MENU

26 Ιουνίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους Views: 364 Ειδήσεις, ΚirixAROUND, Κοινωνία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Advertisement

Επιστολή της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους:

«κ. Πρωθυπουργέ, ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ…..»

Πρόλογος

Οι παγκόσμιες ημέρες υπενθύμισης της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων θα αποκτήσουν νόημα και αξία, αν γίνουν ημέρες περισυλλογής για την κατανόηση των αιτιών που ευθύνονται για την γέννησή τους και κυρίως αν αξιοποιηθούν για την διαμόρφωση εφικτών πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.

Αίτημα

Ας δράξουμε την ευκαιρία να κάνουμε την υπέρβαση. Να μην σπαταλήσουμε την 26η Ιούνη για μια ακόμη φορά, ανακυκλώνοντας παλαιά υλικά συμβουλών, υποσχέσεων, αφορισμών, καταγγελιών. Έστω για μία φορά ας μην παρασυρθούμε από την ευκολία της απόδοσης των ευθυνών στους άλλους. Απόδοση ευθυνών στο πλαίσιο της αντιπαλότητας των κομματικών μηχανισμών αλλά και της ατομικής ιδιοτέλειας και των ανταγωνισμών που στεγάζονται ακόμη και στους ίδιους πολιτικούς χώρους. Έστω για αυτή τη φορά ας αποφύγουμε την εκμετάλλευση της χρήσης των ουσιών, γιατί με αυτό τον τρόπο διαιωνίζουμε την εξάρτηση στο σύγχρονο υπερκαταναλωτικό κοινωνικό μοντέλο που ευνοεί κάθε εξαρτητική συμπεριφορά.
Τα τελευταία 25 χρόνια τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιποι Φορείς Πρόληψης όπως η «ΠΡΟΤΑΣΗ», έχουν κάνει την διαφορά.
Έχουν αναπτύξει ενεργά κοινωνικά Δίκτυα σε κάθε τοπική κοινωνία και εκπαιδεύουν ομάδες και γενικότερα την κοινότητα σε έναν άλλο τρόπο ζωής που απομακρύνει τους νέους από την εξάρτηση και τους οδηγεί αργά και σταθερά σε μία ζωή με αξία και νόημα . Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάκτηση της χώρας μας. Όλοι όσοι λειτουργούμε ακούραστα μέσα από διαφορετικούς ρόλους στον χώρο της πρόληψης φροντίζουμε πολύ καλά ο κάθε χώρος το δένδρο του. ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ σε κάθε τοπική κοινωνία.
Όμως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να φροντίσουμε όλο το δάσος για να μπορέσει να επιβιώσει το δένδρο.
Αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας του δάσους δεν θα γλυτώσει κανένα δέντρο.
Η προστασία του δάσους εξαρτάται από την δική μας φροντίδα και την δική μας προσπάθεια προς την εκάστοτε πολιτεία να εξασκεί τον ρόλο της με τρόπους που να βοηθά στην ανάπτυξη του δάσους και όχι να το δυσκολεύει μέσα από δυσλειτουργικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. .
Τον τελευταίο χρόνο είμαστε μάρτυρες μίας μεγάλης κινητοποίησης στον χώρο της Πρόληψης για να υπερασπιστούμε την συνέχεια αλλά και την βελτίωση των συνθηκών της πρόληψης. Έγινε μία προσπάθεια να γίνει η υπέρβαση.
Αξιοποιήσαμε τα υλικά της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Επιμονή, υπομονή, ειλικρίνεια, καλή πρόθεση, σεβασμό στην διαφορετικότητα, πνεύμα επικοινωνίας και κυρίως διάθεση για διαμόρφωση συνθετικής πρότασης, αξιοποιώντας όλα αυτά στα οποία συναντιόμαστε και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Ο βηματισμός μας καθορίζεται από αυτά που μας ενώνουν ενώ αυτά που μας χωρίζουν, μας βοηθούν να καταλήγουμε στα σωστά βήματα.

Επίλογος

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ.κ Υπουργοί, κ.κ υπεύθυνοι για την πολιτική της πρόληψης,
ας δουλέψουμε για την υπέρβαση της αντιπαλότητας σε κάθε χώρο για να προκύψει η διαφορά. Ας μείνει τουλάχιστον η πρόληψη έξω από κάθε μορφή αντιπαραθέσεων. Η σύνθεση που λειτουργεί στην βάση της πυραμίδας, ας διευκολύνει να γίνει κάτι ανάλογο στην κορυφή της πυραμίδας.
Ας ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον καθένα σας και πρώτα και κύρια με τον ΟΚΑΝΑ. Είναι πολύ θετικό το γεγονός που τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών υπέγραψαν την επταετή σύμβαση με τα Κέντρα πρόληψης.
κ. Πρωθυπουργέ,
ας είναι αυτό μία καλή αρχή να εγκριθεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το οποίο έχουμε δουλέψει τόσο πολύ ο Εθνικός Συντονιστής και πολλοί άλλοι φορείς. Η κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» αγωνίζεται 33 ολόκληρα χρόνια σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Είμαστε όλοι σε αναμονή να φθάσει στην τελική έγκριση.

κ. Πρωθυπουργέ,
εκτιμήσαμε πολύ που κάνετε την υπέρβαση και διατηρήσατε στην θέση του Εθνικού Συντονιστή το ίδιο πρόσωπό της προηγούμενης κυβέρνησης, ένα πρόσωπο εγνωσμένης και σημαντικής διεθνούς αξίας. Είναι μία ευκαιρία να γίνει και η διαφορά.
Εκτιμούμε ότι οι δυο παραπάνω ενέργειες (επταετής σύμβαση και εθνική στρατηγική) θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση της ενιαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την ανάπτυξη της πρόληψης. Αν γίνει η καλή αρχή, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε για την συνέχεια. Μία καλή επικοινωνία με τον ΟΚΑΝΑ, την ενίσχυση των Δικτύων των Κέντρων Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες και άλλα ακόμη που θα ακολουθήσουν.
Και τότε οι ελπίδες θα βρουν δικαίωση και θα έχουμε την διαφορά.
Με την φροντίδα του Δάσους θα σωθούν και τα Δέντρα.

Για το Δ.Σ. της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Comments are closed.