Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε και αναπαράγεται στο διαδίκτυο δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Πατρέων, προερχόμενη από ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Τίποτα ως εδώ παράξενο, σε μία περίοδο μάλιστα προεκλογική τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Και εάν συνήθως στις δημοσκοπήσεις τα ευρήματα είναι αυτά που χρίζουν σχολιασμού, στην εν λόγω έρευνα ο τρόπος διεξαγωγής της είναι που προκαλεί εντύπωση.
Όπως αναφέρεται στις «Μεθοδολογικές παρατηρήσεις» από τους ερευνητές: «Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling).» ενώ την ίδια ενότητα σημειώνεται «Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό.»
Πρόκειται λοιπόν για μία μη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση με μικρές ασυμμετρίες στο δείγμα της.
Για τους παραπάνω λόγους ο kirix.gr επιλέγει να μην αναδημοσιεύσει τα ευρήματα της έρευνας.
Δείτε τι αναφέρεται στην έρευνα:
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις
Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 75% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 25% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 3-4 Μαΐου 2023.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1904 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1454 με την online έρευνα και τα 450 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.