MENU

30 Σεπτεμβρίου 2026 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το σπιράλ χαιρετίζει την ένταξη του Α’ Κοιμητηρίου στο ευρωπαϊκό δίκτυο Views: 9 Επικαιρότητα

Το σπιράλ χαιρετίζει την ένταξη του Α’ Κοιμητηρίου στο ευρωπαϊκό δίκτυο

Advertisement

Η δημοτική παράταξη σπιράλ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την ένταξη του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, συγχαίροντας τη δημοτική αρχή, επισημαίνει όμως πρόσφατη ζημιά στον ιστορικό μαντρότοιχο του εβραϊκού νεκροταφείου.

Η δημοτική παράταξη σπιράλ, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για την πόλη την επίσημη ένταξη του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) και στην αντίστοιχη Πολιτιστική Διαδρομή, χαρακτηρίζοντάς την «οφειλόμενη τιμή» σε έναν χώρο που συνδέεται με την ιστορία της πόλης εδώ και ενάμιση αιώνα. Η παράταξη αναφέρει ότι υπερψήφισε τη σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και συγχαίρει τη δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας.

Η θέση για τη δικτύωση

Advertisement

Το σπιράλ τονίζει, όπως αναφέρει, ότι στηρίζει σταθερά τη δικτύωση και την επικοινωνία της Πάτρας με άλλες πόλεις, δήμους και χώρες, θεωρώντας την πρακτική εξωστρέφειας που προσφέρει οφέλη μέσα από τον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την άντληση πόρων. Κατά την παράταξη, η ένταξη του Α’ Κοιμητηρίου στην ευρωπαϊκή διαδρομή το αναδεικνύει όχι μόνο ως χώρο ταφής, αλλά και ως τόπο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένα «υπαίθριο μουσείο γλυπτικής» με πολυπολιτισμική ιστορία

Η παράταξη περιγράφει το κοιμητήριο ως υπαίθριο μουσείο γλυπτικής, που αποτυπώνει την οικονομική και κοινωνική ακμή της Πάτρας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Σημειώνει ότι η πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης αντανακλάται στα ταφικά μνημεία, όπου συνυπάρχουν τάφοι της παλιάς πατρινής αστικής τάξης, εμπόρων από την Αγγλία και τη Γερμανία, καθώς και το νεότερο εβραϊκό νεκροταφείο που λειτούργησε στην περιοχή.

Το σπιράλ επισημαίνει ότι το εβραϊκό αυτό μνημείο επλήγη πρόσφατα, όπως υποστηρίζει, από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακατασκευή του ιστορικού μαντρότοιχου, ιδιαίτερης αισθητικής, που υπήρχε από το 1880.

Comments are closed.

↑