MENU

2 Μαΐου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέτρος Ψωμάς: Ιδού η Κοινωνική Πολιτική του σπιράλ για τον Δήμο Πατρέων Views: 282 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

Πέτρος Ψωμάς: Ιδού η Κοινωνική Πολιτική του σπιράλ για τον Δήμο Πατρέων

Συγκεκριμένες δομές, πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις για την εξυπηρέτηση των Πατρινών

Advertisement

Στη μέση αντίληψη η έννοια της κοινωνικής πολιτικής είναι συνυφασμένη με επιδόματα και μικροπαροχές. Στην πραγματικότητα,όμως, Κοινωνική Πολιτική -όπως την ορίζει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του «LondonSchool of Economics»- είναι «ένα διεπιστημονικό και εφαρμοσμένο αντικείμενο, που σχετίζεται με την ανάλυση των απαντήσεων των κοινωνιών στις κοινωνικές ανάγκες».

Καταγράφοντας τις ανάγκες, λοιπόν, της αχαϊκής πρωτεύουσας το σπιράλ εντόπισε σοβαρές ελλείψεις σε κοινωνικές δομές και προγράμματα προαγωγής της υγείας. Συγκεκριμένα,τα μέλη της Ομάδας Εργασίας #Κοινωνία της δημοτικής παράταξης, συζητώντας με κοινωνικούς φορείς και αφουγκραζόμενα τους συμπολίτες, κατέληξαν  στην ανάγκη δημιουργίας δομών που αφορούν: α) τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που αδυνατούν να διαβιούν μόνα τους, β) ανθρώπους που μετά το πέρας της νοσηλείας τους στα ιδρύματα της περιοχής χρειάζονται υποστήριξη μέχρι την πλήρη ανάρρωση, γ) ασθενείς τελικού σταδίου, δ) άτομα με άνοια και ε) άτομα με νοητική υστέρηση.

Επιπλέον το σπιράλ φρονεί πωςστην Πάτραπρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους ψυχιατρικούς μονήρεις συμπολίτες μας, τουςάστεγους κοινωνικοοικονομικά αποκλεισμένους δημότες και τα άτομα που είναι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Το σπιράλ σχεδιάζει, αναζητώντας παράλληλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δούμε σύντομα και στην πόλη μας:

® Δημοτικό Γηροκομείο

® Δομή ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου

® Κέντρο Ημέρας Alzheimer (ΚΗΦΗ)

® Ξενώνα «Μεταβατικής Φιλοξενίας» (δημοτική δομή φιλοξενίας, για ορισμένο χρονικό διάστημα, περιθωριοποιημένων ατόμων)

Επιπρόσθετες στοχεύσεις της επόμενης δημοτικής αρχής θα είναι, εξάλλου, η άμεση επανασύνδεση του Δήμου Πατρέων με το «Δίκτυο Υγιών Πόλεων» και η πλήρης συμμετοχή της πόλης στις τοπικές, εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς σχετικές πρωτοβουλίες. Η Ομάδα Εργασίας #Κοινωνία του σπιράλ και ειδικότερα ηυπο-ομάδα #Υγεία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να γίνει η Πάτρα η πόλη με τη λιγότερη κακοήθεια.

Από τη δικτύωση, τον διαμοιρασμό γνώσης και την αξιοποίηση του αξιόλογου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας  η πόλη θα βγει, αυτονόητα, πολλαπλά ωφελημένη. Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού -πάντα με στόχο την κοινωνική επανένταξη- και η αξιοπρεπής διαβίωση αποτελούν την απάντηση του σπιράλ για το τι πραγματικά σημαίνει κοινωνική πολιτική.

Όλα τα παραπάνω και επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κοινωνικές δομές που πρέπει να αποκτήσει ο Δήμος Πατρέων παρουσίασαν σε σχετική συνέντευξη, μπροστά από το νέο δημαρχείο, στο Αρσάκειο της οδού Μαιζώνος, ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ευαγγελία Βαβαρούτα, η συντονίστρια της #Κοινωνίας Ελένη Χριστοπούλου και τα μέλη της παράταξης: Σοφία Φράγκου, Γιάννης Βαρδάλος, Χριστόφορος Καπόπουλος και Ξένια Τσιτσάρα.

Comments are closed.