MENU

3 Μαΐου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τελευταία ημέρα στον ΑΣΟ – Οι «δημιουργοί» του καρναβαλιού μιλούν στον kirix.gr Views: 3095 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πατρινό Καρναβάλι

Τελευταία ημέρα στον ΑΣΟ – Οι «δημιουργοί» του καρναβαλιού μιλούν στον kirix.gr

Advertisement

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα στον ΑΣΟ. Τον ΑΣΟ που συνδέθηκε με τη δημιουργία, τον εθελοντισμό, τη φιλία, τη συνεργασία. Κάποιες από αυτές τις λέξεις θα παραμείνουν στο χώρο και με τη νέα του μορφή, μία όμως που βρίσκεται καλά «μασκαρεμένη» από πίσω τους, δεν θα υπάρχει.

Το καρναβάλι.

Το πρωί της Κυριακής τα άρματα έκαναν την δική τους «παρέλαση» ανηφορίζοντας για το Πετρωτό με την ελπίδα σύντομα να βρουν το νέο δικό τους χώρο.

Οι δημιουργοί του καρναβαλιού μίλησαν στον kirix.gr

Θανάσης  Λαμπρόπουλος

Τέλος, μα δεν τελείωσε τίποτα. Ένας χώρος έκφραση δημιουργίας και συναισθημάτων τελείωσε αλλά θεωρώ ότι όλοι εμείς κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε να δημιουργήσουμε τα άρματά μας και τις κατασκευές μας. Η συγκίνηση είναι μεγάλη.

Τάκης Ρούντος

Τα πληρώματα που πέρα από την διασκέδαση δημιουργούν παρουσιάζουν στέλνουν μυνήματα στην κοινωνία έχουν υγεία δεν είναι το κίνητρο οικονομικό έχει να κάνει με την φιλιά την αγάπη τη δημιουργια και άλλα θετικά στη πληοψιφια τους δούλευαν στον ΑΣΟ.Αυτα τα πληρώματα στο σύνολο ειναι λίγα είναι όμως το 90 τοις εκατό αυτού που λέγεται ΠΑΤΡΙΝΌ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ σήμερα έφυγαν από τον ΑΣΟ χωρίς νέα στέγη στην ύπαιθρο . Δηλαδή το έργο που παρουσιαζαμε μηδενιστικε και δεν θα έχει συνέχεια ,αυτό κατάφερε η δημοτική μας αρχή.Οπως φαίνεται έχουν αδιαφορία για τα πολιτισμικά δρώμενα.Απο το 2015 μας είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος στέγη και το αποτέλεσμα ήταν η ύπαιθρος με κόστος για την κάθε ομάδα του ΑΣΟ.
Από το 1989 ο δήμος βοηθούσε προσφέροντας χώρους.Τα συναισθήματα πολλά σήμερα αφήσαμε το καρναβαλικό σπίτι μας μετά από 18 χρόνια,το οποίο μπορούσε να παντρέψει εμάς και αυτό που θα γίνει.
Εύχομαι να υλοποιηθεί σύντομα το έργο και να μην έχει την τύχη του εργοστασίου τέχνης και άλλων πολλών εργων .

Σταύρος Γκουρνέλος

Σταύρος Γκουρνέλος

Το αύριο…ποιος είναι αυτός που το ξέρει? Είναι καθήκον μας όμως να το φανταζόμαστε και να το διεκδικούμε.Όπως λέει και ο δήμαρχος…κάπως έτσι θα μας βρεί και μας ..κάπου εκεί να διεκδικούμε εμείς και η πόλη το αυτονόητο..ένα καρναβάλι κοιτίδα πολιτισμού επικοινωνίας και δημιουργίας. Αυτό μας αξίζει..αν δεν μπορεί ο Δήμος  να μας βοηθήσει ένας άλλος φορέας..Αν δεν μπορεί κανένας ….με μεγάλη μου χαρά να κάνουν παλιοσίδερα και να τα πουλήσουν τα άρματά μου.Εγω δεν θα ξαναβγώ στους δρόμους…

Αρίστος Σταθόπουλος

Ο Αρίστος Σταθόπουλος, γνώστης των γεγονότων που μεσολάβησαν μέχρι τη σημερινή ημέρα, αρκέστηκε να πει: “Ένας κύκλος έκλεισε…!”

