MENU

14 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σεμινάριο Θεάτρου – Υποκριτικής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα Views: 267 Επικαιρότητα, Θέατρο, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Σεμινάριο Θεάτρου – Υποκριτικής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Advertisement

Η Θεατρική ομάδα Αντίμετρο σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο στην προσπάθειά της να διαδώσει την τέχνη του θεάτρου διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους και εν ενεργεία ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σκοπός των μαθημάτων είναι να θέσει τις βάσεις για τη σωστή αντιμετώπιση της θεατρικής τέχνης, να δώσει τα απαραίτητα κλειδιά ανάγνωσης ενός θεατρικού κειμένου και μιας θεατρικής παράστασης, να υπογραμμίσει τη βαρύτητα του θεάτρου ως μέσου προόδου της ανθρωπότητας να ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επαγγελματικά την υποκριτική τέχνη, καθώς και να φτιάξει μελλοντικούς συνεργάτες ηθοποιούς που θα συμμετέχουν σε επαγγελματικές παραστάσεις .

Με γνώμονα να γίνει πληρέστερη η γνωριμία με το θέατρο επιλέξαμε τις ακόλουθες ενότητες μαθημάτων :

Δραματικό Κείμενο:

1) Δραματουργική ανάλυση κειμένου (Μορφή, Περιεχόμενο). Εντοπισμός του ιστορικού υπόβαθρου του έργου με αναφορά τόσο στις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που το πλαισιώνουν όσο και στις δεδομένες ιστορικά ( χωρο-χρονικά) πρακτικές. Εντοπισμός και ανάλυση του ιστορικού ορίζοντα και των οπτικών δράσης και θέασης, εξέταση της διαχρονικότητας του έργου. Εντοπισμός του ιδεολογικού ορίζοντα του έργου. Εξέταση της φιλοσοφικής κατάστασης τις κοινωνίας της εποχής του έργου. Η ερμηνεία του κειμένου ως προς τις δυνατές του όψεις, αφορά επίσης την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων, την εξέλιξη της δράσης κ.τ.λ.

2) Συγκριτική ανάλυση κειμένων που εντάσσονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάδειξη των διαφορών στην ποιητική τους (Διαφοροποιήσεις των επί μέρους στοιχείων της προηγούμενης ενότητας, ανάλογα με την χρονολογική τοποθέτηση του κειμένου)

Υποκριτική Μεθοδολογία – Σκηνική Συμπεριφορά:

1) Βασικές αρχές υποκριτικής (το μάθημα θα βασιστεί στην μέθοδο Στανισλάβσκι)
2) Αυτοσχεδιασμός: Προσέγγιση και πρακτική εξάσκηση πάνω στις αρχές του αυτοσχεδιασμού (Η θεματολογία θα επιλεγεί από το υλικό της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας και της Ελληνικής Μυθολογίας ).
3) Αναπνοή – Αγωγή λόγου
4) Δραματικός Λόγος
5) Σκηνικός χώρος : Τομές και χρήση του σκηνικού χώρου
6) Συγκριτική αναφορά των διαφορών των κύριων υποκριτικών μεθόδων
7) Ανάλυση της έννοιας του σκηνικού εαυτού
8)Θεατρικός φωτισμός: Ο φωτισμός ως απλό εργαλείο και ως αισθητικό γεγονός της παράστασης ( χρήση και συμβολική-ποιητική λειτουργία ) Συμπεριφορά του ηθοποιού σε σχέση με τον φωτισμό.
9) Θεατρικό κοστούμι και σκηνικό αντικείμενο: Λειτουργία , χρήση και επίδραση τους πάνω στον ηθοποιό.
10) Εφαρμογή του υλικού σε συγκεκριμένο κείμενο, που θα επιλεγεί με βάση την σύνθεση της ομάδας.

Στο τέλος της σεζόν και ανάλογα με την πρόοδο της ομάδας, θα γίνει προσπάθεια ανεβάσματος του έργου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Πληροφορίες

Διάρκεια μαθημάτων: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου – τέλη Μαΐου

Ημέρες και ώρες: κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 18:00 με 21:00

Εγγραφές: έναρξη εγγραφών Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

Χώρος: Πολυχώρος Μηχανουργείο, Ευμήλου 2-4 Πάτρα

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης,

Πληροφορίες για το κόστος του σεμιναρίου και δηλώσεις συμμετοχών στο τηλέφωνο 6937492516 και στο mail mixanourgeiopolixoros@gmail.com

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Γεράσιμος Ντάβαρης

Ο Γεράσιμος Ντάβαρης είναι απόφοιτος της σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας Γιώργου Κιμούλη και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αντίμετρο .Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος,το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ,το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλήθος ανεξάρτητων ομάδων. Το 2011 ίδρυσε την θεατρική εταιρία Αντίμετρο όπου δραστηριοποιείται ως ηθοποιός,σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής και το 2018 άνοιξε τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο.

Comments are closed.