MENU

3 Νοεμβρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Είδαμε πρώτοι την παράσταση «Ελέφαντας ΕΓΩ;» της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου στη Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πάνθεον Views: 138 Επικαιρότητα, Θέατρο, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Είδαμε πρώτοι την παράσταση «Ελέφαντας ΕΓΩ;» της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου στη Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πάνθεον

Η παιδική σκηνή του θεάτρου Πάνθεον παρουσίασε τη Δευτέρα 31/10, το έργο «ελέφαντας ΕΓΩ;» σε μια παράσταση ειδικά για εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου στη διασκευή, τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία επιστρέφει στο έργο που είχε παρουσιάσει το 2012, εμπνευσμένο από τα τρία παραμύθια του e.e cummings «Ο γέρος που έλεγε γιατί», «Το κοριτσάκι που το έλεγαν Εγώ», «Ο ελέφαντας κι η πεταλούδα».

Οι Γεώργιος Κομνηνόγλου, Μιχάλης Κοντός και Χαριάννα Σίώλου ενσαρκώνουν όλους τους ρόλους της παράστασης περνώντας από τον έναν στον άλλον, με έναν μοναδικό τρόπο. Τα κουστούμια της Phaedras, άλλοτε επιβλητικά και άλλοτε οικεία όσο ένα παιδικό παραμύθι, ζωντανεύουν τους ρόλους ακόμα πιο γλαφυρά, ενώ οι χειροποίητες μάσκες της Άμπυ Παναγιωτοπούλου δίνουν στους ήρωες μια άλλη διάσταση έκφρασης.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά γίνονται με τη βοήθεια του Νίκου Σωτηρόπουλου στους φωτισμούς, ένας καμβάς χρωμάτων και σκιών και λειτουργούν σαν ένα νοητό διαχωριστικό ανάμεσα στο φαντασιακό και την πραγματικότητα, το συνειδητό και το υποσυνείδητο. Η μουσική που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος συνοδεύει αρμονικά την κίνηση των ηρώων που μας μεταφέρουν σε έναν μαγικό κόσμο. Έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν το χιούμορ και η συγκίνηση, η ευαισθησία και η ισχυρή θέληση. Τα μηνύματα του «ελέφαντας Εγώ;» καταφέρνουν να μιλήσουν τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους θεατές, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι οι μεγαλύτερες αλήθειες κρύβονται στα παραμύθια.

Περίληψη

Πρώτη ιστορία

Το ευγενικό ξωτικό που ζει ήσυχο εκατομμύρια χρόνια στο πιο μακρινό αστέρι, το σέβονταν όλοι.  Είχε πάντα καλή καρδιά και τη διάθεση να κοίτα προσεκτικά τα προβλήματα των άλλων όσο μεγάλα ή όσο μικρά κι αν ήταν. Ώσπου όλος ο φτερωτός κόσμος των αστεριών και του αέρα απελπισμένος ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά του.

Όλος ο κόσμος είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.  Ήταν ένας πάρα πάρα πάρα πολύ μικροκαμωμένος γέρος ελέφαντας που ζούσε στο φεγγάρι και έλεγε συνέχεια «Γιατί;»

Το καλόκαρδο ευγενικό ξωτικό θα πείσει τον πάρα πάρα πάρα πολύ μικροκαμωμένο γέρο ελέφαντα να σταματήσει να λέει «Γιατί;»;

Δεύτερη ιστορία

Ένα κοριτσάκι που το λένε Εγώ, δρόμους παίρνει δρόμους αφήνει μέσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι με την πεποίθηση να βρει παρέα. Θέλει να μοιραστεί, να γνωριστεί, να πιει με κάποιον τσάι. Συναντά πολλούς, κανένας όμως δεν θέλει τσάι.

Ώσπου ξαφνικά συναντά ένα άλλο κοριτσάκι που της μοιάζει πολύ και αυτό το άλλο κοριτσάκι θέλει να πιει τσάι με το κοριτσάκι που το λένε Εγώ. Το άλλο κοριτσάκι πως το λένε;

Τρίτη ιστορία

Ένας ελέφαντας που όλη μέρα καθόταν και δεν έκανε τίποτα, ζει μόνος του σ’ ένα σπιτάκι ψηλά στην κορυφή ενός λόφου. Δεν έχει κατέβει ποτέ τον στριφογυριστό δρόμο που περνά από τα επτά δέντρα και τα πουλιά που κελαηδούν.

Ώσπου φτάνει η μέρα που συναντά την πεταλούδα.  Ήρθε δίχως άλλο η στιγμή που περίμενε. Μπορεί μια πεταλούδα να σου χτυπήσει την πόρτα και η ζωή σου να χρωματιστεί και να μυρίσει συναισθήματα; Όταν όλη η φύση αντιδρά σημαίνει ναι;

Συντελεστές

Σύλληψη-διασκευή-σκηνοθεσία-χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Μουσική: Παναγιώτης Χριστόπουλος

Κοστούμια: Phaedras

Μάσκες: Άμπυ Παναγιωτοπούλου

Περούκες: Άδωνις

Σχεδιασμός σκηνικών & αφίσας: Γιώργος Μαραζιώτης

Κατασκευή: Νίκη Αντζουλάτου

Ειδικές κατασκευές: Ευτυχία Μπάρλου

Ειδικός σύμβουλος: Μαίρη Χαραλάμπους – εικαστική  ψυχοθεραπεύτρια

Κείμενα επικοινωνίας παράστασης: Λίνα Ιντζεγιάννη

Φωτογραφίες παράστασης: Ευτυχία Μπάρλου

Ηθοποιοί: Γεώργιος Κομνηνόγλου, Μιχάλης Κοντός, Χαριάννα Σiώλου

Παραγωγή: Θέατρο Πάνθεον

Θέατρο Πάνθεον  – Παιδική Σκηνή, Δημητρίου Γούναρη 34, Πάτρα, 2610 32 5778

Καθημερινά παραστάσεις για τα σχολεία κατόπιν συνεννόησης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938896256 Στεφανία Ζέρβα

Comments are closed.