MENU

12 Απριλίου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Greenalists …και από το σπίτι! – Υπο_γράφει η Μελιώ Κατσιφάρα Views: 881 Απόψεις, Επικαιρότητα, ΚirixAROUND

Greenalists …και από το σπίτι! – Υπο_γράφει η Μελιώ Κατσιφάρα

Της Μελιώ Κατσιφάρα*

‘Καλησπέρα φίλοι ακροατές! Πώς είμαστε; Ηθικόν ακμαιότατον! Είστε συντονισμένοι στη ραδιοφωνική παρέα του UpFm – Σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και στην περιβαλλοντικού – πολιτιστικού περιεχομένου εκπομπή του Σταθμού Greenalists. Μας ακούτε στους 103,7 μεγάκυκλους των ερτζιανών ή διαδικτυακά μέσω της ενεργής και αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του σταθμού upfm.upatras.gr. Στην παρέα σας η Μελιώ Κατσιφάρα στο καθιερωμένο ραντεβού της Πέμπτης στις 17:00 ακριβώς….’
Κάπως έτσι τα ραδιοφωνικά ταξίδια της εκπομπής Greenalists έβαλαν πλώρη ξανά από την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020 και κάθε Πέμπτη εν μέσω πανδημίας Covid-19, έτσι ώστε να κρατήσουμε τη φλόγα της επικοινωνίας αναμμένη στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας της δραστήριας πολιτιστικής ομάδας του UpFm για την πολυπόθητη επιστροφή στα μικρόφωνα πλέον από το σπίτι σε μία κρίσιμη αλλά και ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας.
Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ο UpFm φανέρωσε τα καταπληκτικά αντανακλαστικά του αξιοποιώντας τα δίκτυα και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες με τις οποίες είναι εφοδιασμένος. Έτσι λοιπόν, ο Σταθμός της καρδιάς μας ΜΕΝΕΙ ΣΠΙΤΙ και σας κρατάει ευχάριστη συντροφιά μέσω του πλούσιου ραδιοφωνικού μενού που διαθέτει. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Σταθμού με ακόμη περισσότερο πάθος για το ραδιόφωνο αλλά και τα οφέλη του στην τόνωση της ψυχικής υγείας εν καιρώ καραντίνας, μένουν όπως επιβάλλεται στο σπίτι μετατρέποντας το σε ραδιοφωνικό studio προσθέτοντας από την αύρα του UpFm και με όπλο τη φαντασία μεταφέρονται νοερά σε αυτό ενθυμούμενοι συναρπαστικές στιγμές. Καταφέρνουν λοιπόν να δημιουργήσουν μία εξαιρετική ραδιοφωνική ατμόσφαιρα, ένα ευχάριστο κλίμα και μία ζεστή παρέα με τις απαραίτητες τονωτικές πινελιές αγαπημένων τραγουδιών στοχεύοντας τόσο στην ενημέρωση όσο και στη ψυχαγωγία των ακροατών.
Πρόκειται για τη δική μας ‘απάντηση’ στο νέο κορονοϊό αποκρούοντάς τον μακριά τουλάχιστον από τη ψυχολογική μας υπόσταση έτσι ώστε όσο είναι εφικτό μην κλονιστεί από τη λαίλαπα του SARS-CoV-2, ανακτώντας το ρυθμό και επικοινωνιακό μας παλμό που δεν θα χαθεί όσο έχουμε ο ένας τον άλλον. Μπορείτε να εντοπίσετε το νέο ολοζώντανο πρόγραμμα του Σταθμού στην ιστοσελίδα upfm.upatras.gr αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook. Instagram κ.ά. , να συντονιστείτε και έτσι να γίνετε μέρος της ραδιοφωνικής μας παρέας κατά τη διάρκεια των ημερών απομόνωσης και περισυλλογής που διανύουμε και όχι μόνο.
Με αφορμή λοιπόν τη νέα εποχή που ξημέρωσε για όλους μας, για το σταθμό αλλά και για την εκπομπή Greenalists διάλεξα να τροποποιήσω το όνομα σε Greenalists Anti-Covid-19 Edition έτσι ώστε να ενισχύσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια περιορισμού του ιού τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά για να μην του επιτρέψουμε να μας βλάψει ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο αισθανόμενοι μοναξιά, περιορισμό, αβεβαιότητα για το αύριο, άγχος έως και απόγνωση για τις ημέρες που πρόκειται να διαδεχθούν η μία την άλλη. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ‘χαμένης’ μας καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που πλέον λαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και δεδομένα.
