MENU

28 Δεκεμβρίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η περίτεχνη φάτνη στον Καθολικό Ναό της Πάτρας Views: 435 Επικαιρότητα, ΚirixAROUND, Μεταξύ μας, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Η περίτεχνη φάτνη στον Καθολικό Ναό της Πάτρας

Advertisement

Στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα τηρήθηκε και φέτος το έθιμο με την τοποθέτηση στο εσωτερικό του της καθιερωμένης φάτνης.
Πρόκειται, μία ακόμη φορά, για περίτεχνη κατασκευή που δημιούργησαν ενορίτες – μέλη της Καθολικής Κοινότητας της πόλης, που όμως σε μέγεθος δεν έχει καμμία σχέση με τις προηγούμενες αφού είναι κατά πολύ μικρότερη.

Ωστόσο είναι το ίδιο προσεγμένη και λεπτομερής , έλκοντας την προσοχή μικρών και μεγάλων, καθώς η είσοδος, τις ώρες που ο Ναός παραμένει ανοικτός, είναι ελεύθερη, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής προστασίας.
Μια από τις πλέον αξιοπρόσεκτες κατασκευαστικές λεπτομέρειες του φετινού διοράματος είναι και η μικρογραφία της πόλης της Βηθλεέμ, που διακρίνεται μέσα από την πύλη του τείχους . Οπως μας είπε ο εφημέριος του Ναού π. Παύλος Σινιγάλιας, για φέτος προτιμήθηκε μια μικρότερη κατασκευή εξ αιτίας της πανδημίας ώστε να αποφεύγεται και ο μεγάλος συνωστισμός επισκεπτών. Οσο για την μεγάλη κατασκευή όλοι ελπίζουν ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν να ξαναγίνει του χρόνου όπως την γνωρίζαμε και ακόμα καλλίτερη.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κατασκευή τα τελευταία χρόνια αναπαριστούσε ρεαλιστικά, κατά τρόπο εντυπωσιακό και πρωτότυπο την πόλη της Πάτρας και το λιμάνι της μέχρι και τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου αναφέροντας ότι « είχε ένα έντονα αλληγορικό νόημα, έναν πνευματικό συμβολισμό: δεν αναπαριστούσε τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά καταδείκνυε τον ερχομό τού χριστουγεννιάτικου μηνύματος στη σύγχρονη πόλη των Πατρών. Είναι το ίδιο μήνυμα που πρώτος έφερε ο Απόστολος Ανδρέας στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια πριν, και το οποίο θυμόμαστε εντονότερα κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα»
Η φωτεινή κατασκευή, λόγω της μικρότερης κλίμακας, εστιάζει στο θρησκευτικό μήνυμα της Γέννησης, διατηρώντας αισθητικά πιο απλό αλλά ισάξιο επίπεδο. Στις φωτογραφίες η τωρινή κατασκευή που αξίζει να δείτε από κοντά και αυτή των προηγούμενων χρόνων, εξ ίσου εντυπωσιακές και οι δύο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Comments are closed.