MENU

9 Μαρτίου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το σπιράλ για τα σχολικά κτίρια και άλλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες Views: 181 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

Το σπιράλ για τα σχολικά κτίρια και άλλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες

Ο Πέτρος Ψωμάς και η Ομάδα #παιδεία παρουσίασαν το πρόγραμμά τους

Advertisement

Το πρόγραμμα του σπιράλ για την #παιδεία παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Πέτρος Ψωμάς, σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με στελέχη του σπιράλ της αντίστοιχης Ομάδας Εργασίας.

Η παρουσίαση έγινε μπροστά από σχολικό κτίριο, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, του οποίου η πρόσοψη δεν συνάδει με την αισθητική και τη λογική που η δημοτική παράταξη εκπροσωπεί. Η συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής. Το σπιράλ θα δώσει προτεραιότητα σε ζητήματα αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, με προτεραιότητα στον αντισεισμικό έλεγχο, σε θέματα πυρόσβεσης και στην επίλυση ζητημάτων στέγασης. Αναλυτικά οι προτάσεις:

– Η έγκαιρη και συνεχής συντήρηση των σχολείων του Δήμου Πατρέων είναι προαπαιτούμενο και επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με τεκμηριωμένες διεκδικήσεις προς το κράτος. Αυτονόητη η ανάγκη ολοκλήρωσης της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της πόλης.

– Όλα τα σχολικά κτήρια θα πρέπει να περνάνε τακτικά από αντισεισμικό έλεγχο. Η προστασία της ζωής των παιδιών είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές όπως η Πάτρα.

– Οι σχολικές μονάδες πρέπει να ελέγχονται τακτικά και να πληρούν τα κριτήρια πυρόσβεσης που τίθενται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Γνώσεις και ενημερώσεις για τις εξόδους κινδύνου, τα μέσα πυρόσβεσης, τις ενέργειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κλπ θα πρέπει να παρέχονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, τακτικά και με τρόπο εύληπτο.

– Προγράμματα εκπαίδευσης για πρώτες βοήθειες, χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών κ.α. προτείνονται και θα παρέχονται τακτικά, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

– Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχολεία της πόλης μπορεί να λυθεί με λήψη δυναμικών πρωτοβουλιών του Δήμου Πατρέων: συντονισμένες ενέργειες ανεύρεσης οικοπέδων για να χτιστούν νέα σχολεία, προώθηση και επίσπευση νομικών διαδικασιών ώστε να «απεγκλωβιστούν» ακίνητα με νομικά κωλύματα, συνεργασία με ιδιώτες, πίεση προς το κράτος κ.α.

– Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πατρινών μαθητών και ο δήμος έχει την υποχρέωση να την εξασφαλίζει. Στο σπιράλ θέλουμε έναν Δήμο Πατρέων πρωτοπόρο σε όλες τις υποδομές που εξυπηρετούν ΑμΕΑ συνδημότες μας, κατ’ επέκταση αρωγό και προς τους μαθητές ειδικών σχολείων ή ειδικών δυνατοτήτων. Επιγραμματικά ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις που σχετίζονται με θέματα Παιδείας:

– Η μετεξέλιξη της Πάτρας σε ένα εκπαιδευτικό hub της Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων.

– Η ουσιαστική διασύνδεση της πόλης με τα Πανεπιστημιακά της ιδρύματα, μέσω δράσεων, εκδηλώσεων, διαρκούς επαφής και συνεργασίας του δήμου με όλες τις σχολές.

– Η αξιοποίηση των φοιτητών και σπουδαστών, με ανάθεση διπλωματικών εργασιών σχετικών με μεγάλα ζητήματα της πόλης.

– Πρωτοβουλίες οργάνωσης προγραμμάτων, ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων για την κάλυψη των αναγκών τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.

– Σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλές σταδιοδρομίας, επικουρικά σε αντίστοιχα προγράμματα του Υπουργείου, για μαθητές Λυκείου και τους γονείς τους.

– Πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» στην Πάτρα, ώστε τα προαύλια τους να μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά μας, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

– Προγράμματα τοπικής ιστορίας και παροχή γνώσεων στους μαθητές για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Πάτρας, μέσω διαγωνισμών, εκθέσεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

– Υποστήριξη από τον Δήμο Πατρέων, με συνεργασία και πρωτοβουλίες, όλων των προγραμμάτων που λειτουργούν ως πόλος έλξης φοιτητών στην Πάτρα (Erasmus κ.α.).

Το πρόγραμμα του σπιράλ για την #παιδεία επικαιροποιείται διαρκώς και θα κατατεθεί πλήρες και έγκαιρα στους πατρινούς δημότες, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου.

Κατά τη συνέντευξη τύπου τον Πέτρο Ψωμά πλαισίωναν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ευαγγελία Βαβαρούτα, ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας #παιδεία του σπιράλ, Ανδρέας Κοσμάτος και μέλη της ομάδας και της παράταξης, εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, Χριστιάνα Σπηλιώτη, Διονύσης Βούλγαρης, Θόδωρος Κούβελας, Θωμάς Σοφίας, Δημήτρης Τσιπιανίτης και Δημήτρης Καλλές.

Comments are closed.