MENU

4 Ιουνίου 2021 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πληρώματα για τον χώρο Καρναβαλικής Δημιουργίας Views: 570 Ειδήσεις, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πατρινό Καρναβάλι, Πολιτισμός

Τα πληρώματα για τον χώρο Καρναβαλικής Δημιουργίας

Advertisement

Παρέμβαση, εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρναβαλικών Πληρωμάτων του Α.Σ.Ο. και λοιπών ιστορικών και δημιουργικών πληρωμάτων, έκανε ο Γρηγόρης Μικρώνης (πλήρωμα 11) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διοργάνωσε η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας την Πέμπτη 3/6/2021 στην Πολιτεία.

Όπως αναφέρεται:

Τεκμηριωμένη κατάθεση απόψεων Πληρωμάτων Α.Σ.Ο. Πατρινού Καρναβαλιού για τον χώρο Καρναβαλικής Δημιουργίας των Πληρωμάτων

κ. Δήμαρχε,

κα Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπρόσωποι Πληρωμάτων Πατρινού Καρναβαλιού,

Ονομάζομαι Γρηγόριος Μικρώνης. Ως Α’ εκπρόσωπος του Πληρώματος 11 αλλά και εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρναβαλικών Πληρωμάτων του Α.Σ.Ο. και λοιπών ιστορικών και δημιουργικών Πληρωμάτων που παρίστανται στις συναντήσεις μας, και αναφορικά με την ανάγνωση του συγκεκριμένου κειμένου, θα παρουσιάσω σύντομες και τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις επί του θέματος της στέγασης και εν γένει του χώρου δημιουργίας των Καρναβαλικών Πληρωμάτων. Οι θέσεις αυτές αναφέρονται στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και σήμερα σε ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα και αφορά στον χώρο δημιουργικής έκφρασης για την κατ’ έτος προετοιμασία των Πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού.

Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα, ερχόμαστε στην υπό διαμόρφωση τοποθεσία των Παλαιών Σφαγείων που όπως ανακοινώθηκε και στην προηγούμενη συνάντησή μας, θα αποτελέσει -και το ευχόμαστε- μία οργανωμένη δομή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και έκφρασης.

Φαντάζομαι ή καλύτερα προσμένω, πως σήμερα εδώ θα συμβούν, ενδεχομένως, δύο πράγματα:

  • Θα μας ανακοινώσετε τη λύση που βρήκατε, τον νέο χώρο δηλαδή που στο εξής θα δραστηριοποιούνται δημιουργικά όλα τα Πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού τα οποία επιθυμούν να δημιουργούν και να προσφέρουν. Πρόκειται για κάτι που διακαώς περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα και για το οποίο υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις από το παρελθόν. Πρωτίστως δημόσιες δηλώσεις του κ. Δημάρχου αλλά και της κας Προέδρου της ΚΕΔΗΠ, τόσο κατά τις συναντήσεις σας μαζί μας όσο και μέσω των σχετικών δελτίων τύπων του Δήμου Πατρέων. Αναμένουμε να μας περιγράψετε τα χαρακτηριστικά του χώρου σε υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό, προδιαγραφές, κανονισμό λειτουργίας, υγιεινή και ασφάλεια,

