MENU

14 Ιανουαρίου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O Σωτήρης Ντούβας, οι Haze Band και διεθνείς μουσικοί σε μια πολύχρωμη καρναβαλική γιορτή Views: 243 Επικαιρότητα, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πατρινό Καρναβάλι, Πολιτισμός

O Σωτήρης Ντούβας, οι Haze Band και διεθνείς μουσικοί σε μια πολύχρωμη καρναβαλική γιορτή

Advertisement

Μια εβδομάδα πριν την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 και οι προετοιμασίες συντονίζονται σε πλήρη καρναβαλική συχνότητα. Οι αναρίθμητοι φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού περιμένουν με ανυπομονησία το πρώτο Καρναβάλι μετά την πανδημία του κορωνοϊού, το πρώτο Καρναβάλι χωρίς τους περιορισμούς των τελευταίων ετών για να χαρούν και να διασκεδάσουν στον ανοιχτό χώρο, στην πλατεία και στους δρόμους, όπως προστάζει η απαραίτητη καρναβαλική συνθήκη της χαράς.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού της καρναβαλικής περιόδου θα δοθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 στην Πλατεία Γεωργίου Α΄, την πλατεία του Καρναβαλιού μας, όπου θα διεξαχθεί η Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023. Στην επίσημη έναρξη και στο πλαίσιο του τελετουργικού ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα κηρύξει την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 που έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα έχει την τιμητική του προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και αξέχαστες εμπειρίες στους αναρίθμητους φίλους του.

Η φετινή Τελετή έχει ως κεντρική ιδέα την Αναγέννηση, που νοηματοδοτεί τη νέα εποχή του Καρναβαλιού και των φίλων του μετά την πρόσφατη περιπέτεια. Μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων.  

Το πρώτο μέρος της τελετής αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του διεθνούς χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co. Πρόκειται για ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου που θα παρουσιάσουν με την ιδιαίτερη παραστατική ματιά τους ο χορογράφος και η ομάδα του και στο οποίο επίγειοι και εναέριοι χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και φωτιστικές αντανακλάσεις, θα αλληλοεπιδράσουν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας.

Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης ο Σπύρος Κουβαράς (Ιδέα, Χορογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση), στήνει επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή.

Στο δεύτερο μέρος της Τελετής Έναρξης πρωταγωνιστικό λόγο θα αναλάβει η μουσική. Μια πολύχρωμη Καρναβαλική γιορτή, που δίνει τον αναγεννησιακό ρυθμό της και πετάει τις σπίθες της σε όλη την Ελλάδα. Τα μεθυστικά τραγούδια της Πατρινής Αποκριάς διασκευασμένα και με πολλές  απρόσμενες μελωδικές συνέχειες. Ακούσματα της εφηβικής μας ηλικίας με νέα χροιά και διαχρονικές συνθέσεις 60’s 80’s και 90’s με χορευτική διάθεση. Τα διαφορετικά στοιχεία ενοποιούνται στα χέρια που κρατάνε την ορμητική δύναμη του ρυθμού και μεταδίδουν την ένταση που χρειάζεται για να απλωθεί μια γιορτή παντού (συμμετοχή) μέχρι την κορύφωσή της. Κινητήρια δύναμη το δημιουργικό ντουέτο του Σωτήρη Ντούβα (Ρυθμός) και του Κωστή Χριστοδούλου (αρμονία) που ενορχηστρώνoυν τις παλαιότερες οικείες εκτελέσεις με σύγχρονο τρόπο που μας επιστρέφει στο 2023. Έχοντας ζήσει το καρναβάλι, στις πλατείες, στους δρόμους και στις γειτονιές της, όντας γέννημα και θρέμμα των αντιφάσεων και της δύναμής της, ο Σωτήρης Ντούβας βγάζει τη ντραμς από το υπόγειο της πόλης και τη βάζει στο κέντρο του Καρναβαλιού. Μαζί με μια ομάδα εξαίρετων μουσικών, κάνει το προσωπικό του ταξίδι στο ρυθμό και στα πέρατα της Γης, ταξίδι δικό μας. Οι “Haze band” θα παρουσιάσουν μια λαϊκή γιορτή από την Πάτρα ως τη Λατινική Αμερική με παραδοσιακές διασκευές, pop, rock, swing, σάμπα κ.α. Το live θα έχει και απρόσμενα χρώματα απ’ το εξωτερικό: Στην σκηνή θα είναι και ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Αdedeji Adetayo κιθάρα/φωνή σε άφρο, λάτιν και ποπ, μουσικές διασκευές, Michael Jackson, Bruno Mars κ.α. Στο μπάσο θα είναι ο Κουβανός Yoel Soto όπου θα κάνει αναλάβει διάφορες ενορχηστρώσεις των κομματιών του καρναβαλιού σε αυθεντικές λάτιν εκδοχές με άρωμα Καραϊβικής θάλασσας.

Ωστόσο από το πρωί του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου η Πάτρα θα έχει ντυθεί στα καρναβαλικά της αφού στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων στο χώρο του Δημαρχείου, το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο έως το τέλος της καρναβαλικής περιόδου. Πολλές καρναβαλικές εκπλήξεις από το πρωί του Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας θα ανεβάσουν το καρναβαλικό θερμόμετρο και θα μεταδώσουν το χαρούμενο και αισιόδοξο μήνυμα της μεγάλης γιορτής της Πάτρας. 

Comments are closed.