MENU

25 Σεπτεμβρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο σπιράλ για την ανακύκλωση: “Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής” Views: 346 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

σπιράλ για την ανακύκλωση: “Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής”

Για αποτυχία και τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της ανακύκλωσης μίλησε ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης:
«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη και τους θεσμούς μονοιασμένους και με κοινή προσέγγιση και στρατηγική, πέρα από πολιτικές διαφωνίες, μακριά από διαφορετικές προσεγγίσεις. Ένα τέτοιο θέμα στην κοινωνία μας σήμερα και στην πόλη μας ιδιαιτέρως είναι και το ζήτημα της ανακύκλωσης.
Μα δυστυχώς στην Πάτρα ζούμε μία τραγωδία και σήμερα είχαμε την πιο ξεκάθαρη ομολογία της αποτυχίας. Και δε μιλάμε για ένα έλασσον θέμα. Το υπ’ αριθμόν ένα παραγόμενο προϊόν της πόλης είναι τα απορρίμματα. Τα παράγουν κάθε μέρα όλοι οι κάτοικοι της Πάτρας.
Κι εμείς δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά, δεν έχουμε σχεδιασμό, έχουμε δεσμευτεί πως θα τηρήσουμε προδιαγραφές που είναι αδύνατον να τηρηθούν, αντί να αυξήσουμε τα ποσοστά μας τα μειώνουμε, μπορεί και να τα μηδενίσαμε ήδη».


Αυτά είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του σπιράλ και συνέχισε, απευθυνόμενος στον δήμαρχο: «Δέκα χρόνια πριν, με βουλευτικό αυτοκίνητο του κόμματος σας, κλείνατε την Ξερόλακκα για να μην δεχτεί τα σκουπίδια της πόλης. Σήμερα θάβετε εκεί ακόμα και τα ανακυκλώσιμα. Επτά χρόνια τώρα ευαγγελίζεστε ένα άλλο μοντέλο. Φτάσαμε μέχρι και στον Αμερικάνο Πρέσβη απόψε να επιρρίψετε ευθύνες. Ξεπεράσατε εαυτόν! Αποτύχατε.
Από την άλλη σας ακούμε να βαφτίζεται το πρόβλημα “πανελλαδικό”. Βάζετε στο κάδρο δίπλα σας κι όλους τους άλλους, γιατί ο μονομανής δρόμος σας σάς οδήγησε στο απόλυτο αδιέξοδο. Και επειδή επιλέγετε να ψελλίζετε τα περί οικονομικών συμφερόντων και ιδιωτών και μονοπωλίων και όλα αυτά τα θεωρητικά αντικαπιταλιστικά και αγωνιστικά σας, αλήθεια, τότε, γιατί στην πόλη δεν προχωρά ούτε η κομπστοποίηση; Εκεί ποιος είναι άραγε ο εχθρός; Ποιος σας εμποδίζει; Γιατί είμαστε κι εκεί στο μηδέν; Ο Πρέσβης φταίει και γι’ αυτό; Οι πολυεθνικές; Η ΚΕΔΕ; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον η δικαιολογία σας”.
Ο Πέτρος Ψωμάς επέρριψε στη συνέχεια ευθύνες στη δημοτική αρχή για το ναυάγιο με τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναρωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε μια” συγνώμη” από 6ους πατρινούς και τέλος εξήγησε πόσο απειλητική για το μέλλον της Πάτρας είναι αυτή η αποτυχία:


“Δεν πρόκειται για μια πλατεία που δεν σκουπίστηκε και θα σκουπιστεί την επόμενη. Δεν είναι ένα κτίριο που μουτζουρώθηκε και θα το καθαρίσουμε. Δεν είναι μια λάμπα που κάηκε, ούτε ένας κάδος, κάπου στην πόλη, που δεν πλύθηκε. Είναι η ανακύκλωση που οφείλουμε να εμπεδώσουμε όλοι μας.
Η ανακύκλωση που αν δεν την αγκαλιάσει η κοινωνία, θα πνιγούμε στα σκουπίδια. Η ανακύκλωση που έχουμε υποχρέωση να την εμφυσήσουμε ως ιδεώδες στα παιδιά μας. Η ανακύκλωση που οι Πατρινοί δημότες έχουν δείξει διάθεση να την υιοθετήσουν ως καθημερινή πρακτική, αλλά ατύχησαν να έχουν ηγεσία αδιάφορη, αμέτοχη, άτολμη, δογματική, θεωρητικολογούσα. Είναι η ανακύκλωση που η αποτυχία της ναρκοθετεί το μέλλον των παιδιών μας και θα βαρύνει ανεπανόρθωτα τις επόμενες γενιές, περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά”.
Για να καταλήξει η εισήγηση, πριν επιρριφθούν βαρύτατες ευθύνες και στον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, Γρήγορη Αλεξόπουλο:” Το μέτρο της αδιαφορίας σας, της ευθύνης και της ενοχής σας το αποδεικνύει η έλλειψη αντανακλαστικών. Επί 20 μέρες η Δημοτική Αρχή κωφεύει, κωλυσιεργεί, προετοιμάζεται (υποτίθεται) και τώρα μας σέρνει σε μια συνεδρίαση παρωδία. Την ίδια ώρα που έκανε ο δήμαρχος το ατόπημα να μιλήσει για το τέλος της ανακύκλωσης σε συνέντευξη του, την ίδια εκείνη ώρα έπρεπε να συγκληθεί συνεδρίαση του σώματος, έκτακτη, επείγουσα, μονοθεματική, πολιτισμένη”.
Και, προφανώς, ούτε από την προχθεσινή συνεδρίαση προέκυψε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα ή κάποια πρωτοβουλία. Το σπιράλ εκφράζει απογοήτευση, ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

Comments are closed.