MENU

23 Ιουνίου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανδρέας Κοσμάτος: Εκλογές 2023, ένα πολιτικό ορόσημο Views: 3529 Απόψεις, Επικαιρότητα

Ανδρέας Κοσμάτος: Εκλογές 2023, ένα πολιτικό ορόσημο

Advertisement

Του Ανδρέα Κοσμάτου – Επικεφαλής ψηφοδελτίου Πράσινο & μωβ

Αυτές οι εκλογές θα μνημονεύονται για πολλούς λόγους.
Στοιχείο πρώτο: Από ότι φαίνεται το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, αποκτά μεγάλη δύναμη και γέρνει την πλάστιγγα προς τα δεξιά. Αυτό προβλέπω να συνεχίζεται για αρκετό καιρό, τουλάχιστον μέχρι η Ελληνική αριστερά να ξαναβρεί τα πατήματα της και να μπορέσει να συνθέσει ένα χώρο με ρεαλιστικές, σύγχρονες αριστερές προτάσεις. Η στείρα αντιπολίτευση, η χωρίς όραμα πολιτική και η απουσία σοβαρών εναλλακτικών από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν του και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εκλογική συντριβή του κόμματος του κου Τσίπρα, συνηγορούν προς το συμπέρασμα μου.
Στοιχείο δεύτερο: Οι σύγχρονες διεθνής πολιτικές τάσεις ευνοούν την δημιουργία χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να αναδυόταν και ένα τέτοιο στην Ελλάδα, καλώς το δεχτήκαμε. Λένε ότι η ιστορία κάνει κύκλους, όμως εγώ είμαι οπαδός της θεωρίας ότι η ιστορία κάνει και μικρά βήματα προς τα εμπρός, άρα κάνει μια κίνηση σπιράλ (δυστυχώς με πυκνές σπείρες)… Η άνοδος λοιπόν και των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και άρα και στην Ελλάδα δεν με εκπλήσσει, όσο με προβληματίζομαι σχετικά με το πότε θα ωριμάσουμε ως Ευρωπαίοι, διότι η Ελλάδα είναι σχετικά νέο κράτος και δεν περιμένω ακόμα πολλά.
Στοιχείο τρίτο: Μια ακόμη πολιτική τάση που κερδίζει έδαφος είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ο οποίος προσπαθεί, συνδυάζοντας ιδεολογίες με βάση την τωρινή τους πρακτική αξία, την πολιτική σχετικότητα με την εποχή και το περιβάλλον, να βρει την θέση του στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Οι μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις βρίσκονται σε ύφεση. Λίγο πολύ στο διάστημα των τελευταίων 100 χρόνων οι κυρίαρχες και «καθαρές» ιδεολογικά πολιτικές, εφαρμόστηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και η «νικήτρια» δημοκρατία με τις οικονομικές παραλλαγές της μπορεί να κοιτά αισιόδοξα το μέλλον. Μιλώντας για τα ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου, το ζητούμενο πλέον είναι η διαχείριση και ανάπτυξη της ευημερίας, η αναζήτηση του πραγματισμού στις πολιτικές διαχείρισης της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο βαθμός συνοχής των κοινωνιών θα είναι ένα μεγάλο ζητούμενο από εδώ και πέρα.
Στοιχείο τέταρτο (και σημαντικότερο): Παρέα με όλα τα παραπάνω αρνητικά, ήρθε και το θετικό στην πολιτική σκηνή, το κόμμα «ΒΟΛΤ Ελλάδας»! Διότι πάντα έτσι γίνεται για να διατηρείται η «κοσμική ισορροπία»! Το αντιπροσωπεύουν τρεις λέξεις, Πραγματισμός-Πανευρωπαϊσμός-Πρόοδος και όλες οι πολιτικές προτάσεις που κομίζει στηρίζονται στην βάση αυτών. Το «ΒΟΛΤ Ελλάδας» συστήνεται στο εκλογικό κοινό με την συμμετοχή του στον εκλογικό συνασπισμό «Πράσινο & μωβ» μαζί με τους Πράσινους, τους Πειρατές, την Οικολογία – πράσινη λύση, το κόμμα των ζώων και τους Πράσινοι – αλληλεγγύη. Στόχος να εκφραστεί το κομμάτι εκείνο των Ελλήνων που βλέπουν με άλλα μάτια τις έννοιες, πατριωτισμός, δημοκρατία, αξιοκρατία, αξιολόγηση, δικαιοσύνη, κυκλική οικονομία, οικολογία και τόσες άλλες ακόμα λέξεις που έχουν χάσει το νόημα τους.
Η βουλή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να σχηματίζεται, με προβληματίζουν ιδιαίτερα. Αν επαληθευτούν θα ζήσουμε ένα συντηρητισμό άνευ προηγουμένου, οπότε ελπίζω στις λίγες μέρες μέχρι την κάλπη να σκεφτεί ο καθένας ποιον πρέπει να στείλει στην βουλή να τον εκπροσωπεί για τα επόμενα τέσσερα (;) χρόνια. Η πολυφωνία στην βουλή δεν είναι ανάθεμα, δεν είναι χαμένος ψήφος όπως θέλουν να πιστεύουμε, είναι πολιτική ωριμότητα και η μόνη λύση για να πάμε μπροστά.

Comments are closed.