MENU

1 Αυγούστου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συντηρείται για να ενοικιαστεί το ιστορικό κτίριο της Αχαϊκής Τράπεζας Views: 465 Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Οικονομία, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Συντηρείται για να ενοικιαστεί το ιστορικό κτίριο της Αχαϊκής Τράπεζας

Advertisement

Καλύμματα σε όλη την πρόσοψη, έχουν τοποθετηθεί στο εμβληματικό και ιστορικό κτίριο της οδού Ρήγα Φεραίου 66 ( Μιχαλακοπούλου ), όπου στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς γίνονται εργασίες συντήρησης, με σκοπό, όταν ολοκληρωθούν, όπως εκτιμάται, σε δυο περίπου μήνες , στη συνέχεια να ενοικιαστεί.


Όπως είναι γνωστό, το κτίριο ανήκει σήμερα στους αδελφούς Χαράλαμπο και Ανδρέα Ανδρικόπουλο, της οικογένειας των επιχειρηματιών σούπερ μάρκετ, οι οποίοι το αγόρασαν το 2018 όταν εκποιήθηκε, μετά την αναστολή της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας το 2012. Στην ηλεκτρονική διαδικασία ήσαν οι μοναδικοί πλειοδότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για να το αποκτήσουν διέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες περί το 1,5 εκατ ευρώ, π8οσό που αναφέρουμε με επιφύλαξη.


Το κτίριο που είναι δίπλα από το Επιμελητήριο Αχαϊας , έχει κριθεί διατηρητέο, με ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και δώμα που καλύπτουν επιφάνεια 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων , είναι γενικά σε καλή κατάσταση, ενώ διαθέτει και ασανσέρ.


Το κτίριο έχει πρόσθετη ιστορική αξία για Πάτρα καθώς υπήρξε πρώτη ιδιοκτησία και κατοικία του επιφανούς πολιτικού, διατελέσαντος και πρωθυπουργού, Ανδρέα Μιχαλακόπουλου (*), ο ανδριάντας του οποίου βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση στην Πλατεία Βασιλίσσης Ολγας ( Εθνικής Αντίστασης )

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

(*) Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1875 στην Πάτρα όπου. Διακρινόταν για τον χαρακτήρα του, την ευφυΐα και τις γνώσεις του. Σπούδασε Νομική στην Γαλλία, την Γερμανία και την Αθήνα. Εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας πρώτη φορά το 1911. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916. Το 1924 ηγήθηκε της πτέρυγας των Συντηρητικών Φιλελευθέρων. Στις 7 Οκτωβρίου 1924 σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Γεώργιου Κονδύλη η οποία ανετράπη στις 26 Ιουνίου 1925 από τη δικτατορία Παγκάλου. Επανήλθε το 1926 ως υπουργός εξωτερικών με την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη και το 1928 ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έγινε ξανά υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου τον Ιούνιο του 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κοινωνία των Εθνών και έλαβε μέρος σε πολλές διασκέψεις. Συμμετείχε μαζί με τον Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930. Εξορίστηκε από την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 7 Μαρτίου 1938. Υπήρξε εξαιρετικός κοινοβουλευτικός ρήτορας και πολιτικός με σπάνια χαρίσματα. Ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας βιβλιοθήκη 30.000 τόμων.

Comments are closed.