Το ραδιόφωνο σε δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει ο άνθρωπος, έχει αποδειχθεί σωσίβιο σωτηρίας κρατώντας ένα μεγάλο παράθυρο επικοινωνίας και διάδρασης ανοιχτό μεταξύ ποικίλων θεμάτων συζήτησης αλλά και μουσικής. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι το ραδιόφωνο κάποτε φάνταζε ως η μοναδική διέξοδος των ανθρώπων στον κόσμο της ενημέρωσης αλλά και της ψυχαγωγίας πολύ πριν από την επανάσταση της εικόνας.
Ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής από το σπίτι η εμπειρία είναι ασύλληπτη. Άγχος για το πώς θα κυλήσει η εκπομπή από τεχνικής σκοπιάς, ανυπομονησία για το ραδιοφωνικό ραντεβού, ανακούφιση για την ανάκτηση της αγαπημένης συνήθειας ήταν ορισμένες από τις πρώτες σκέψεις της εκπομπής από το σπίτι. Κλείνοντας την πόρτα του ραδιοφωνικού μου δωματίου, φρόντισα να αφήσω έξω από αυτή δικές μου ανησυχίες και σκέψεις που στριφογυρίζουν διαρκώς στο μυαλό μου. Μεμιάς δραπέτευσα με τη βοήθεια της εκπομπής και θυμήθηκα τα νοερά ραδιοφωνικά ταξίδια ανά τον Πλανήτη των προηγούμενων εκπομπών, επιδιώκοντας και άλλα πολλά για τη συνέχεια. Περιβαλλοντικά, πολιτιστικά νέα, άφθονη μουσική, επικοινωνία, συνεντεύξεις διαφορετικού τύπου και μία ελάχιστη δόση της επικαιρότητας για να έχουμε επίγνωση πού βαδίζουμε, είναι τα συστατικά της εκπομπής διατηρώντας το περιεχόμενο της εκπομπής προ κορονοϊού.
Δε φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι αντίστοιχο, αν και η αλήθεια είναι ότι ο UpFm μας έχει χαρίσει απόλυτες συγκινήσεις χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική. Σαφέστατα το περιβάλλον είναι διαφορετικό όπως επίσης και ο τρόπος προσέγγισης του ενωτικού μέσου αλλά ένα είναι απόλυτα βέβαιο: η ανάγκη της διάδοσης του ηχηρού μηνύματος ότι σε αυτή την δύσκολη φάση που βιώνουμε είμαστε όλοι μαζί, συσπειρωμένοι διεκδικώντας ένα και μοναδικό στόχο, αυτόν της επιβίωσης βοηθώντας ο ένας τον άλλον να βγει νικητής στην μάχη που δίνουμε.
Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του UpFm από διαφορετικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος ανά την Ελλάδα αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλα είναι εφικτά αρκεί να ποθείς και να αγαπάς το στόχο. Πλέον οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Σταθμού είναι πιο κοντά στους ακροατές, αφού όλοι Μένουμε Σπίτι. Όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια παρέα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, όπως και ολόκληρος ο Πλανήτης σε μια γειτονιά με συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών τον UpFm που συσπειρώνει με τον πλέον μουσικό τρόπο σε τόσο δύσκολες και στρεσογόνες ημέρες επιβεβαιώνοντας ακόμη και στις μέρες της καραντίνας ότι είναι ένας από τους πιο ενεργούς Πανεπιστημιακούς Σταθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εσύ ακόμη να συντονιστείς? Ραντεβού Κάθε Πέμπτη στις 17:00 για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε παρέα μακριά από φοβίες των καιρών…
ΥΓ Αφιερωμένο στους φίλους της εκπομπή Greenalists ανά τον Πλανήτη εν μέσω ‘καραντινάτης’ πανδημίας COVID19!

*Η Μελιώ Κατσιφάρα είναι Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, MSc Γεωλόγος και Δημοσιογράφος των ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Πατρών

Comments are closed.