MENU

20 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αγάπη από Μπισκότο»: Ο Μάριος Βλάχος μιλάει για το πρώτο του παιδικό βιβλίο Views: 749 Βιβλίο, Πολιτισμός

«Αγάπη από Μπισκότο»: Ο Μάριος Βλάχος μιλάει για το πρώτο του παιδικό βιβλίο

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Μάριου Βλάχου, «Αγάπη από μπισκότο».

Πρόκειται για ένα γλυκό παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που ξεδιπλώνει αξίες και έννοιες όπως η ευγνωμοσύνη, η προσφορά, η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη, η τιμιότητα, η συνεργασία με φόντο την ανυπέρβλητη δύναμη της αγάπης.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο κύριος Μπισκοτόπουλος, έχει έναν μεγάλο στόχο: θέλει να προφτάσει να ετοιμάσει και να μοιράσει σε όλα τα παιδιά του κόσμου τη συλλεκτική σειρά μπισκότων του. Θα επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αλλά, η ανεξίτηλη αγάπη του για τα παιδιά και η συμβουλή του Βασιλιά Μπισκοτένιου θα είναι τελικά η κινητήριος δύναμη για να επιτύχει τον σκοπό του. Είναι σαν όλο το σύμπαν να συνωμοτεί μαζί του για να εκπληρώσει την πιο γλυκιά του επιθυμία, την Αγάπη από Μπισκότο.

Ο Μάριος Βλάχος, ο οποίος σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου πήρε και Διδακτορικό Δίπλωμα, μίλησε στον kirix.gr για το βιβλίο του.

Το “Αγάπη από Μπισκότο” είναι η πρώτη σου επαφή με το παιδικό κοινό;

Eίναι η πρώτη μου επαφή με το παιδικό κοινό, παρόλο που για σειρά ετών έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή επιστημονικών κειμένων στα πλαίσια της ερευνητικής και ακαδημαικής μου δραστηριότητας. Είναι εντυπωσιακό με πόση απλότητα μπορείς να μιλήσεις για τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα της ζωής μέσα από ένα παραμύθι. Έτσι, μέσα από τη συγγραφή παραμυθιών βρήκε διέξοδο μία εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα και να μοιραστώ τις αλήθειες της ζωής. Αισθάνομαι ότι όλοι μας ως ενήλικες έχουμε την ιερή υποχρέωση να μιλάμε για αυτά στα παιδιά.

Ποια ήταν η αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου;

Η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου δόθηκε ένα μεσημέρι όταν οι κόρες μου, μού ζήτησαν να τους πω ένα παραμύθι από το μυαλό μου. Η στιγμή ήταν μαγική. Οι λέξεις ξεχύνονταν αβίαστα και συνέθεσαν το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί την ωραιότερη κληρονομιά που μπορεί να αφήσει ένας γονιός στο παιδί του. Οι κόρες μου λοιπόν μου έδωσαν την έμπνευση για τη δημιουργία του παραμυθιού αλλά ήταν και η κινητήριος δύναμη για να υπερνικήσω τα εμπόδια και να προχωρήσω στην έκδοσή του.  


Πες μας λίγα λόγια για τον ήρωα του βιβλίου.

Ο κύριος Μπισκοτόπουλος είναι ο ήρωας του βιβλίου. Πρόκειται για έναν καλοκάγαθο, ευγενικό και πάντα χαμογελαστό άνθρωπο που εκτιμά όλα όσα έχει στη ζωή του. Έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπισκότων στην πόλη με τα πιο λαχταριστά μπισκότα. Τα παιδιά τον αγαπούν πολύ για αυτό. Νοιώθει ευγνωμοσύνη και θέλει να ανταποδώσει, χαρίζοντάς τους τη συλλεκτική έκδοση μπισκότων που θα την ονομάσει «Αγάπη από Μπισκότο». Παραμένει γενναιόδωρος παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει και στο τέλος καταφέρνει να επιτύχει το στόχο του.


Τι θα ήθελες να μείνει στα παιδιά μετά την ανάγνωση του βιβλίου;

Αυτό που θα ήθελα να μείνει στα παιδιά είναι η δύναμη της αγάπης. Η αγάπη ως πηγή έμπνευσης, αλλά και ως κινητήριος δύναμη για την επίτευξη των στόχων τους. Όπως, δηλαδή ο κύριος Μπισκοτόπουλος εμπνεύστηκε από την αγάπη των παιδιών, τη συλλεκτική έκδοση μπισκότων και κατάφερε να τους τη χαρίσει παρόλα τα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο του, έτσι και τα σημερινά παιδιά δεν πρέπει να παραιτούνται από την προσπάθεια και να εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να συναντούν στην καθημερινότητά τους, θα πρέπει να κρατούν τη φλόγα της αγάπης πάντα ζωντανή μέσα τους. Γιατί αυτή θα είναι τελικά η «μαγική ζύμη» που θα κάνει πιο νόστιμα τα «μπισκότα» τους, όπως έγινε και με τον κύριο Μπισκοτόπουλο.

Ποιος είναι ο ρόλος του βιβλίου αυτή την περίοδο της πανδημίας στη ζωή των παιδιών;

Η ζωή των παιδιών κατά την περίοδο της πανδημίας έχει αποδιοργανωθεί. Οι οθόνες όλων των ειδών έχουν κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών και τα έχουν απομακρύνει από προηγούμενες συνήθειες και συμπεριφορές. Ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και σύνδεσης με τη ζωή τους πριν την εμφάνιση της πανδημίας, παρέχοντάς τους έτσι ένα αίσθημα ασφάλειας και συνέχειας. Μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο, που θα τα βοηθήσει να δραπετεύσουν από το άγχος και το αίσθημα μοναξιάς που βιώνουμε όλοι, αυτή την περίοδο.

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Ο Μάριος Βλάχος γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1981. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου πήρε και Διδακτορικό Δίπλωμα. Έκτοτε ζει στην Αθήνα. Έχει εργασθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και σε εταιρεία διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Από την παιδική του ηλικία λατρεύει τη συγγραφή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Το παραμύθι Αγάπη από Μπισκότο αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια που έχει εκδοθεί. Είναι εμπνευσμένο από την παιδική αθωότητα και τρυφερότητα και έχει σκοπό να τονίσει τη δύναμη της αγάπης ως πηγή έμπνευσης και την αξία του πρωτότυπου δημιουργείν με πρώτη ύλη την αγάπη.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο υπέροχων κοριτσιών, της Ειρήνης και της Δήμητρας, που τον γεμίζουν καθημερινά με τεράστιες ποσότητες ωκυτοκίνης (αποκαλείται και «ορμόνη της αγάπης») και τον κάνουν να ζει μία ζωή σαν παραμύθι! Είναι υπέρμαχος της αγάπης, καθώς πιστεύει βαθύτατα πως η δύναμή της είναι ανυπέρβλητη και μπορεί να γιατρέψει τα πάντα.

Comments are closed.