MENU

2 Μαΐου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τρένο: Κινητοποίηση στο Ρίο με αίτημα την υπογειοποίηση Views: 771 Ειδήσεις, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτική

Τρένο: Κινητοποίηση στο Ρίο με αίτημα την υπογειοποίηση

Advertisement

Κινητοποίηση με αίτημα την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από Ρίο έως Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα – Νέο Λιμάνι – Νότιες Συνοικίες, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρίου.

Η Δημοτική Αρχή καταγγέλλει απόπειρα αιφνιδιασμού, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, από την κυβέρνηση, και αναφέρει ότι «επιχειρεί να προχωρήσει την επίγεια διέλευση του τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων που τάσσονται υπέρ της υπογειοποίησης».

Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου ανέφερε στην εισήγησή του ότι «Στο βαθμό που οι θέσεις μας δεν γίνουν αποδεκτές, είμαστε αναγκασμένοι με κάθε μέσο να εμποδίσουμε την έναρξη των εργασιών επίγειας διέλευσης.»

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται με τα παρακάτω αιτήματα:

 • Την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως Αγ. Ανδρέα – Νέο Λιμάνι – Νότιες Συνοικίες, πράγμα σύμφωνο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
 • Τη δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια.
 • Να μη σταματήσει η λειτουργία του Προαστιακού έως το Ρίο.

Νίκος Παπαδημάτος

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος έκανε λόγο για προσπάθεια του Κώστα Πελετίδη και των «συν αυτόν» να υφαρπάξουν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αυριανή κινητοποίηση, ενώ τόνισε πως «Προφανώς, η επικινδυνότητα του κορονοϊού από τις συναθροίσεις δεν λέει τίποτα στον κ. Πελετίδη που είναι και γιατρός».

Κατερίνα Σολωμού

Η αντιπρόεδρος του σώματος Κατερίνα Σολωμού τάχθηκε υπέρ της υπογειοποίησης αλλά διαφώνησε με την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας λόγω του κορονοϊού.

Νίκος Νικολόπουλος

Ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας» Νίκος Νικολόπουλος ανέφερε «Στην ερώτηση που υπέβαλα στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο «σύντροφος» Πελετίδης επιβεβαίωσε την εκτίμηση των Πατρινών ότι δεν επιδιώκει λύσεις για τα προβλήματα για να μπορεί μετά να παριστάνει τον λαϊκό αγωνιστή. Συγκεκριμένα τον ερώτησα αν πήρε απάντηση από τον Πρωθυπουργό στην επιστολή μας για την υπογειοποίηση της γραμμής του τραίνου στη Πάτρα. Ο κ. Πελετίδης μας έλεγε ότι δεν θέλει να μιλά πια με τον αρμόδιο Υπουργό γιατί εμπαίζει την Πάτρα.

Η επιστολή Πελετίδη σε Καραμανλή και Μητσοτάκη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σχετικά με την έναρξη των εργασιών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα από Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, την οποία κοινοποιεί και στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.
Στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,
Μετά την αιφνιδιαστική και εν μέσω της πανδημίας απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της επιφανειακής χάραξης από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου και να σταματήσει αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του προαστιακού τρένου, ενημερωθήκαμε ότι παρά τις αντιδράσεις του πατραϊκού λαού, οι εργασίες στην εν λόγω εργολαβία είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν κανονικά από την 2/5.
Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει πόλεμο με τον πατραϊκό λαό, σε μία μάλιστα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Η Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά την αντίθεση στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των συλλόγων της πόλης μας, του συνόλου του πατραϊκού λαού, καθώς και τους αγώνες του.
Ενημερώνουμε για μία ακόμα φορά ότι το αίτημα των Πατρινών για υπόγεια διέλευση είναι δίκαιο και τεράστιας σημασίας, γι’ αυτό και δε θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε επιλογές, που θα καταστρέφουν τη ζωή της Πάτρας για εκατονταετίες. Ισχυρισμοί που απορρίπτουν την υλοποίηση ενός μεγάλου «έργου πνοής» για την πόλη μας, λόγω δήθεν δυσβάστακτου κόστους του έργου, δεν ευσταθούν και γίνονται εκ του πονηρού. Τη στιγμή μάλιστα που η διπλή σιδηροδρομική γραμμή στη διαδρομή από την Ειδομένη έως την Πάτρα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ ή γεφυρών, διέρχεται υπόγεια ή περιμετρικά απ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά. Μόνο στο ακροτελεύτιο κομμάτι της γραμμής, από Ρίο μέχρι Πάτρα και μέσα από πυκνοδομημένο πολεοδομικό ιστό, επιχειρείται να περάσει επιφανειακά.
Επειδή έως σήμερα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά μας, σας γνωρίζουμε ότι οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα θα συναντήσουν σε κάθε βήμα τη σθεναρή αντίσταση του Δήμου Πατρέων, των Συλλόγων και των φορέων των κατοίκων, του συνόλου του πατραϊκού λαού.
Παράλληλα, ενημερώσαμε τον κατασκευαστή να μην επιχειρήσει να ξεκινήσει τις εργασίες.
Περιμένουμε έστω και τώρα τις πρωτοβουλίες σας, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία του Προαστιακού, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη μετακίνηση χιλιάδων συμπολιτών μας.
Ζητάμε την ανάκληση της απόφασής σας και να κάνετε δεκτό το αίτημα της πόλης μας για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια.

                                      Ο Δήμαρχος Πατρέων


                                        Κώστας Πελετίδης

Comments are closed.