MENU

13 Μαρτίου 2026 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση για τα πλαστικά στη θάλασσα στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Views: 38 Ειδήσεις, City Life, Επικαιρότητα, ΚirixAROUND, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Εκδήλωση για τα πλαστικά στη θάλασσα στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εγκαινιάζει την έκθεση «Πλαστικά στη θάλασσα; Η λύση στη ΓΗ!» με ομιλίες επιστημόνων και δράσεις μαθητών.

Εκδήλωση αφιερωμένη στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά οργανώνεται το Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 στις 18:30, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Πλαστικά στη θάλασσα; Η λύση στη ΓΗ!». Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας και υλοποιείται με τη συνεργασία επιστημονικών και εκπαιδευτικών φορέων της Πάτρας και της Αχαΐας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στην Πάτρα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αγωγή Υγείας.

Ομιλίες επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν σύντομες επιστημονικές παρουσιάσεις από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα αναδείξουν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της ρύπανσης από πλαστικά.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα μιλήσει με θέμα «Πλαστικά στα ελληνικά πελάγη», παρουσιάζοντας στοιχεία για την παρουσία απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες.

Η Χρυσή Καραπαναγιώτη, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα αναφερθεί στη «Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά», ενώ ο Ανδρέας Τζαχρήστας, μεταδιδακτορικός ερευνητής και εντεταλμένος διδάσκων στο ίδιο τμήμα, θα παρουσιάσει το θέμα «Μικροπλαστικά: ένας αόρατος κίνδυνος στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης η Χρυσαφένια Μπατσαούρα, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα αναφερθεί στις «Κρυφές πηγές μικροπλαστικών: η περίπτωση των βαφών και των υφασμάτων».

Για τη σημασία της γαλλοφωνίας θα μιλήσει η Γεωργία Πετροπούλου-Conan, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία έχει και την ευθύνη υλοποίησης της έκθεσης στην πόλη.

Συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αχαΐας

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης θα αφιερωθεί στη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αχαΐας. Παιδιά από το 6ο και το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Ακταίου θα παρουσιάσουν τραγούδια και μικρά δρώμενα.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του Δικτύου Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Νερό, πηγή ζωής, υπευθυνότητας και δράσης», με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το διαδραστικό παιχνίδι «Κολύμπι στα βαθιά», το οποίο θα παρουσιάσει η Χριστίνα Μάλαμα, γεωλόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έκθεση για τα πλαστικά στις θάλασσες

Η περιοδική έκθεση «Πλαστικά στη θάλασσα; Η λύση στη ΓΗ!» ξεκίνησε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πάτρας στις 24 Φεβρουαρίου 2026 και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου 2026.

Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Tara Ocean Foundation και παρουσιάζει, μέσα από 11 θεματικά πόστερ, τις επιπτώσεις της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς, καθώς και προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Το υλικό πλαισιώνεται από εποπτικές παρουσιάσεις και εκθέματα που έχουν επιμεληθεί το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

Η οργάνωση της έκθεσης στην Πάτρα έχει ανατεθεί στην Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας.


Χρήσιμες πληροφορίες / Links

Εκδήλωση εγκαινίων
Σάββατο 21 Μαρτίου 2026
Ώρα: 18:30

Χώρος
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Πατρών – Πάτρα

Διάρκεια έκθεσης
24 Φεβρουαρίου – 8 Μαΐου 2026

Πληροφορίες
http://www.stmuseum.upatras.gr/index.php/el/2018-07-26-06-49-48/2018-10-17-11-20-33/712-2026-02-06-08-55-34

Comments are closed.