Η Cube Gallery, φιλοξενεί την τελευταία δουλειά του Κώστα Παναγιωτακόπουλου, μέσα από την ατομική του έκθεση, με τίτλο Περιπλανήσεις.
Τα έργα της καινούριας του ενότητας, έργα ζωγραφικά και μικτής τεχνικής λειτουργούν, σαν εικαστικά σημειώματα στις προσωπικές του περιπλανήσεις.
Παρακολουθώντας, όλα αυτά τα χρόνια, τη δουλειά του Κώστα Παναγιωτακόπουλου, διαπιστώνει κανείς ότι βασική του εμμονή είναι η εξερεύνηση και το ταξίδι σαν περιπλάνηση. Εξερεύνηση σε κοιτάσματα μνήμης, γνώσης και εμπειριών.
Περιπλάνηση σε τόπους, ιστορία και κουλτούρες. Το αποτέλεσμά τους είναι η δημιουργία ενός μωσαϊκού από αινιγματικές και παραβολικές εικόνες που ανακαλούν την βαθύτερη εμπειρία του κόσμου.
Ειδικότερα, μέσα από την πρόσφατη δουλειά του “Περιπλανήσεις”, έρχεται να δηλώσει ότι αναζητά μια διαφορετική βάση θεώρησης για να συντάξει την γλώσσα της δίκης του αλήθειας.
Τα έργα του λειτουργούν συνειρμικά, υπαινικτικά. Δίνουν ερεθίσματα για περιπλάνηση σε φανταστικά τοπία, σε εικόνες που αναδύονται μέσα από άλλες εικόνες, σε ιδιαίτερες μορφές που προκύπτουν και αλληλεπιδρούν, αφήνοντας χώρο στο θεατή να τις ερμηνεύσει, από την δική του οπτική γωνία και ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματα του.
Η ζωγραφική του λειτοργεί χωρίς κανόνες και νόρμες, ανατρέποντας κατεστημένες αξίες και κανόνες της καλώς εννοούμενης παραστατικής ζωγραφικής.
Ακροβατεί στο μεταίχμιο μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης.
Είναι τόσο περιγραφική, όσο στο να δίνει οπτικά ερεθίσματα στο θεατή για να βρει τις δικές του εικαστικές διαδρομές του και τόσο αφαιρετική όσο χρειάζεται, για να λειτουργήσει σαν αφετηρία στο να δημιουργήσει ο καθένας μας, συνειρμικά, τις δικές του εικόνες.
Αναγνωρίζονται, ωστόσο, αναφορές στο σουρεαλισμό ή και στην ψυχεδέλεια των 60`s, αλλά σε αντίθεση με το ερεβώδες και βαρύ του σουρεαλισμού ή με την συμπαγή και κορεσμένη χρωματικότητα της ψυχεδέλειας, εδώ έχουμε μια αέρινη, σχεδόν διαφανή εικονοποιϊα, εν πολλοίς οφειλόμενη στα Μεσογειακά γαλαζοπράσινα και ουλτραμαρίνες που χαρακτηρίζουν τις χρωματικές κλίμακες του Κ.Π.
Αυτές, που δημιουργούν την αίσθηση του υγρού στοιχείου, ενός ρέοντος κόσμου, όπου χρωματικές μορφές, δημιουργούν απρόσμενες διασταυρώσεις που πλανώνται ή επιπλέουν.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη ▪ Σάββατο ▪ 10.00 – 14.00
Κυριακή ▪ Δευτέρα ▪ κλειστά
Σύντομο Βιογραφικό
Κώστας Παναγιωτακόπουλος
Ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Academia de Belle Arti της Φλωρεντίας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Δίδασκε εικαστικά στη μέση εκπαίδευση.
Aτομικές εκθέσεις
2020 “Περιπλανήσεις”, Cube Gallery, Πάτρα
2018 “εσωτερική πτήση”, Cube Gallery, Πάτρα
2016 “ταξίδια όνειρα”, Cube Gallery, Πάτρα
2014 “ονειροχώροι”, Cube Gallery, Πάτρα
2012 “Μυθολογία Προσωπική”, Cube Gallery, Πάτρα
1997 Επίκεντρο, Αθήνα
1995 Επίκεντρο, Πάτρα
1991 Επίκεντρο, Πάτρα
Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
2015 – 2018 Cube Gallery, Πάτρα
2014 Bede’s World Museum, Church Bank, Jarrow
2013 The Scottish Historic Building Trust, Εδιμβούργο
2013 Cube Gallery, Πάτρα
2012 Cube Gallery, Πάτρα
1999 Αρχέτυπο, Μύλος , Θεσσαλονίκη
1998 Greece in Britain – Ελληνικοί ορίζοντες Γιόρκ, Καρλάυλ, Μ. Βρεττανία
1997 Ιστορίες αέναων αλλαγών, Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
1993 Art Athina ‘93, Επίκεντρο, Αθήνα
1990 9 Πατρινοί Καλλιτέχνες, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
1989 9 Πατρινοί Καλλιτέχνες, Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
1986 Συμμετοχή στο πρόγραμμα Γραμμή του Ορίζοντα για τη Biennale Νέων Θεσσαλονίκης.
1984 Filigne Valdarno, Ιταλία
1982 Forte dei Marmi, Ιταλία