρει από τον Πιέτρο. Αγνή φιλία, παρέα, γλυκύτητα γνώση. Η μαμά του Πιέτρο του κάνει μαθήματα γραφής κι ανάγνωσης, ο πατέρας του παίρνει και τους δύο μαζί του σε αναρριχήσεις – έξω από τα στενά όρια της περιοχής.

Η φιλία των αγοριών συνεχίζεται για χρόνια – κάθε φθινόπωρο χωρίζουν, ο Μπρούνο πιάνει σκληρή δουλειά στις φάρμες κι ο Πιέτρο επιστρέφει στην γκρίζα μελαγχολία του αστικού
Τορίνο, κάθε καλοκαίρι ξαναβρίσκονται στις καταπράσινες πλαγιές. Μέχρι που μία απόφαση των ενηλίκων θα σπάσει το σύνδεσμο των δυο παιδιών, για να ξαναβρεθούν 25 χρόνια μετά, όταν πάρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στις ζωές τους και να πιάσουν το νήμα της φιλίας τους από την αρχή.
Τα Οχτώ Βουνά είναι η ιστορία μιας φιλίας. Παιδιά που γίνονται άνδρες, που προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατέρων τους, αλλά που μέσα από τα μονοπάτια που παίρνουν, τελικά πάντα επιστρέφουν σπίτι. Ο Πιέτρο είναι ένα παιδί από την πόλη, ο Μπρούνο είναι το τελευταίο παιδί ενός ξεχασμένου χωριού στο βουνό. Ενώ τα χρόνια περνούν, οι συναντήσεις τους, τους μαθαίνουν την αγάπη και την απώλεια, καθώς ο Πιέτρο και ο Μπρούνο ανακαλύπτουν τι σημαίνει να είναι αληθινοί φίλοι για πάντα. Οι σπουδαιότεροι νέοι Ιταλοί ηθοποιοί, Λούκα Μαρινέλι και Αλεσάντρο Μπόργκι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.

Comments are closed.