MENU

21 Μαρτίου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άγνωστος πόλεμος με αόρατο εχθρό – Υπογράφει ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος Views: 1563 City Stories, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, ΚirixAROUND, Οικονομία

Άγνωστος πόλεμος με αόρατο εχθρό – Υπογράφει ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος

Advertisement

Του Λυκούργου Κ. Σταυρουλόπουλου*

Αυτή την στιγμή, εξαιτίας της παγκόσμιας επέλασης του κορονοϊού, όπως και στην Κοινωνία έτσι και στην Οικονομία, εξελίσσεται μια πρωτοφανής χωρίς προηγούμενο περιπτωσιολογική μελέτη.

Προφανώς απόλυτη προτεραιότητα είναι (ή τουλάχιστον πρέπει να είναι) η περίθαλψη των χιλιάδων ασθενών και ο περιορισμός του ιού. Μέχρι να τον εξασθενίσει η Καλοκαιρία. Μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Μέχρι να να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.

Παράλληλα όμως, εξίσου απειλητικά απλώνεται και μια διαρκώς διογκούμενη Οικονομική Κρίση. Ένας κυριολεκτικά άγνωστος πόλεμος με αόρατο εχθρό, στον οποίο επιτελείται το εξής παράδοξο:

Από τη μία πλευρά, ελλείψει ιστορικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οδηγός, η όποια εκτίμηση για την έκβαση αυτής της ιστορίας θα ισοδυναμούσε με τζόγο.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε μια κατάσταση που φέρνει στο μυαλό σενάρια δυστοπικά.

Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας έφερε μία αχτίδα αισιοδοξίας, για αρκετούς μάλιστα λόγους.

Πρώτον, για την χαλάρωση των Δημοσιονομικών στόχων και την παροχή ευελιξίας προς τις Κυβερνήσεις.

Είναι σημαντικό για την χώρα μας ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες επιπλέον εξαιρούνται από την όποια δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην δημιουργία ειδικού Ταμείου για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σε εγχώριο επίπεδο, η Ελληνική Κυβέρνηση επέδειξε σημαντικά αντανακλαστικά με μια δέσμη μέτρων που σε συνθήκες κανονικότητας η Αγορά θα πανηγύριζε!

Στην κυριολεξία απ`όλα είχε ο μπαχτσές:

          Αναστολή πληρωμής φόρων.

          Αναστολή εξόφλησης εισφορών.

          Χρηματοδότηση με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

          Αποζημίωση απολυόμενων εργαζομένων.

          Αναβολή εξόφλησης υποχρεώσεων αυτοαπασχολούμενων.

Και πάνω απ`όλα την σημείωση ότι «Όλα τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με την διατήρηση θέσεων εργασίας».

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις έχει καταθέσει και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το οποίο μέσω του Προέδρου του Κ. Κόλλια  προτείνει δέσμη μέτρων για την σταθεροποίηση της Οικονομίας και την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, ο πάντα δραστήριος ΣΚΕΑΝΑ προτείνει συγκεκριμένο μοντέλο ορθολογικών αποζημιώσεων προς τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο Κεφάλαιο Κίνησης όταν με το καλό επαναλειτουργήσουν.

Αυτά όλα είναι τεχνοκρατικά ζητήματα, που ούτως ή άλλως πρόκειται το επόμενο διάστημα να ανασκευαστούν πολλάκις, σε μια εφαρμογή του συστήματος «δοκιμής και σφάλματος».

Την μεγαλύτερη σημασία όμως έχει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θυμήθηκε έστω και τώρα, έστω και στις δραματικές αυτές στιγμές, τις ρίζες της, τις αξίες της: πρώτα ο άνθρωπος και μετά έπονται όλα τα άλλα, σε μια προσέγγιση καθαρά ανθρωποκεντρική, σε αντίθεση με την Οικονομοκεντρική οπτική Αγγλίας και ΗΠΑ οι οποίες προτάσσουν κυνικά την πρακτική της «ανοσίας της αγέλης» με σκοπό απλώς να μην διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα.

Πρώτα λοιπόν ο άνθρωπος. Και τα άλλα έπονται.

Με την ελπίδα μιας γρήγορης λύσης που θα μας επαναφέρει όσο πιο κοντά στον Κόσμο που ζούσαμε μέχρι πολύ πρόσφατα.

Ως τότε, ας κάνουμε (απ`το σπίτι) το σταυρό μας να αντέξουν δύο συστήματα:

1.         Το Σύστημα Υγείας

Αυτονόητο.

Πρέπει να μείνει όρθιο, πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τις Υπηρεσίες του στους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Στην χώρα μας για την ώρα η ακολουθούμενη διαχείριση κρίσης αποδίδει, παρά την εξάντληση ανθρώπων και υποδομών. Με προσωρινή ανταμοιβή τα ηλεκτρονικά συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα απ`τα μπαλκόνια. Τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για το «μετά».

2.         Το Σύστημα Επικοινωνιών

Τον τελευταίο μήνα η ζωή μας έχει αλλάξει. Όλο και περισσότεροι «Μένουν σπίτι», όλο και περισσότεροι επιχειρούν να εργαστούν απ`το σπίτι, καθώς η τεχνολογία δίνει αυτή τη δυνατότητα σε αρκετούς κλάδους. Όχι σε όλους δυστυχώς, αλλά σε πολλούς.

Είναι λοιπόν κομβικό για την Οικονομία αλλά και για την Κοινωνία να αντέξει όλο το πλέγμα των συστημάτων επικοινωνιών τον βαθμό υπερφόρτωσης στον οποίο υπόκειται.

Γιατί ας μην ξεχνάμε, δεν είναι μόνο η τηλε-εργασία, αλλά και η τηλε-διασκέδαση εκατομμυρίων απομονωμένων πολιτών.

Φαντάζεστε ας πούμε ξαφνικά να μην έχουμε ίντερνετ;

Τέτοιο κακό να μη μας εύρει….

*Ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος είναι MSc BA Hons Οικονομολόγος, Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Comments are closed.