Ή από την άλλη, θα μας ανακοινώσετε ενδεχομένως,

  • πως για μία φορά ακόμα, όλες οι προσπάθειές σας ήταν άκαρπες. Ότι ποτέ δεν θελήσατε να «εξωθήσετε» τα δημιουργικά Καρναβαλικά Πληρώματα από τις αποθήκες του ΑΣΟ και ενδιαφέρεστε γι’ αυτά (όμως τα άρματα σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα λόγω αδιαφορίας, και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις). Ότι δεν παραποιήσατε τις συνθήκες που επικρατούσαν στις αποθήκες του ΑΣΟ όταν μας ζητήσατε να αποχωρήσουμε και ευγενικά το πράξαμε έγκαιρα, παρά και τις επιπλέον αναληθείς κατηγορίες της Δημοτικής Αρχής ότι «το έργο του ΑΣΟ χάθηκε από άρνηση των Πληρωμάτων να αποχωρήσουν εγκαίρως» ενώ ο εργολάβος είχε φύγει μήνες νωρίτερα. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι μέσω της κας προέδρου, δόθηκε έγκριση να παραμείνουμε στο χώρο με ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις ως και την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού 2020 και να αποχωρήσουμε την Καθαρά Δευτέρα!
  • Ή επιπροσθέτως και τελικώς, θα μας ανακοινώσετε ακόμα ότι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε εναλλακτικές πρακτικές αναζήτησης και δέσμευσης δημιουργικού χώρου για διάφορους υπηρεσιακούς και άλλους λόγους.

Αναμένω και αναμένουμε λοιπόν σήμερα τη σημαντική σας ανακοίνωση για τη στέγαση των Πληρωμάτων. Δεν σας κρύβω, πως όλες και όλοι μας απορήσαμε με την αλλαγή του θέματος της σημερινής συνάντησης. Στην μεν πρώτη και εκ μέρους σας η υπ. αρ. πρόσκληση 732/20.5.2021 είχε ως τίτλο «Στέγαση πληρωμάτων Πατρινού Καρναβαλιού» και στο αμέσως επόμενο διάστημα των δέκα ημερών αναδιαμορφώθηκε πάλι εκ μέρους σας το κείμενο με την υπ. αρ. πρόσκληση 755/27.5.2021 και χωρίς θέμα, όπου η πρόταση αναφερόταν γενικά στο «…ενδιαφέρον για κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων…».

Μας κούρασαν οι προφορικές δεσμεύσεις σας αφού ουσιαστικά είναι αποδεδειγμένο ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα συγκροτημένο ως σήμερα ώστε να αποδείξει στον Πατραϊκό λαό και τα Πληρώματα ότι νοιάζεται για τη δημιουργικότητα, τη συμμετοχή και τη συνεργασία στο Πατρινό Καρναβάλι, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με αποδεδειγμένες ιστορικές, συλλογικές και δημιουργικές προσπάθειες.Έχετε αναρωτηθεί τι λάθος κάνετε που δεν το κάνουν άλλοι δημιουργικοί Δήμοι και άλλα αναπτυσσόμενα αστικά Καρναβάλια της χώρας μας που αγκαλιάζουν τους Καρναβαλιστές τους; Ψάξατε για απαντήσεις; Μάθατε πως αγκαλιάζουν αντίστοιχες ομάδες που με τη γνώση και την εμπειρίατους προσφέρουν στην ποιότητα και στην ελκυστικότητα των καρναβαλικών δράσεων, στην τουριστική αναβάθμιση και την τοπική ανάπτυξη;

Στερούμαστε την στέγη δημιουργίας παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δήμαρχου Πατρέων κ. Πελετίδη ο οποίος είχε αναφέρει πως «…δεν θα αποχωρήσουν τα Πληρώματα από τον ΑΣΟ πρώτου βρεθεί ο νέος χώρος στέγασης και δημιουργίας των Πληρωμάτων». Οι διαβεβαιώσεις αυτές ενισχύονται και από τις παρακάτω σχετικές δεσμεύσεις σας απέναντι στα Πληρώματα οι οποίες ακούστηκαν στις εξής συναντήσεις:

  • 30.03.2015, με αντιπροσωπεία Πληρωμάτων  του ΑΣΟ στο γραφείο Δημάρχου
  • 12.05.2017, σε ανοιχτή πρόσκληση-συζήτηση για όλα τα Πληρώματα του ΑΣΟ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
  • 31.03.2018,σε ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα Πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργάνωσε η 

