MENU
Advertisement

30 Ιανουαρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Covid-19: Στο «κόκκινο» η Πάτρα – Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Views: 707 Ειδήσεις, Κοινωνία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Covid-19: Στο «κόκκινο» η Πάτρα – Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Advertisement

Στο κόκκινο βρίσκεται από σήμερα το πρωί η Πάτρα αφού η αύξηση των κρουσμάτων και οι εικόνες συνωστισμού στην αγορά ανησύχησαν κυβέρνηση και επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.

Αυτές οι εικόνες ανησύχησαν κυβέρνηση και επιστήμονες για την Πάτρα

Τα νέα μέτρα

Στη χώρα διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, ενώ επανέρχεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές της χώρας θα κατατάσσονται στο επίπεδο “Α’ – επιτήρησης” (το οποίο θα απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και στο επίπεδο “Β’ – αυξημένου κινδύνου” (το οποίο θα απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση από νομό σε νομό, καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο.

Ακόμη, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινες περιοχές). Στο επίπεδο αυτό και μετά από εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων μας, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  2. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα λειτουργούν πλέον δια ζώσης.
  3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών – και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
  4. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) ξεκινούν να λειτουργούν.

Στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές, θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου τα εξής μέτρα:

  1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές, ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμών λόγω αυξημένου πληθυσμού, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  2. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλε-εκπαίδευση)
  3. Στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
  4. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Όσον αφορά την Αττική ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην οριζόντια και διάσπαρτη αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις ενότητες, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις. «Όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σε κάθε σήμα συναγερμού ανταποκρινόμαστε με άμεσα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα με αποκλειστικά υγειονομικά κριτήρια. Και γι’ αυτό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε φανεί πιο προνοητικοί και άρα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Οι υπόλοιπες, βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (29/01/2021)

Σήμερα ανακοινώνουμε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύσκεψη στην Π.Ε. Αχαΐας για την επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής

Εντατικοποίηση των ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στην Π.Ε. Αχαΐας με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου και στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
«Οι ώρες που διανύουμε σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, είναι κρίσιμες. Δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα. Είμαστε λίγο πριν, ίσως και ώρες πριν από ένα πιθανό πισωγύρισμα που δεν αντέχουμε, ούτε ψυχολογικά, ούτε και οικονομικά. Οι αυξητικές τάσεις είναι ανησυχητικές, σε επίπεδο μάλιστα που μπορούν να μας βάλουν στο κόκκινο με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς την ελευθερία μετακίνησης, εργασίας ή άλλης δραστηριότητας. Φρονώ ότι ο καθένας, από το πόστο του, έχει ένα καθήκον…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την βαρύτητα της ατομικής ευθύνης. «Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε έστω και το ελάχιστο που μέχρι σήμερα έχουμε» σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών, σημειώνοντας πως η δουλειά όλων πρέπει να συνεχιστεί εντατικά: «Όλοι έχουμε ένα καθήκον. Το δικό μας καθήκον, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την κρισιμότητα των στιγμών, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα συνεργασία την Αστυνομία, η οποία πραγματικά έχει αναλάβει να κάνει τα πάντα και πιστεύω πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να διασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε να μην γυρίσουμε πίσω. Σίγουρα η συνεργασία μας και με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι συμπαγής και δημιουργική όπως ήταν μέχρι σήμερα, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε πως η κατάσταση είναι οριακή και τόνισε: «Κάνω έκκληση στη συνείδηση κάθε συμπολίτη: Να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα προφύλαξης και να μην κινείται χωρίς λόγο. Να σταματήσουμε τώρα τις αρνητικές εξελίξεις που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία. Οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και το μήνυμα των ελεγκτικών αρχών θα είναι δυνατό σε κάθε σημείο παραβατικότητας. Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς καμία εξαίρεση. Η άσκοπη κινητικότητα πρέπει να σταματήσει για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το επιβαρυμένο το τελευταίο διάστημα επιδημιολογικό αποτύπωμα της περιοχής και η αύξηση της κινητικότητας, κυρίως αυτής που δεν οφείλεται σε λόγους εργασίας ή σε λόγους πραγματικής ανάγκης. Συμφωνήθηκε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού και για τον λόγο αυτό, μεικτά κλιμάκια που θα συσταθούν, θα πραγματοποιούν ελέγχους παντού και κυρίως στις περιοχές υψηλού συνωστισμού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, η Προϊστάμενη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Εργασίας, Βασιλική Σεϊντή, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ, Γεωργία Πλώτα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λάμπος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Π.Ε. Αχαΐας, Σπύρος Μουρτάς, ενώ εξ αποστάσεως παρέμβαση έκανε και η Προϊσταμένη της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, Μαρία Καραμπελιά.

Advertisement

Comments are closed.