MENU

8 Δεκεμβρίου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επαγγελματική ασφάλιση: Το μέλλον των εργαζομένων στο δημοσιο & ιδιωτικο τομεα Views: 1006 City Stories, Ειδήσεις, ΚirixAROUND, Κοινωνία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Επαγγελματική ασφάλιση: Το μέλλον των εργαζομένων στο δημοσιο & ιδιωτικο τομεα

Advertisement

Υπο_γράφει ο Χάρης Κοντογιαννάτος*

Στην Ε.Ε. και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες-πυλώνες συνταξιοδοτικών παροχών, κοινωνικής ασφάλισης. Οι τρεις πυλώνες περιλαμβάνουν:

  1. Την κρατική υποχρεωτική ασφάλιση. Παρέχεται σε διάφορες μορφές από το κράτος.
  2. Την επαγγελματική-επικουρική ασφάλιση, σύνταξη. Παρέχεται από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης στους εργαζόμενους που συμμετέχουν.
  3. Τα αμιγώς ιδιωτικά σχήματα σε διάφορες μορφές, που προέρχονται κυρίως από ασφαλιστικές εταιρείες.(ιδιωτικη ασφαλιση)

Η συνεχής μείωση των συντάξεων που χορηγεί το κράτος (1ος πυλώνας, κρατική υποχρεωτική ασφάλιση) δημιουργεί νέες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή επαγγελματική-επικουρική σύνταξη, προκειμένου να έχουν ποιότητα ζωής όταν θα είναι συνταξιούχοι.

Η δημιουργία και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων (2ος πυλώνας, επαγγελματική ασφάλιση) οδηγεί στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, λίγο πιο σύνθετου, αλλά περισσότερο αποτελεσματικού. Περιθώρια για αποτυχία και αστοχίες δεν υπάρχουν. Η επαγγελματική ασφάλιση έχει, εδώ και δεκαετίες, δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Προϋποθέσεις σημαντικές για να λειτουργήσει με αποτέλεσμα και επιτυχία είναι:

  1. Να εξασφαλίζεται ο διαχωρισμός από τους άλλους δύο πυλώνες. Να μην υπάρχουν περιθώρια αλληλεπιδράσεων και εξαρτήσεων, αλλά ξεκάθαροι διαφορετικοί ρόλοι και λειτουργίες.
  2. Η ανεξαρτησία από το κράτος και τις παρεμβάσεις του. Η μόνη παρέμβαση θα περιορίζεται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Αναλογιστική Αρχή.
  3. Ξεκάθαρο, σύγχρονο, αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας, εναρμονισμένο με αυτό της Ε.Ε.

Τα επαγγελματικά ταμεία έχουν ως σκοπό να παρέχουν στα μέλη τους επιπλέον κάλυψη, πέρα από αυτήν που παρέχει η κρατική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι το αναδιανεμητικό, με βάση το οποίο λειτουργεί η κρατική υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει ως όφελος τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης να αποτελούν μια μορφή μακροχρόνιας και με καλές αποδόσεις αποταμίευσης. Τα χρήματα παραμένουν στο επαγγελματικό ταμείο και επενδύονται για να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο σκοπό και δεν υπάρχει διασπάθιση σε άλλες δράσεις και ανάγκες.

Στα πλεονεκτήματα των υποχρεωτικών επαγγελματικών ταμείων είναι η διαφάνεια, η ενημέρωση, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και η ασφάλεια των επενδύσεων με ικανοποιητικές αποδόσεις. Υπάρχει συνεχής έλεγχος. Είναι υποχρεωμένα να δημοσιεύουν τις οικονομικές καταστάσεις, τους προϋπολογισμούς, τις αναλογιστικές μελέτες, καθώς και την πορεία των επενδύσεων.

Η επενδυτική πολιτική που ακολουθούν οριοθετείται από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ αυστηρές κυρώσεις εγγυώνται την ορθή διαχείριση των ταμείων.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν με επιτυχία από τον Μάρτιο του 2013 τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης. Υπήρξε μετατροπή τους από επικουρικά ταμεία ΝΠΔΔ σε επαγγελματικά ΝΠΙΔ.

Καλύπτουν τους κλάδους των εργαζομένων στο φάρμακο (ΤΕΑΥΦΕ), των υπαλλήλων εμπορίου τροφίμων Αττικής (ΤΕΑΥΕΤ), του προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών (Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π.) και των ασφαλιστών και προσωπικού ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Οσο αναφορα τον καθαρα δημοσιο τομεα οι εργαζομενοι στο υπουργειο οικονομικων εχουν δημιουργησει ένα παρα πολύ δυνατο επαγγελματικο ταμειο μη υποχρεωτικης ασφαλισης, το οποιο στηριζεται στις εισφορες των εργαζομενων αλλα και η διαχειρηση του γινεται επισης μονο από τους εργαζομενους.

Για παραδειγμα θα μπορουσε να συσταθει στο ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ επαγγελματικο ταμειο μη υποχρεωτικης ασφαλισης από τους εργαζομενους αλλα και με συμμετοχη του ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Θα είναι σιγουρα μια παρακαταθηκη για τους εργαζομενους οπου με μα μικρη συμμετοχη οι εργαζομενοι αλλα και ο ιδιος ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ θα βοηθησουν τους εργαζομενους σε μια αυξηση της συνταξης τους όταν αυτή θα ερθει.

Στη διοικηση εφ’οσον μετεχουν ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ & οι εργαζομενοι θα υπαρχουν εκπροσωποι και από τις δυο πλευρες.

Από τις διατάξεις του νόμου προκύπτει με σαφήνεια η πρόθεση του νομοθέτη να χορηγήσει τη δυνατότητα συστάσεως επαγγελματικών ταμείων σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία .. Η βασική προϋπόθεση για την ίδρυση είναι ο αριθμός των ασφαλιζόμενων ανά  επαγγελματικό κλάδο ή επιχείρηση που χρειάζεται  να υπερβαίνει τους 100.Δύο κριτήρια συνέτειναν στη θέσπιση του ελάχιστου ορίου των 100 μελών για την ίδρυση ενός ΤΕΑ: αφενός η ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας των δημιουργούμενων ταμείων που προϋποθέτει έναν ικανό αριθμό μελών και αφετέρου τα συνήθη μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων που σπάνια απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Η νομική τους μορφή συνίσταται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου χωρίς να καταφεύγουν αποκλειστικά στα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης των ασφαλιστικών εταιριών. Στην επωνυμία τους περιλαμβάνεται η ένδειξη «Ταμείο Επαγγελματικής ασφάλισης ν. π .ι. δ.»

Τα επαγγελματικά ταμεία είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η περιουσία που δημιουργούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τις επενδύσεις των χρημάτων τους έχει ως κύριο σκοπό την πληρωμή των συντάξεών τους.

*Ο Χαρης Κοντογιαννατος είναι,

-Αντιπροεδρος του επαγγελματικου ταμειου υποχρεωτικης ασφαλισης υπαλληλων φαρμακευτικων εργασιων ΤΕΑΥΦΕ,

Μελος της Πολιτικου Συμβουλιου δημοτικης παραταξης ΣΠΙΡΑΛ του Δημου Πατρεων,

Υπευθυνος ενημερωσης της ομοσπονδιας φαρμακου ΠΟΣΙΕΦ.

 -Προεδρος του συλλογου Ιατρικων Επισκεπων Αχαιας-Ηλειας.

Comments are closed.