MENU

13 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε κατάσταση συναγερμού η Αχαΐα – Διευκρινήσεις για όσα ισχύουν από σήμερα Views: 502 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Κοινωνία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού η Αχαΐα – Διευκρινήσεις για όσα ισχύουν από σήμερα

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσεται από σήμερα η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα ήταν 206. Χθες, Παρασκευή, στην Π.Ε. Αχαΐας κατεγράφησαν 95 κρούσματα.

Τα μέτρα που ισχύουν

Έτσι από το Σάββατο είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Χωρίς λαϊκές αγορές τα Σάββατα η Πάτρα

Οι λαϊκές αγορές του Δήμου Πατρέων δεν θα λειτουργήσουν το Σάββατο 13/02/2021 και κάθε Σάββατο μέχρι 1/03/2021 για όλα τα προϊόντα, λόγω του ότι η περιοχή έχει καταταχθεί σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου για covid-19.  Για τις υπόλοιπες ημέρες οι λαϊκές  αγορές θα λειτουργούν κανονικά.

Επαναλειτουργεί το ΚΕΠ Μεσσάτιδας

Από το Δήμο Πατρέων ανακοινώνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα επαναλειτουργήσει το ΚΕΠ Μεσσάτιδας, που λόγω κρούσματος  Covid-19 είχε κλείσει όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας.

Διευκρινήσεις για μετακίνηση εργαζομένων και βεβαιώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων και τις βεβαιώσεις που απαιτούνται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033. Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείς γιατί αυστηροποιήθηκε η έκδοση των βεβαιώσεων μετακίνησης κι αν υπήρχαν αδικαιολόγητες μετακινήσεις που αύξαναν την κινητικότητα ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις, υπήρξε διασταύρωση ελέγχου, υπήρξαν και τα σχετικά πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις. «Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνουν την κινητικότητα και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση των συγκεκριμένων μέτρων έκδοσης των βεβαιώσεων μετακίνησης», τόνισε.

Ερωτηθείς αν επανεξετάζονται μέτρα όπως απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα, είπε πως «τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για να εφαρμοστούν. Τίποτα περισσότερο».

Ψηλά στα κρούσματα η Αχαΐα

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170.244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Comments are closed.