ΚΕΔΗΠ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΠΑΤΡΑΣ

  • 21.10.2019,σε ανοιχτή πρόσκληση για όλα τα Πληρώματα του ΑΣΟ, επίσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αγαπώ το Πατρινό Καρναβάλι γιατί αγαπώ τον τόπο μου και γιατί αγαπώ κάθε τι δημιουργικό που καταλήγει σε σύνθεση και εκπέμπει νοήματα, αξίες και πολιτισμική μνήμη με σκοπό ένα στιβαρό μέλλον που αξίζει η Πάτρα. Η ελάχιστη προσφορά μου στο Πατρινό Καρναβάλι εντός και εκτός ΑΣΟ αλλά και σε άλλες δημόσιες καλλιτεχνικές δράσεις της πόλης μας,επιβεβαιώνει την αγάπη μου αυτή. Γνωρίζω πως αυτή την αγάπη την έχουν και όλα τα Καρναβαλικά Πληρώματα που σήμερα είναι άστεγα αλλά και όσα άλλα ζητούν ή θα ζητήσουν στο μέλλον στέγη για την καρναβαλική τους πράξη και πρακτική. Αυτή την αγάπη, δημιουργικότητα και αλληλεγγύη την ένιωσα προσωπικά όταν για πρώτη φορά μπήκα στον ΑΣΟ το 2012, όπου αγκαλιάστηκα, φιλοξενήθηκα και συνέπραξα μαζί με άλλους καρναβαλιστές ως και πέρυσι, σε ένα άκρως φιλικό και αλληλεπιδραστικό πλαίσιο και περιβάλλον.

Δυστυχώς σήμερα μας έχετε στερήσει τη δημιουργικότητα όπως την εκφράζουντα άστεγα Πληρώματα του ΑΣΟ. Θυμηθείτε πως η πλειοψηφία των ετήσιων βραβείων του Πατρινού Καρναβαλιού αφορούσανστα Πληρώματα που δημιουργούσαν στους χώρους του ΑΣΟ.Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της δημιουργικότητας, τότε τι είναι;

Αν δεν μπορείτε σήμερα να παρουσιάσετε τη λύση στο πρόβλημα στέγασης, τα δημιουργικά και ιστορικά Καρναβαλικά Πληρώματα εντός και εκτός ΑΣΟ, είναι έτοιμα να σας υποδείξουν τον τρόπο που μπορείτε να προχωρήσετε: Αποφασίστε σήμερα κιόλας τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου και ολοκληρωμένου Χώρου Καρναβαλικής Δημιουργίας για όλο το Καρναβάλι και για όλα τα Πληρώματα, με υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό και κανόνες.Με τμήμα Αρμάτων, Καπέλων, Μασκαράτας, Χειροκατασκευών, Λαβαροκατασκευών, άλλων Κατασκευών Δρόμου, κ.λπ.

Δώστε καρναβαλική στέγη σήμερα όχι μόνο στα Πληρώματα του ΑΣΟ αλλά και σε όλα τα Πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού που επιθυμούν να δημιουργήσουν, ικανοποιώντας την πάγια και μόνιμη απαίτησή τους για μεγάλο και οργανωμένο χώρο δημιουργίας. Μη φοβάστε. Σας θυμίζω πως στο πρόσφατο παρελθόν τους δώσατε ανάλογους ρόλους ευθύνης με «λευκή επιταγή» μάλιστα και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά! Σας έβγαλαν «Καρναβαλοπρόσωπους». Πρέπει επίσης να θυμόμαστε αλλά και να γνωρίζουμε πως στέγαση τα Πληρώματα είχαν από τη μεταπολίτευση και μετά! Και η στέγαση αυτή χάθηκε δυστυχώς μετά από 45 χρόνια!

Περιμένω να ακούσω και να ακούσουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις σας σήμερα! Όχι άλλες προτάσεις!

Σας ευχαριστώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρναβαλικών Πληρωμάτων του Α.Σ.Ο. και λοιπών ιστορικών και δημιουργικών Πληρωμάτων.

Comments are closed.