Ανακατατάξεις στην τοπική πολιτική σκηνή αναμένεται να προκαλέσει ο νέος εκλογικός νόμος για τους Δήμους και τις Περιφέρειες που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές.
Το «τέλος» της απλής αναλογικής θα σημάνει και το τέλος της καθόδου πολλών μικρών αρχηγικών συνδυασμών στις κάλπες, αφού πλέον θα ισχύει το 3% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% ενώ εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
Έτσι με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στην Πάτρα, τέσσερις συνδυασμοί δεν θα έχουν εκπροσώπηση στην επόμενη θητεία, ενώ ο νυν Δήμαρχος θα βρίσκεται κοντά στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει συνεργασίες ενώ θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους συνδυασμούς, ώστε να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους δράση εάν θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το Δήμο της Πάτρας.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου, είναι η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας αλλά και η διασφάλιση της παροχής στον πολίτη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από κάθε δημόσιο φορέα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης.
Άλλες βασικές αλλαγές του νέου νομοσχεδίου
Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν, ο αριθμός των μελών του δημοτικού (και του περιφερειακού συμβουλίου) θα μειωθεί οριακά ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.
Ακόμα θα γίνει επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.