MENU

29 Ιουλίου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας Views: 1435 Επικαιρότητα, Θέατρο, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

Η «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Advertisement

Η «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδηπαρουσιάζεται στο κοινό της Πάτρας από το Διεθνές Φεστιβάλ στις 9.30 το βράδυ την Παρασκευή 4 Αυγούστου στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο σε μετάφραση  Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία ΛέαςΜαλένη, μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, με την Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Μήδειας και τον Φάνη Μουρατίδη στο ρόλο του Ιάσονα.

Η ΜΗΔΕΙΑ αναδείχτηκε από τον Ευριπίδη σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που έμεινε διαχρονική στους αιώνες.

Ο Ευριπίδης, μάρτυρας της προσφυγιάς, της απώλειας και του πολέμου και διαχρονικός προφήτης της αλήθειας, γράφει για τις καταστρεπτικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου πάθους στον άνθρωπο, της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού.

Η αρχετυπική πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και η σύγκρουση ανάμεσα στην αρχέγονη πίστη των όρκων και τον στείρο ορθολογισμό, αναδεικνύει την εικόνα μιας κοινωνίας με συγκεκριμένο υλιστικό προσανατολισμό. Μια αναγωγή στην Αθήνα της εποχής και στην επεκτατική πολιτική παντός καιρού, που σκοτώνει τα παιδιά της στο βωμό της δύναμης, της εξουσίας και του κέρδους.

Η υπόθεση

Ο  Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια,για να παντρευτεί τη Γλαύκη, κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα, διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία. Ο Κρέοντας αποφασίζει να εξορίσει τη Μήδεια και τα παιδιά από την πόλη, με τη συναίνεση του πατέρα τους. Μετά την προδοσία του Ιάσονα και την καταπάτηση των όρκων, η Μήδεια, αποφασίζει να τον εκδικηθεί, εμπλέκοντας και τα παιδιά στα σχέδιά της για εκδίκηση, στέλνοντάς τα να προσφέρουν θανάσιμα δώρα στη νέα βασιλική σύζυγο του πατέρα τους:  χρυσό πέπλο και χρυσό στεφάνι. Εκείνη τα φοράει και πεθαίνει. Όπως πεθαίνει κι ο Κρέοντας, μόλις την παίρνει στην αγκαλιά του. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της, επιβιβάζεται σε άρμα-δώρο του Ήλιου που το οδηγούν φτερωτοί δράκοντες και καταφεύγει στην Αθήνα.

Παίζουν:ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Κίτσου, ΙΑΣΟΝΑΣ: Φάνης Μουρατίδης, ΤΡΟΦΟΣ: Ελένη Καστάνη

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Θοδωρής Κατσαφάδος, ΑΙΓΕΑΣ: Βαγγέλης Αλεξανδρής, ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Λαέρτης Μαλκότσης, ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλμπέρτο Φάις

ΧΟΡΟΣ:Αλίκη Αβδελοπούλου, Στέλλα Ράπτη, Έλενα Χατζηαυξέντη, Μυρτώ Παπά -Αργυροπούλου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μυρτώ Καστρινάκη Μεϊτάνη

Συντελεστές: Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Σκηνοθεσία:ΛέαΜαλένη, Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης, Σκηνικά:Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια: KλαιρΜπρέισγουελ, Κίνηση: Φρόσω Κορρού, Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος, Μουσική Διδασκαλία: Χρίστος Θεοδώρου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριάνα Καδή, Βοηθός σκηνογράφου: Νικόλας Κανάβαρης, Βοηθός ενδυματολόγου:Κυράννα Γκιόκα, Διαφήμιση – Social Media: RenegadeMedia/ΒασίληςΖαρκαδούλας, Φωτογραφίες: ΕλίναΓιουνανλή

Τιμές Εισιτηρίων : Γενική είσοδος 22.00€ – Μειωμένο (ΑΜΕΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΜΑΘΗΤΕΣ έως 14 ετών-ΑΝΕΡΓΟΙ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) 18.00€ .

Σημεία προπώλησης: ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ,DISCOVER BOOKSTORE, & viva.gr

Comments are closed.