MENU

27 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ημέρα που ακυρώθηκε το Πατρινό Καρναβάλι – Όλα όσα έγιναν πριν ένα χρόνο Views: 688 Ειδήσεις, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πατρινό Καρναβάλι

Η ημέρα που ακυρώθηκε το Πατρινό Καρναβάλι – Όλα όσα έγιναν πριν ένα χρόνο

Το ρολόι έδειχνε 12:55, πριν ακριβώς ένα χρόνο, όταν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωνε την ακύρωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Το νέο κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού σε ολόκληρη την Πάτρα η οποία «πάγωσε» στο άκουσμά της.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς, ειδικά τα πρώτα λεπτά, αυτό που συνέβαινε. Από όποια πλευρά και εάν το έβλεπε κανείς, η εξέλιξη αυτή ήταν πολύ δυσάρεστη για την πόλη, που περίμενε αυτό το τριήμερο για να πάρει ανάσα οικονομική αλλά και διασκέδασης.

Λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση, έφτασε η πρόσκληση της έκτακτης σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το αποτέλεσμά της αναμενόμενο και λογικό , αφού δεν χωρούσαν πολιτικοί διαξιφισμοί μπροστά σε ένα υγειονομικό θέμα.

Η λιτή ανακοίνωση έλεγε: «Στην σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, συζητήθηκε η ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, μετά την κυβερνητική απόφαση για ματαίωση των καρναβαλιών της χώρας, για τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για τον κορωνοϊό.»

Της συνεδρίασης είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Πατρέων, ο οποίος μίλησε πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Μελά, την Αντιδήμαρχο Υγείας Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη και την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» του Δήμου Πατρέων, Ήρα Κουρή.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων,  τότε ο κ. Πελετίδης: «Η ματαίωση των εκδηλώσεων προκάλεσε αναστάτωση, προκαλεί πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους του Δήμου, σε όλους όσους πάλεψαν για να έχουμε ένα αποτέλεσμα άξιο της πόλης μας. Στους συνδημότες μας, τα καρναβαλικά γκρουπ,  που όλο το χρόνο δημιουργούν το κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας. Προκαλεί ταυτόχρονα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα μέλη των πληρωμάτων και στους επαγγελματίες της πόλης μας.

Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την κοινή διυπουργική απόφαση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο, για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια υγεία. Κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό όλης της πόλης μας.»

Το πρώτο μούδιασμα διαδέχτηκε η έντονη κινητικότητα στους κόλπους των καρναβαλιστών. Οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων έδωσαν ραντεβού το μεσημέρι της επόμενης ημέρας στον ΑΣΟ για να καθορίσουν τη στάση τους, αφού η ανακοίνωση του δημάρχου για «πρωτοβουλία διοργάνωσης θερινού καρναβαλιού» δεν μπόρεσε να κατευνάσει μεγάλη μερίδα καρναβαλιστών που αντιδρούσαν στις εξελίξεις.

Μετά από μία περίπου ώρα έντονα φορτισμένης συζήτησης, οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων αποφάσισαν να κάνουν κάποιες συμβολικές δράσεις το τελευταίο διήμερο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ομάδες καρναβαλιστών ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της με σκοπό να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης, ενώ η αστυνομία προσπαθεί μάταια να τους σταματήσει μέσω συστάσεων.

Την Κυριακή ο ήλιος λάμπει πάνω από την Πάτρα, όμως η πόλη είναι πιο «συννεφιασμένη» από ποτέ. Η ώρα που, υπό άλλες συνθήκες θα ξεκινούσε η μεγάλη παρέλαση πλησιάζει. Εκπρόσωποι των καρναβαλικών πληρωμάτων, φορούν τις στολές που θα παρήλαυναν  και δίνουν ραντεβού στις 14:00 μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, για να τραβήξουν την πιο ιστορική φωτογραφία του περσινού καρναβαλιού.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο σημείο της πόλης, την πλατεία Ομονοίας, συγκεντρώνονται ήδη καρναβαλιστές με σκοπό να κάνουν τη δική τους παρέλαση. Δίχως μουσική, δίχως άρματα αλλά με κέφι και ρυθμό που παίρνουν από την αγάπη τους για το Πατρινό Καρναβάλι.

Comments are closed.