MENU
Advertisement

15 Σεπτεμβρίου 2019 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ανδρέας Τζουραμάνης μιλά για την πολιτική του πορεία, την Πάτρα και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής Views: 1374 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, ΚirixAROUND, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

Ο Ανδρέας Τζουραμάνης μιλά για την πολιτική του πορεία, την Πάτρα και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

Advertisement

Advertisement

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Βρη – follow on twitter

Advertisement

Έχει στην πλάτη του πάνω από δέκα χρόνια ενεργής πολιτικής παρουσίας και όμως νιώθει σαν να ξεκινά τώρα. «Ερωτευμένος», όπως δηλώνει, με την πολιτική ο Ανδρέας Τζουραμάνης ονειρεύεται να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν κρύβει τα λόγια του. Ξεκάθαρος, ευθύς και με διάθεση αυτοκριτικής σχολιάζει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η συζήτηση μας ξεκίνησε από τις εξελίξεις εντός των τειχών. Άλλωστε όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος ο συνομιλητής μου η συμμετοχή του στα δημοτικά τεκταινόμενα ως επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Πάτρα» το 2010 είναι «ότι καλύτερο» έχει να επιδείξει στην πολιτική του πορεία και δεν διστάζει να μου εκμυστηρευτεί ότι θα το ξαναέκανε, παρά τα λάθη και τις αστοχίες που οδήγησαν στον τερματισμό της προσπάθειας.  

Στην πρόσφατη εκλογική μάχη προτίμησε να μην κατέβει με κάποιον συνδυασμό, ωστόσο η προτίμηση και η στήριξή του στο πρόσωπο του Γρηγόρη Αλεξόπουλου έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το αποτέλεσμα όπως λέει, μπορεί να μην ήταν το καλύτερο για την «Πάτρα, Πρωτεύουσα ξανά» αλλά δεν θεωρεί βέβαιο ότι ήταν και για την πόλη καλό.

Για τον Ανδρέα Τζουραμάνη, αυτό που έδωσε τη νίκη στον Κώστα Πελέτίδη ήταν «η προσωπικότητά του ως άνθρωπος», όσο για τα χρόνια που έρχονται πιστεύει ότι «η Πάτρα θα πρέπει πρώτα να βρει τι θέλει να είναι και μετά να το διεκδικήσει», μη διστάζοντας να την χαρακτηρίσει «πόλη χωρίς ταυτότητα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Μεσογειακοί Αγώνες που όπως λέει «αποδείξαμε για άλλη μία φορά ότι σε γεγονότα που ξεπερνούν τα όρια της πόλης δουλεύουμε εντελώς επαρχιώτικα».

Ανοίγοντας την κουβέντα μας αβίαστα οδηγηθήκαμε στον σχολιασμό της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αν και του είχε γίνει πολλές φορές πρόταση στο παρελθόν, η συμμέτοχη του για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ως υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ αποτελεί, όπως λέει, συνειδητή επιλογή ώστε να περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με δεδομένη μάλιστα την κάλυψη της έδρας στην Αχαΐα από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, γινόταν ακόμα πιο ξεκάθαρο το κίνητρο της συμμετοχής του που δεν ήταν άλλο από «τη βοήθεια στο χώρο και την κοινοποίηση των θέσεων του στην κοινωνία».

Μπορεί και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό  του Κινήματος Αλλαγής να μην ήταν αυτό που θα ήθελε, ωστόσο η προσωπική του επίδοση και η τέταρτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων τον άφησε ικανοποιημένο και ευχαριστεί όσους τον στήριξαν.  

Σε μία περίοδο που η εσωτερική συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ έχει φουντώσει, ιδίως μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Νίκου Παπανδρέου και του Παύλου Γερουλάνου, δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω τον Ανδρέα Τζουραμάνη την άποψή του. Και αυτή τη φορά δεν έκρυψε τα λόγια του, εντοπίζοντας το κύριο πρόβλημα του Κινήματος στο γεγονός ότι «δεν είχε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα». Άποψη του είναι ότι «δικαίως άνοιξε η συζήτηση αυτή» καθώς πιστεύει ότι «Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις, δεύτερον οι άνθρωποι που θα τις εκφράσουν και τρίτον το όνομα με το οποίο θα εκπροσωπηθεί ο χώρος». Θεωρεί άλλωστε ότι «όταν θες να δεις άλλα αποτελέσματα πρέπει να κάνεις άλλες επιλογές» ενώ αναζητώντας ευθύνες σε πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «η ηγεσία εμπνέει μεν, αλλά χρειάζεται ταλαντούχα ηγετική ομάδα».

Αναφερόμενος μάλιστα, στην προσέλκυση ψηφοφόρων θεωρεί ότι «Δεν είναι δυνατόν να λες είσαι ΑντιΣΥΡΙΖΑ και ότι οι δικοί του ψηφοφόροι ήταν δικοί σου. Ένας ο οποίος έχει ψηφίσει 2-3 φορές ΣΥΡΙΖΑ ,ήταν δικός σου. Πλέον είναι ΣΥΡΙΖΑ. Άρα εσύ πρέπει να κινηθείς να δεις τους αστέγαστους πολιτικά ψηφοφόρους και να βρεις τον τρόπο να τους προσεγγίσεις. Εγώ δεν θα επέμενα να φέρω πίσω τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να ήταν άνθρωποι που συνειδητά άλλαξαν πολιτικό κόμμα, μπορεί να έχουν ιδιοτέλεια, και δεν θέλω τέτοιους ψηφοφόρους που σήμερα τους εξυπηρετώ και με ψηφίζουν και αύριο που δεν τους εξυπηρετώ φεύγουν. Θα προσπαθήσω να βρω ανθρώπους από μία τεράστια δεξαμενή που κάθεται στον καναπέ και δεν έρχεται. Εκεί είναι η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ που πρέπει να επενδύσει, στους αστέγαστους πολιτικά ψηφοφόρους.»

Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά η συζήτηση έφτασε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κορακοχώρι Ηλείας πριν λίγες ημέρες, και στην οποία παρευρέθη και ο ίδιος. Όπως σημείωσε, παρά την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ο ίδιος δεν διέκρινε κάποια πρόθεση δημιουργίας νέου κινήματος, μένοντας στις εξαιρετικές όπως σημείωσε ομιλίες των Σημίτη, Βενιζέλου και Αλεβιζάτου,  για το βιβλίο.

Κλείνοντας, του ζήτησα να τοποθετηθεί για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο αρκέστηκε να πει ότι κάποια πράγματα του «αρέσουν», όπως οι αποφάσεις για την οικονομία, όντας άνθρωπος της αγοράς. Ωστόσο, για την κυβερνητική απόφαση, μη ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα ποτέ δεν κατάλαβε εάν υπήρχαν «τα ακαδημαϊκά κριτήρια» στα οποία θα έπρεπε να στηριχθεί μία τέτοια απόφαση.

Comments are closed.