MENU

2 Ιανουαρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Δημήτρης Κομποχόλης γράφει για την «λογοτεχνική – πνευματική “Επανάσταση” της Πάτρας» Views: 609 Βιβλίο, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Ο Δημήτρης Κομποχόλης γράφει για την «λογοτεχνική – πνευματική “Επανάσταση” της Πάτρας»

Η αυλαία του 2021 έπεσε με ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την πολή των Πατρών. Πρόκειται για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, έναν από τους σημαντικότερους, αν όχι τον σημαντικότερο θεσμό για τον ποιητικό λόγο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως 19 Δεκεμβρίου 2021 με στρογγυλές τράπεζες, στις οποίες συμμετείχαν 130 ποιητές και ποιητριες από 30 χώρες. Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ ήταν το “Γραφείον Ποιήσεως” και το “culturebook”. Ηγετικές μορφές που συνέλαβαν την ιδέα και διοργάνωσαν το Φεστιβάλ είναι ο ποιητής -καθηγητής -κριτικός λογοτεχνίας κ. Αντώνης Σκιαθάς και ο καθηγητής Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος. Το Φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σημειωτέον, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Από τις 15 έως 17 /12 έλαβαν χώρα Αναγνώσεις Ποίησης στο Θέατρο Επίκεντρο. Ακολούθως στις 18/12 απονεμήθηκαν τα Βραβεια Jean Moreas στο Θέατρο Επικεντρο και στις 19/12 έγινε πράξη ο Μαραθώνιος Ποίησης και Έκθεση Νέων Ποιητών στην Αγορά Αργύρη εκ του σύνεγγυς και διαδυκτιακά απο το www.culturebook.gr με πολλά διαδικτυακά αφιερώματα έως και τα τέλη Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για ένα θεσμό που αδιαμφισβήτητα υπηρετεί την υψηλή τέχνη της Ποίησης με κέντρο την πόλη των Πατρών! Ένα αμάλγαμα ποιητικών φωνών όλων των γενεών. Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο, που αναδεικνύει την πόλη μας σε κέντρο της λογοτεχνικής παραγωγής και πολιτισμού. Κατά την απονομή των βραβείων Jean Moreas, που δόθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ποίησης διακρίθηκαν σημαντικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας και των ελληνικών γραμμάτων, όπως η εμβληματική μορφή του José Antonio Moreno Jurado, του Μερακλή Μιχάλη, του Βασίλη Σαμπατακάκη και του Κώστα Γουλιάμου. Ο τελευταίος έλαβε το Πανελληνίο Βραβείο Ποίησης “Jean Moreas” για το 2020 με την ποιητική συλλογή «Υγρό Γυαλί».

Αξιοσημείωτη κρίνεται και η συμμετοχή καθηγητών με έδρα το εξωτερικό και το εσωτερικό, όπως του Vincenzo Rotolo, καθηγητή Πανεπιστημίου Παλέρμο με έδρα νεοελληνικών σπουδών και της Γεωργίας Καλογήρου, καθηγήτριας Νεοελληνικής φιλολογίας ΕΚΠΑ και πολλών άλλων ακούραστων υπηρετών της ποιητικής τέχνης και των γραμμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην προσπάθεια σταχυολόγησης της νέας ποιητικής γενιάς, ως ποιητών της κοινωνικής ευαισθησίας. Μέσω της απονομής των βραβείων βραχείας λίστας 9 νέων ποιητών και ποιητριών έχουμε τη συνομιλία με το μέλλον της ποιητικής τέχνης. Ο δε Μαραθώνιος ποίησης 40 νέων ποιητών, που έλαβε χώρα στην Αγορά Αργύρη συνδράμει στην ενίσχυση της νέας λογοτεχνικής παραγωγής.

Αξίζουν ,λοιπόν, ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον εμπνευστή, τον κ. Αντώνη Σκιαθά και σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας που συνεπικούρησαν για την επιτυχή πραγματοποίηση του ξεχωριστού Φεστιβάλ, που φαίνεται να γίνεται σήμα κατατεθέν στους ποιητικούς κύκλους παγκοσμίως!
Η πόλη των Πατρών πρωτοστατεί στο κομμάτι της Λογοτεχνίας και αυτές οι πνευματικές ζυμώσεις αποτελούν τα “πνευματικά ερείσματα” προσέλκυσης της διανόησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα φώτα της παγκόσμιας λογοτεχνιας έπεσαν στην πόλη των Πατρών. Δράσεις όπως αυτές είναι σίγουρα αθόρυβες πνευματικές επαναστάσεις με δυναμική να αποτελέσουν πόλους περαιτέρω ανάπτυξης για την πόλης μας. Εύχομαι καλή χρονιά με Υγεία, Ελπίδα και πολλές πνευματικές οδοιπορίες!

Δημήτρης Κομποχόλης
φιλόλογος – συγγραφέας
email: dimkob10@gmail.com

Comments are closed.