Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και οι προοπτικές δικτύωσης δήμων στην Ευρώπη
Τον Δήμαρχο Δωρίδας, Γιώργο Καπετζώνη επισκέφτηκε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς για μία συζήτηση με αυτοδιοικητικό περιεχόμενο και καταγραφή των επιτυχημένων πρακτικών που έχει εφαρμόσει στην περιοχή του, κατά τη δημαρχιακή του θητεία από το 2011. Ο Γιώργος Καπεντζώνης διαθέτει πλούσια πολιτική εμπειρία και, εκτός από δήμαρχος, είναι σήμερα Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα επικαιρότητας (διαχείριση πυρκαγιών και άλλα θέματα πολιτικής προστασίας, τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με πρωτοβουλίες του δήμου, επερχόμενες δημοτικές εκλογές), ζητήματα που αφορούν και τους δύο δήμους ενδιαφέροντος των συνομιλητών (διαχείριση καθημερινότητας, επικοινωνία με τον δημότη, συμβασιούχοι, κεντρική χρηματοδότηση, ανεμογεννήτριες κ.α.) καθώς και τοπικές επιτυχίες, για τις οποίες ο Πέτρος Ψωμάς επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία του Γιώργου Καπετζώνη είναι η δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, που σήμερα αριθμεί 36 δήμους-μέλη από Ελλάδα και Κύπρο και κάποιους συνδεδεμένους δήμους άλλων χωρών την Ευρώπης (Αλβανία, Σερβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σουηδία κ.α.). Το δίκτυο -που λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία- στηρίζεται στην ιδέα της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων, του μοιράσματος γνώσης και εμπειρίας μεταξύ δήμων που διαθέτουν λίμνες εντός των γεωγραφικών τους ορίων και κατ’ επέκταση κοινά προβλήματα προς επίλυση (περιβαλλοντικά, οικιστικά, νομικά κλπ). Έδρα του Δικτύου είναι ο Δήμος Δωρίδος, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα, του Μόρνου.
Μέλημα του δικτύου η περαιτέρω διεύρυνσή του και η ανάδειξη της ανάγκης συνεργασίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών. Απώτερος στόχος η μετατροπή της πρωτοβουλίας σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), για ενίσχυση του ευρωπαϊκού της προφίλ και απόκτηση μεγαλύτερης πρόσβασης σε γνώση και ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για μια νέα μορφή οργάνωσης δικτύων δήμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (διασυνοριακά, διαπεριφερειακά, διακρατικά κλπ). Ο Πέτρος Ψωμάς χρειάστηκε να ταξιδέψει ως τη Δωρίδα για να πληροφορηθεί αυτές τις προοπτικές που έχει σήμερα η αυτοδιοίκηση, καθώς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων δεν ασχολείται με παρόμοια θέματα, λόγω της αδιάφορης, κοντόθωρης και αντευρωπαϊκής δημοτικής αρχής.
Ο επικεφαλής του σπιράλ κατέγραψε κι άλλες τέτοιες στενάχωρες διαφορές μεταξύ των δύο δήμων: γαλάζιες σημαίες (9 στη Δωρίδα, καμία στην Πάτρα), διαδικασία επιλογής χωροθέτησης υποδομών (με τοπική διαβούλευση στη Δωρίδα, χωρίς καμία συζήτηση τοπικά στην Πάτρα) και ο κατάλογος δεν έχει τέλος –απόδειξη του πόσο βοηθούν τελικά τους αυτοδιοικητικούς με όρεξη τέτοια ταξίδια και τέτοιες επαφές. Η δικτύωση του σπιράλ θα συνεχιστεί.