Φώτης Λουριδας

Εκπροσωπώντας το Πλήρωμα 94 αναφέρει: Η αποχώρηση των αρμάτων των πληρωμάτων από τον ΑΣΟ είχε προαναγγελθεί και ο Δήμος, ως όφειλε, είχε δεσμευτεί να βρει νέο χώρο αντίστοιχο ώστε να λειτουργεί ανάλογα , δηλαδή ως χώρος ανταλλαγής τεχνικών, βελτίωσης και εμπέδωσης καρναβαλικής τεχνογνωσίας πάνω στα άρματα, μεταξύ των ερασιτεχνών κατασκευαστών. Όχι μόνο δεν βρέθηκε κατάλληλος χώρος , αλλά εν μέσω πανδημίας κληθήκαμε να μεταφέρουμε ολοκληρωμένα άρματα, έτοιμα προς παρέλαση, σε υπαίθριο χώρο, που δεν φυλάσσεται και δεν εξασφαλίζει ούτε την στοιχειώδη διατήρηση, κατά τον δυνατόν , της αρτιότητάς τους από τα φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να αξιοποιηθούν του χρόνου, όπως προέκυψε και από τις συγκυρίες. Δυστυχώς , ακόμα και η αλλαγή του επικεφαλής του Καρναβαλικού Οργανισμού μετά τις δημοτικές εκλογές δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι στην διατήρηση πανάκριβων δημιουργιών του κορυφαίου πολιτιστικού προϊόντος της πόλης μας, αφού η ευελιξία που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, σε κεντρικό επίπεδο είναι διαφορετικές, ως εκ τούτου το ζήτημα των αρμάτων του ΑΣΟ ένα πρόβλημα ελάσσων με διεκπεραιωτική αντιμετώπιση.  Φοβάμαι ότι εάν δεν βρεθεί άμεσα στεγασμένος και ασφαλής χώρος για την στέγασή τους, ώστε να μπορούν τα πληρώματα εκεί να δουλεύουν και να δημιουργούν, του χρόνου ελάχιστα εξ αυτών θα είναι σε θέση να παρελάσουν καθώς η αποκατάσταση των ζημιών που θα έχουν υποστεί θα είναι οικονομικά ανέφικτη, αφού τα πληρώματα δεν έχουν χρηματοδότηση ή χορηγούς.

Νίκος Κανελλάκης

Ο Νίκος Κανελλάκης, εκπρόσωπος ενός εκ των παλαιότερων πληρωμάτων με παρουσία από το 1976 τονίζει: «Το συναίσθημα είναι βαρύ. Αυτό που θα μας λείψει περισσότερο είναι η αλληλεγγύη. Βέβαια αυτό το «όλοι μαζί» είναι που φοβίζει το Δήμο. Πρέπει όμως να βρεθεί μία λύση. Είναι ευθύνη του Δημάρχου που μας παραμυθιάζει.»

Νάντια Κωνσταντινίδη

Θέλω να γράψω πολλά
Αλλά δε με αφήνει ο φόβος
Φόβος για αυτούς που για άλλη μια φορά θα σκεφτούν πόσο γραφικοί είμαστε
Και δεν θα γράψω…
Και δε θα γράψω γιατί αυτά που θέλω να πω, αυτά που έχουμε ζήσει, αυτά που μόνο εμείς ξερουμε, είναι αρκετά και είναι τουλάχιστον ούτε τα μισά από αυτά που αυτοί δεν θα ζήσουν
Ποτέ!
Γιατί δεν μπορούν!
Και το ξέρουν
Γι αυτό και σκόπιμα τα υποτιμούν
Έχουμε αφήσει πολύ αγάπη πίσω μας
Και έχουμε πολλή να δώσουμε
Όπου και να πάμε
Όπου και να μας πάνε
Ο ΑΣΟ ήταν η φωλιά που μας… μεγάλωσε
Το κλαδί που μας μπόλιασε
Έχουμε το δέντρο μπροστά μας…
Σας ευχαριστώ όλους για όλα όσα ζήσαμε, ξέρετε εσείς!Πάνος Χεινόπωρος

