MENU

4 Μαΐου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Πέτρα Μαυρίδη μιλά στον kirix.gr για τις δύσκολες ημέρες που βιώνουν οι καλλιτέχνες Views: 941 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Θέατρο, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Η Πέτρα Μαυρίδη μιλά στον kirix.gr για τις δύσκολες ημέρες που βιώνουν οι καλλιτέχνες

Τη στιγμή που από σήμερα η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, χιλιάδες καλλιτέχνες θα συνεχίζουν να ζουν με την αγωνία του αύριο αφού όλες οι εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις κλπ) έχουν «παγώσει» τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η φωνή των καλλιτεχνών δυναμώνει ημέρα με την ημέρα, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα άνθρωποι του χώρου και μη εκφράζουν την υποστήριξή τους μέσω φωτογραφιών με το σύνθημα «Support (Art) Workers».

Ο kirix.gr  συνομίλησε με την Πατρινή ηθοποιό Πέτρα Μαυρίδη, η οποία περιέγραψε την κατάσταση όπως η ίδια τη βιώνει.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και θα την χαρακτήριζα συγκεκριμένα ως έκτακτη. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί κλεισμένοι σπίτι τους χωρίς κανένα έσοδο. Ενώ οι λογαριασμοί και τα καθημερινά έξοδα τρέχουν.

Δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα για οικονομική στήριξη πολλές χιλιάδες εργαζομένων που αναγκάστηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω lockdown, διότι το επίδομα δόθηκε βάση διακοπής σύμβασης εργασίας. Στα εποχιακά επαγγέλματα και πιο συγκεκριμένα στα καλλιτεχνικά που εργαζόμαστε κυρίως με τη μέρα ή με την ώρα οι περισσότεροι δεν ενταχθήκαμε γιατι οι συμβάσεις μας συνήθως αφορούν τις ημέρες και τις ώρες εργασίας μας. Π.χ. Εγώ είχα συμβόλαιο όλον τον προηγούμενο χρόνο αλλά νομικά γινόταν πρόσληψη και απόλυσή μου σε κάθε γύρισμα. Επομένως ενώ εργαζόμουν συνεχώς δεν είχα την δυνατότητα ένταξης στους δικαιούχους. Επίσης πολλούς συναδέλφους μου το lockdown τους βρήκε να έχουν μόλις κλείσει δουλειά, να είναι σε αναζήτηση δουλειάς ή ακόμη και να δουλεύουν χωρίς να έχουν υπογράψει συμβόλαιο για τις πρόβες.. οπότε δεν εντάχθηκαν επίσης στα μέτρα.

Κάποια στιγμή ακούστηκε ότι δόθηκε επίδομα σε όλους τους καλλιτέχνες άλλα αν κοιτάξετε το ΦΕΚ θα δείτε ότι μπήκε ως προϋπόθεση το εποχιακό επίδομα του ’19. Το εποχιακό επίδομα του 2019 αφορά τα ένσημα του 2018!! Οπότε όσοι δεν είχαν πάρει το επίδομα επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα ένσημα ή για άλλους λόγους όπως π.χ. αν είχες βγει από κάποια δουλειά και είχες μπει ταμείο το φθινόπωρο του ’19 από το νόμο δεν δικαιούσαι να πάρεις το εποχιακό επίδομα παρότι αφορά τα ένσημα του 2018. Οπότε και πάλι πολλοί καλλιτέχνες δεν εντάχθηκαν γιατί μπήκε ως κριτήριο το τι έκαναν το 2018(!).

Ακολούθως αντί να ληφθούν μέτρα για επανένταξή μας όπως συνέβη στους υπόλοιπους κλάδους ώστε να μην καταρρεύσει το επάγγελμα, μας ανακοινώθηκε ότι καταργούνται όλες μας οι δουλειές για τους επόμενους τουλάχιστον 5 μήνες και τελεία. Καμία εναλλακτική έως τώρα. Ακούστηκε ότι μπορεί να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις κάτω από προϋποθέσεις αλλά κι αυτό θα αφορά μικρό ποσοστό καλλιτεχνών.

Σκεφτείτε να σας έλεγε κάποιος για τους επόμενους πέντε μήνες δε δουλεύεις τελεία;

Που φυσικά δε θα είναι πέντε μήνες θα είναι πολλοί περισσότεροι, αλλά αναφέρομαι στην καλοκαιρινή καλλιτεχνική περίοδο που καταργήθηκε.

Και φυσικά να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να είμαστε υγιείς εννοείται αυτό, αλλά όταν ανακοινώνεις σε χιλιάδες ανθρώπους ότι δε θα εργαστούν για τους επόμενους μήνες δεν πρέπει να έχεις ετοιμάσει ένα πλάνο για αυτούς τους ανθρώπους? Να έχεις να τους παρουσιάσεις μια εναλλακτική?

Πως θα ζήσουν?

Επομένως, θα πρέπει να δοθεί άμεσα επίδομα ανάγκης σε όλους τους εργαζόμενους, και αναδρομικά, που δεν είχαν και δε θα έχουν κανένα εισόδημα για το διάστημα αναστολής της εργασίας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που μπορεί να αποκλείσουν κόσμο που έχει ανάγκη, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καλλιτέχνες να γραφτούν στα σωματεία τους, να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.»

Comments are closed.