MENU

27 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ανδρέας Γιαννακόπουλος μιλάει στον kirix.gr για το Δίκτυο Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ Views: 551 Ειδήσεις, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

Ο Ανδρέας Γιαννακόπουλος μιλάει στον kirix.gr για το Δίκτυο Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ

  • Ειδική θεματική εκδήλωση στην Πάτρα για την νεολαία με την συμμετοχή των τοπικών στελεχών του Δικτύου Νέας Γενιάς, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 20:00.

Συγκροτήθηκε και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Δίκτυο της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής στο οποίο συμμετέχουν και πέντε Αχαιοί. Το Δίκτυο αποτελεί το πρόπλασμα για την σύσταση της Νεολαίας του κόμματος που οι εξελίξεις του κορωνοίού έχουν αναβάλλει.

Ο kirix.gr μίλησε για το νεοσύστατο Δίκτυο Νέας Γενιάς με τον Ανδρέα Γιαννακόπουλο, ο οποίος είναι μέλος του τομέα Παιδείας με αρμοδιότητα το δικαίωμα στη δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία. Παράλληλα ο Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι αναπληρωτής γραμματέας της Τ.Ο. ΚΙΝΑΛ νοτίου διαμερίσματος ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Πάτρας.

Μετά από μία περίοδο απαξίωσης της πολιτικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, πως διαμορφώνεται πλέον η στάση των νέων για τα πολιτικά τεκταινόμενα;

Εδώ και παραπάνω από 10 χρόνια η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Δημοσιονομικά μέτρα, άνοδος ακραίων κινημάτων, ανεργία, περικοπές και σήμερα πανδημία. Η νέα γενιά δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα σε μεγαλύτερη ένταση χωρίς να φαίνεται μια έξοδος από αυτό το τέλμα. Ήταν επόμενο η αγανάκτηση των νέων να οδηγήσει στην αποστροφή τους σε οτιδήποτε έχει σχέση με την πολιτική. Αυτό φιλοδοξούμε να αλλάξουμε. Προσπαθούμε ως μέρος της νέας γενιάς, μιας γενιάς που δουλεύει πολύ και αμείβεται λίγο, μιας γενιάς που γνωρίζει καλά τι σημαίνει εργασιακή εκμετάλλευση και αυθαιρεσία, να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας αλλά και τις προτάσεις μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα να ακουστούμε!

Ποιοι είναι οι στόχοι του Δίκτυου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής;

Το δίκτυο νέας γενιάς έχει στόχο να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες της νέας γενιάς, του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που μεταναστεύει για να ζήσει αξιοπρεπώς ή που μένει εδώ και υπομένει μια ζοφερή πραγματικότητα. Ερχόμαστε να διαμορφώσουμε μια πολιτική ατζέντα θεμάτων που μας απασχολούν και να δώσουμε χώρο σε όσους μοιράζονται μαζί μας κοινούς στόχους και οράματα. Θέλουμε να βάλουμε στην κεντρική πολιτική συζήτηση νέες προτάσεις για την κλιματική αλλαγή, για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, για την βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης και να αναγκάσουμε την πολιτική ηγεσία του τόπου να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα και να ξεφύγει από τις θλιβερές κοκορομαχίες που παρακολουθούμε συχνά στο κοινοβούλιο μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικά πιο ισχυρών ομάδων.

Μας κινητοποιεί η ανάγκη να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων προκειμένου να μην γίνουμε εμείς η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Αξίζουμε καλύτερα!

Μίλησε μας για τον ρόλο σου στο Δίκτυο;

Ο ρόλος μου στο δίκτυο συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Το δικαίωμα στη δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία, είναι ο τίτλος του τομέα με τον οποίο θα ασχοληθώ στα πλαίσια του ρόλου μου. Στόχος είναι να προτείνουμε τρόπους βελτίωσης της δημόσιας παιδείας στην χώρα, να δημιουργήσουμε πολιτικές ένταξης όλων των μαθητών στην σχολική κοινότητα, να  τονίσουμε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης του δημοσίου σχολείου όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις όπως η πρόσληψη εκπαιδευτικών, η κάλυψη των κενών από την αρχή του σχολικού έτους, η ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών, η αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων, και η αλλαγή κουλτούρας  της τεχνικής εκπαίδευσης.