Πάνος Χεινόπωρος

Ο ΑΣΟ ήταν παρέα και φαντασία. Μακάρι να ξαναμαζευτούμε…

Χαρά Αντιόχου

Δεν δημιούργησα ποτέ μέσα τον ΑΣΟ κι όμως νοιώθω κομμάτι του…
ΑΣΟ. Εδώ χτυπάει η καρδιά του καρναβαλιού. Δες τα χρώματα! Κόκκινο, κίτρινο, μωβ, γαλάζιο, φούξια πράσινο μπλε…. Δεν έχει μαύρο , χαλάει η ζωγραφιά! Δεν υπάρχουν «μάσκες» εδώ. Ποτέ δεν υπήρχαν. Καθάρια πρόσωπα, βαθιές φιλίες! Τρέλα, γέλια, δημιουργία! Άπειρες οι αναμνήσεις!
ΑΣΟ 3/5/2020 Το τέλος μιας εποχής… Ας είναι η αρχή για ένα νέο κύκλο… Ένας κόμπος στο λαιμό κ ένα να χαμόγελο που δεν φτάνει στη καρδιά….

Πολυτίμη Μαντά

Εγώ μεγάλωσα στον ΑΣΟ … από πολύ μικρή ηλικία με έπαιρνε η θεία μου στις προετοιμασίες … χαρτώναμε, βοηθούσαμε στις κατασκευές … στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους ανθρώπους που συνεχίζαμε αυτή την παράδοση μέχρι και σήμερα … Συναισθήματα και αναμνήσεις είναι ο ΑΣΟ για εμένα … ένα δεύτερο καρναβαλικό σπίτι , γεμάτο δημιουργία και ανθρώπους παραγωγικούς … την καρνάβαλο-οικογένεια μου … τη συνεργασία πληρωμάτων 15+31+183! Εμείς θα συνεχίσουμε από αύριο, σε νέο χώρο να δημιουργούμε γι αυτό που αγαπάμε … γιατί το καρναβαλι είναι μεράκι και όρεξη για δημιουργία ! Μακάρι ο χώρος να αξιοποιηθεί και να μην φύγαμε άδικα … γιατί το καρναβαλι είναι σημαντικός θεσμός για τον πόλη και χρειάζεται τα πληρώματα και τα άρματά τους.

Γιάννης Φουτρής

Αν τα άρματα είχαν ζωή… σήμερα θα δάκρυζαν..μια διαδρομή 11 χρόνων για το Πλήρωμα 191 μέσα από τον ΑΣΟ έλαβε άδοξο τέλος σήμερα. ‘Ένα εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο που “σουλουπώθηκε” από τον κάθε ιδιώτη καρναβαλιστή με μεράκι και καρναβαλική αγάπη με προσωπικά έξοδα του καθενός ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Σήμερα ο κύκλος του ΑΣΟ τελειώνει, ωστόσο δεν τελειώνουν οι φιλίες και οι παρέες που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. δεν τελειώνει η αγάπη όλων μας για το καρναβάλι. Φεύγουμε ενωμένα όλα τα πληρώματα μαζί με νέο προορισμό. αφήνουμε πίσω μόνο μερικά παλιά καρναβαλικά πράγματα έτσι για το ενθύμιον!
Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για τα πληρώματα του πρώην (πλέον) ΑΣΟ. Το καρναβάλι μας χρειάζεται, η πόλη μας χρειάζεται. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια εξάλλου.

