MENU

6 Αυγούστου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Π.Ε. Αχαΐας – Τι αποφασίστηκε Views: 345 Ειδήσεις, Κοινωνία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Π.Ε. Αχαΐας – Τι αποφασίστηκε

Advertisement

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και λόγω της κατάστασης συναγερμού (επίπεδο 5 του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς) στην οποία βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα.
Στη σύσκεψη προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, αναπληρώνοντας τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο. Κατά τη διάρκειά της έγινε αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και περαιτέρω συντονισμός δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προβούν σε δράσεις που αφορούν σε αυξημένη ετοιμότητα, στα πλαίσια υλοποίησης της β’ φάσης του σχεδίου ΙΑΝΟΣ, δηλαδή:
• Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
• Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.
• Ενημέρωση του κοινού μέσω δελτίου τύπου για λήψη μέτρων προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2021.
• Ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.
• Ετοιμότητα προσωπικού και μέσων εμπλεκομένων φορέων για υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος και για διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, Νικόλαος Γυφτάκης, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Αχαΐας, Λουκάς Μουτσέλος, ο υπεύθυνος επιχειρησιακού σχεδιασμού ΔΙΠΥΝ Αχαΐας, Γρηγόριος Αγαλόπουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντης Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας, Ανδρέας Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Παναγιώτης Μελάς, ο υπεύθυνος εκτάκτων αναγκών της 6ης ΥΠΕ, Κωνσταντίνος Καρζής, ο Διευθυντής Δασών Αχαΐας, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας, ο Προϊστάμενος Δ/νσης τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΔΕ, Θεόδωρος Τζόλας και Θεόδωρος Ραυτόπουλος.

Η εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μελά

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη λήψη μέτρων λόγω της κατάστασης συναγερμού που έχει τεθεί η περιοχή για εκδήλωση πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 5), τον Δήμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς και η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, Αλεξία Καρδάρα.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε:
«Η Δημοτική Αρχή, οι εργαζόμενοι του Δήμου αλλά και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας είναι σε θέσεις μάχης και σε πλήρη ετοιμότητα, δίπλα στο λαό που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τις φωτιές.
Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, τώρα είναι ώρα μάχης για την αντιμετώπιση τυχόν νέων εστιών στην περιοχή μας, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, που απειλούν ανθρώπινες ζωές.
Είναι ώρα αλληλεγγύης και διεκδίκησης, για να μη μείνει κανένας μόνος, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, για την απαραίτητη κρατική στήριξη προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Είναι όμως και ώρα προβληματισμού, γιατί για μία ακόμη χρονιά φάνηκε η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη. Είναι φανερές οι ελλείψεις στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε μέσα ώστε να μπορεί να είναι σε πλήρης ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Βασικό επίσης θέμα είναι η χρηματοδότηση των Δήμων και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να υπάρχουν σωστά οργανωμένες υπηρεσίες που να μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει.
Καλούμε το λαό της Πάτρας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η λαϊκή περιουσία και ο δασικός πλούτος της περιοχής».

Comments are closed.