MENU

5 Ιουλίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θεματικές μορφές τουρισμού και ποδήλατο – Τα συμπεράσματα του webinar της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Views: 393 Αθλητισμός, Ειδήσεις, Οικονομία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Θεματικές μορφές τουρισμού και ποδήλατο – Τα συμπεράσματα του webinar της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Advertisement

Εξωστρέφεια και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τον ποδηλατικό τουρισμό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
Όπως τονίστηκε, συνεχίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου Δήμων-τουριστικών προορισμών και ξενοδοχείων φιλικών προς τους τουρίστες-ποδηλάτες. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι θα ήθελαν, είτε να περιηγηθούν περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο, είτε απλά, στη διάρκεια των διακοπών τους, να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για κοντινές εκδρομές από το ξενοδοχείο που διαμένουν.
«Η NatΤour και το σήμα πιστοποίησης Bike Friendly προχώρησε σε μια νέα πρακτική προώθησης και προβολής του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα: μετά τη λειτουργία των σημάτων πιστοποίησης “Bike Friendly Hotel” και “Bike Friendly Partner”, εφαρμόζεται πλέον η πιστοποίηση Greek Bike Specialist για τουριστικά γραφεία, πράκτορες και Tour Operators», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος, εκπρόσωπος και Γενική Διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής ΝatΤour, Βίκυ Καραντζαβέλου.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρείται ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δραστηριότητες που άπτονται των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικά του ποδηλατικού τουρισμού. «Οι πιστοποιημένοι ‘bikefriendly’ Δήμοι μπορούν διοργανώνοντας εκδρομές με ποδήλατα σε γκρουπ ή και μεμονωμένους τουρίστες, να ενισχύσουν τις την επισκεψιμότητα με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο που ίσως δεν θα επέλεγε αυτή την περιοχή για τις διακοπές του ή την εκδρομή του. Επίσης, ας αναλογιστούμε ότι σε κάθε πόλη το ποδήλατο απελευθερώνει χώρο, αφού ένα αυτοκίνητο ισούται με οκτώ ποδήλατα», σχολίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.
Στα πολλαπλά οφέλη της χρήσης ποδηλάτου αναφέρθηκε ο κ. Ζαΐμης: «Αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, είναι μία ήπια μορφή μετακίνησης φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον, αποτελεί είναι μία ήπια μορφή τουρισμού που βοηθάει στη βιώσιμη κινητικότητα και στην αναψυχή όλων των πολιτών», παρατήρησε.
Ο Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Τουρισμού – Εμπειρογνώμονας θεματικών μορφών τουρισμού Χρήστος Πετρέας επισήμανε ότι στο σύνολό της Ευρώπης η χρήση του ποδηλάτου είναι πολύ διαδεδομένη – στην Ελλάδα είμαστε αρκετά χαμηλά στην κατάταξη. Ανέφερε πως ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια δραστηριότητα δεκάδων εκατομμυρίων πελατών.
Ο τοπογράφος μηχανικός Στέφανος Κατσώλης είπε ότι πρέπει να φτιαχτούν υποδομές για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χρήση ποδηλάτου πιο διαδεδομένη τονίζοντας ότι οσυντονισμός από την Περιφέρεια για τη σύνδεση των δήμων μεταξύ τους είναι πολύ σημαντικός.
Από την πλευρά του ο Πολιτικός Μηχανικός Σπύρος Μαντάς μίλησε για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στην παραλιακή ζώνη και το χώρο του κάστρου και σε άλλες περιοχές με ήπιες παρεμβάσεις, προκειμένου να δωθεί καλύτερη πρόσβαση στους ποδηλάτες αλλά και στους πεζούς.
«Οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη για προσέλκυση στη χρήση ποδηλάτου. Η Περιφέρεια έχει εντάξει φιλοποδηλατική νοοτροπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Γεώργος Ρόμπολας.
Για τη διαδεδομένη χρήση του ποδηλάτου στο Μεσολόγγι μίλησε ο ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Σωκράτης Στέλλιος.
Να αναφερθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου Ιωάννης Παπαϊωαννίδης, από το Επιμελητήριο Αχαΐας ο Θεόδωρος Τσουμπέλης, από το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτ. Ελλάδας ο Γεώργιος Τελώνης, από το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής ΠΔΕ Γεώργιος Τελώνης, από το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής ΠΔΕ ο Λαυρέντιος Βασιλειάδης, ο Γεωλόγος AQUATERRA Χριστόφορος Καπόπουλος, καθώς επίσης εκπρόσωποι ξενοδοχείων και camping από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Αχαΐα, Εκπρόσωποι Δήμων και άλλοι συλλογικοί φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου MEDCYCLETOUR ,η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης προχώρησαν στην υπογραφή της Χάρτας για έναν Βιώσιμο και Υπεύθυνο Ποδηλατικό Τουρισμό.

Comments are closed.