Θέλουμε ένα σχολείο που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα ταλέντα των μαθητών.

Η παιδεία είναι ο πυλώνας κάθε κοινωνίας, είναι ο μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Εμείς δεν θεωρούμε πως το παιδί από το Περιστέρι πρέπει να γίνει ψυκτικός, όπως μας είχε πει ο προνομιούχος πρωθυπουργός, αλλά θέλουμε το παιδί από το Περιστέρι να έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με κάθε παιδί και να σταδιοδρομήσει στον τομέα που ονειρεύεται.

Πώς κρίνεις την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης;

Η τηλεκπαίδευση ήταν ένα εγχείρημα το οποίο ήρθε να καλύψει την αδυναμία δια ζώσης διδασκαλίας, λόγω ιού. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι ισότιμες διαδικασίες, όμως είναι ένας τρόπος να καλυφθεί ένα μέρος της ύλης. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο δεν βοήθησε την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να στηρίζεται στην τεράστια προσπάθεια γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Έτσι, οι μαθητές διατήρησαν την επαφή τους με το σχολείο και την διδακτέα ύλη.

Έλειψαν οι υποδομές, έλειψε ο εξοπλισμός, αλλά περίσσεψε η προσπάθεια του υπουργείου να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τηλεκπαίδευση και να κρύψει τα προβλήματα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την σύσταση Σώματος αστυνομίας στα Πανεπιστήμια;

Μια από τις μάχες που δεν έπρεπε να ξεκινήσουν. Είναι λάθος να θεωρούμε πως το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου είναι αυτό. Έχουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρά την υποχρηματοδότηση αντέχουν και παράγουν σοβαρό ερευνητικό έργο και δίνουν τα εφόδια σε δεκάδες Έλληνες επιστήμονες να σταδιοδρομήσουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη φύλαξης του πανεπιστημιακού χώρου, με ενίσχυση των ατόμων που είχαν ήδη για την φύλαξη. Για αυτό τον λόγο, το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε την σύσταση σε κάθε ΑΕΙ μιας αυτοτελούς οργανικής δομής με την υπηρεσία αυτή να υπάγεται απευθείας  στον Πρύτανη του ΑΕΙ.

Όσα ξεκίνησε η κυβέρνηση δεν είχαν ως στόχο την βελτίωση του πανεπιστημίου όπως ισχυρίστηκε, αλλά την πολιτική ρεβάνς της κυβέρνησης απέναντι στην «ηγεμονία της Αριστεράς», όπως αρέσκεται να λέει ο σκληρός πυρήνας των στελεχών που περιβάλλουν τον πρωθυπουργό.

Μίλησέ μας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Θα είναι μια εποχή που θα απαιτεί συλλογικές λύσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την ανάσχεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει την υγειονομική. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από αυτή την κρίση είναι πως το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη πιο φιλική στο περιβάλλον.

Πώς μπορεί κάποιος νέος να ενταχθεί στο Δίκτυο;

Το ΚΙΝΑΛ και η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσαν ήδη μια σειρά διαδικτυακών περιοδειών ανά περιφέρεια,  όπου θα υπάρχει και ειδική θεματική εκδήλωση για την νεολαία με την συμμετοχή των τοπικών στελεχών του δικτύου νέας γενιάς. Στην Πάτρα αυτή η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 3 Μαρτίου 20:00, όπου θα συμμετέχουν φίλοι ή μέλη ηλικίας μέχρι 30 ετών. Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και αλληλεπίδρασης με όσους ενδιαφέρονται να αποτελέσουν κομμάτι της προσπάθειας αυτής συμβάλλοντας μέσα και από τη δική τους ενεργοποίηση στη διαμόρφωση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής μέσα από τις διαδικασίες του διαδικτυακού διαλόγου.

Comments are closed.