Βασίλης Παπαϊωάννου

Αποθήκες ΑΣΟ, τέλος μια εποχής, αρχή μιας καινούριας?!?!?
Για άλλη μια φορά τα πληρώματα στο δρόμο!
Μετά τις αποθήκες του Λαδόπουλου ήρθε η σειρά του ΑΣΟ. Και τώρα?!?!
Είναι αρκετά σαφές ότι η εικόνα του Πατρινού Καρναβαλιού βασίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες ως επί το πλείστον στα πληρώματα, με πολύ σημαντικό μέρος αυτής της εικόνας τα άρματα και τις κατασκευές τους. Αυτό είναι το διαφοροποιό στοιχείο του από άλλα καρναβάλια. Ο κόσμος του!
Τελειώνουν όλα εδώ τώρα?
Όχι σίγουρα!
Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί το Πατρινό Καρναβάλι και οι άνθρωποι του, που είναι αυτοί που το έχουν κάνει τόσο μεγάλο και σημαντικό, δεν πτοούνται!!!
Δεν πτοούνται από δυσκολίες, εμπόδια, τρικλοποδιές ή κακές συγκυρίες.
Έχουμε αποδείξει ότι όλα είναι εφικτά όταν όλοι μαζί οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε!
Είχα την τύχη τη τελευταία δεκαετία να βρεθώ αρκετές φορές στις αποθήκες ΑΣΟ για να φωτογραφίσω, αλλά και να δω καλούς φίλους εκεί να δημιουργούν.
Αναμένω την στιγμή που θα συμβεί το ίδιο σε νέο στεγασμένο χώρο των πληρωμάτων!

Πάρης Λαλιώτης

Πάρης Λαλιώτης

Αποχωρισμος το συναισθημα που κυριαρχουσε τη κυριακη το πρωι στον ΑΣΟ εν μεσω κορωνοιου….
Ενας περιεργος αποχωρισμος απο ενα χωρο που τον ειχαμε ενταξει εποχιακα στην προεκταση του σπιτιου μας .
Ενας χωρος που ειχε περασμενα στους τοιχους του «χρωματα» μνημης πολυχρωμα προσωπα και φωνες …χωρος δημιουργιας… ζωης.
Ενας χωρος που γεμιζε θορυβο τα αυτια μας εναν θορυβο γνωριμο που σημαινε μεσα μας καρναβαλι
Σημερα εκλεισε η πορτα ,το κτιριο «δοθηκε» αλλα μεσα του εχει κρατησει ενα κομματι απο τον καθενα μας
Περα απο τη μελλοντικη του χρηση ο ΑΣΟ θα ειναι για μας αποθηκη μνημης , καθε φορα που θα μπαινουμε ως επισκεπτες θα προβαλονται μπροστα μας εικονες γνωριμες αγαπημενες θα ξαναζουμε εκεινες τις στιγμες μοναδικες για τον καθενα μας…και θα μας υπενθυμιζει οτι ειμαστε τυχεροι που το ζησαμε ολο αυτο και το μοιραστηκαμε με ανθρωπους που αγαπαμε
Εκλεισε μια πορτα θα ανοιξει μια αλλη … οχι γιατι ετσι συνηθως γινεται , αλλα γιατι ετσι πρεπει .
Οι νομαδες του καρναβαλιου πρεπει να αποκτησουν ενα μονιμο σπιτι, ενα χωρο εκφρασης με σωστες υποδομες και συνθηκες .
Δε μας πρεπει μια δευτερη μεταχειριση γιατι απο μας δινεται καθε χρονο μονο το καλυτερο , ειναι κομματι μας και ειμαστε κομματι του.
Ας το δουμε ολο αυτο που γινεται σαν μια αλλαγη …
Παντα μια αλλαγη γινεται για να διορθωσουμε να βελτιωσουμε να επαναπροσδιορισουμε .
Προσμονη λοιπον..προσμονη και επιμονη για το καλυτερο , θετικη σκεψη ,ας ετοιμασουμε τα καινουρια “χρωματα” να βαψουμε τους καινουριους λευκους τοιχους με καινουριες μνημες ,φωνες και εικονες.
Ενα ταξιδι τελειωσε ενα καλυτερο αρχιζει…. ας το οργανωσουμε .

Κωστής Κριτσώνης

Δύση ή Ανατολή? Οι καρναβαλιστές έκαναν το πρώτο βήμα, μένει από το Δήμο να κάνει το επόμενο!

