MENU

1 Μαΐου 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για την Πρωτομαγιά Views: 621 Επικαιρότητα

Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για την Πρωτομαγιά

Advertisement

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε με αφορμή την αιματοχυσία του 1886, στην πλατεία Haymarket του Σικάγο, σε μια ειρηνική συγκέντρωση για τα εργασιακά δικαιώματα.
Η επέτειος αυτή σε εποχή πανδημίας, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία.
Η πανδημία του COVID 19, δημιούργησε νέες, τεράστιες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την υγεία, τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας, την οικονομία, την ενημέρωση και τη διαχείριση της γνώσης.
Προκλήσεις που ήρθαν με ένταση να προστεθούν, στις ήδη εντεινόμενες ανισότητες και τις αδικίες και σε άλλες μεγάλες κρίσεις, όπως η κλιματική, με μεγάλες επιπτώσεις στα δικαιώματα, στην εργασία, στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Ήδη, πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με την ένταση της ανισότητας, εντάθηκε και η αμφισβήτηση και συρρίκνωση των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων.
Σήμερα, που οι περισσότερες χώρες προχωρούν σε αποκλιμάκωση των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, βλέπουμε ότι τα μεγαλύτερα θύματα της νέας κρίσης είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Δημιουργήθηκαν εκατομμύρια νέοι άνεργοι, ενώ πλήττονται ιδιαίτερα όσοι απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας, μια πραγματικότητα που απουσιάζει από τις επίσημες αναλύσεις και εξαγγελίες ενώ αφορά μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.
Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, αποτελούν πρόσχημα για περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, που αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να δημιουργήσουν προηγούμενο για το τι θα ισχύσει την επόμενη μέρα.
Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της εργασίας και την κατοχύρωση και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται πριν η νέα πραγματικότητα διαμορφωθεί για μας, χωρίς εμάς.
Εάν αυτή η συζήτηση, συμβάλει στην οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, είναι η μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, για κάθε προοδευτικό πολίτη.

Comments are closed.