Χρήστος Κανέλης

Χρήστος Κανέλης

Το ημερολόγιο έγραψε Κυριακή 3/5/20 και τόπος ΑΣΟ. Η τελευταία έξοδος των αρμάτων…… Ενας χώρος που υπήρξε χώρος δημιουργικότητας,γέλιου, χαράς, κεφιού, παρέας, φιλίας και παιδικων αναμνήσεων……για πολλά καρναβαλικα χρόνια. Φεύγουμε και μας πάνε κάπου αλλού……. χωρίς να γνωρίζουμε που και για πόσο θα είμαστε εκεί χωρίς στέγη, νερό, υλικά δημιουργικότητας,πινελα και μάσκες, χωρίς σχέδια. Αφήνουμε πίσω μας το Πατρινό καρναβάλι……ελπιζοντας να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί γεροί και δυνατοί με καινούργιες ιδέες για το καρναβάλι που αγαπήσαμε!

Ιφιγένεια Κουτσουβά

Πέρασα την μεγάλη πόρτα του ΑΣΟ τα τελευταία χρόνια και θεωρούμαι νέο μέλος στην καρναβαλική αυτή κοινότητα.
Έχω να θυμάμαι όμως πολλές όμορφες στιγμές στον χώρο αυτό.
Ένας χώρος που ακόμα κι αν ενίοτε υπήρχαν διαφωνίες-άλλωστε πάντα μπορούν να υπάρχουν-ήμασταν όλοι πάντα μια ομάδα κάτω από την ίδια στέγη με την αγάπη μας για το καρναβάλι να είναι ο πιο ισχυρός δεσμός.
Εμείς οι καρναβαλιστές αγαπάμε τόσο το καρναβάλι που μπροστά στην χαρά της δημιουργίας, δεν καταλαβαίναμε ούτε κρύο ούτε βροχή και πραγματικά δημιουργούσαμε πάντα ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.
Έζησα και γνώρισα από μέσα το μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, έκανα φιλίες και δημιούργησα δεσμούς πολύ ισχυρούς.
Είναι το τέλος μια εποχής. Της εποχής του ΑΣΟ.
Κανείς δεν ξέρει αν αυτό το τέλος θα φέρει και μια νέα αρχή και αν αυτή η νέα αρχή θα είναι ποτέ όπως πριν.
Σίγουρα κρατάμε όλες τις όμορφες αναμνήσεις στις καρδιές μας και αποχαιρετάμε τον ΑΣΟ που οι τοίχοι του θα είναι πάντα ποτισμένοι με φωνές,γέλια και πολλά καρναβαλικά τραγούδια.
Εις το επανιδείν…

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

ΠΡΩΤΊΣΤΩΣ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΩ ΈΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΣΤΟ ΔΉΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΉ ΤΟΥ “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ” ΑΣΟ. ΈΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΥ ΜΟΥ ΈΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΜΟΥ ΝΑ ΛΆΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΏΣΟΥΜΕ ΓΝΏΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΎΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ.
ΣΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΔΟΜΈΝΟ. ΜΠΟΡΏ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΈΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΊ ΜΊΑ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ ΣΤΈΓΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΌΝΟ ΑΝΤΆΛΛΑΓΜΑ ΑΠΌ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΎ. Ο ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΊΧΕ ΔΕΣΜΕΥΘΕΊ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΌΝΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΎΓΟΥΜΕ ΑΠΌ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΌΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΝΈΟ ΧΏΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΜΕ. ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ, ΠΙΣΤΕΎΩ ΌΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΆΝΕΙ. ΓΙΑΤΊ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ, ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΠΡΆΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΈΡΧΕΤΑΙ ΌΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΊΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ Ή ΣΕ ΜΙΑ ΠΌΛΗ, ΕΊΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΛΈΞΗ ΕΛΛΆΔΑ ΣΕ ΚΆΠΟΙΟΝ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΑΚΡΌΠΟΛΗ, ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΑ ΑΝ ΠΕΙΣ ΠΑΤΡΑ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΉ ΣΤΙΓΜΉ ΑΝΑΠΟΛΏ ΌΣΑ ΈΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΧΡΌΝΙΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΧΩ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΩ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ.

Comments are closed.