MENU

13 Μαΐου 2023 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία” το Σαββατοκύριακο στο θέατρο όροφως Views: 346 Επικαιρότητα, Θέατρο, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα, Πολιτισμός

“Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία” το Σαββατοκύριακο στο θέατρο όροφως

Advertisement

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του για τρίτη χρονιά και με επαναλαμβανόμενα sold out, το έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου, ταξιδεύει στην Πάτρα και στο θέατρο όροφως, στις 13 & 14 Μαΐου, στις 21:15.


Το έργο που πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας και τη θέση της στις σύγχρονες κοινωνίες, θίγοντας ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και οικογενειακής καταπίεσης και απόγνωσης, πρωτοανέβηκε το φθινόπωρο του 1977 από τη Φράνκα Ράμε σε μουσική Di Capri και σκηνοθεσία Ντάριο Φο. Δυστυχώς, η μεγάλη του διάρκεια δεν επέτρεψε τότε στους δημιουργούς να παίξουν όλους τους μονολόγους που είχαν γραφτεί.  Σήμερα, στην αυγή του 2023, εξακολουθούμε να ζούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση της γυναίκας αυτής που περιγράφει η Ράμε στο έργο της. Μιας γυναίκας καταπιεσμένης, υπόδουλης, όπου ακόμα προσπαθεί να εδραιώσει την θέση και τον ρόλο της, πολεμώντας τα κοινωνικά κλισέ που η κοινωνία, η πατριαρχία, οι άνδρες και οι ίδιες έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους. Και, ναι, οι γυναίκες του τότε και του τώρα «γελάνε», κλαίνε, υποδουλώνονται, αγνοούνται, δολοφονούνται…

Σήμερα, που οι κοινωνίες έχουν διαμορφωθεί περισσότερο τρομακτικές και αποκρουστικές, τρεις γυναίκες βρίσκουν την δύναμη να αντισταθούν και γίνονται ΕΝΑ. Ο λόγος τους εκτοξεύει σιδερένια καρφιά στους εγκεφάλους όλου του κόσμου.

Η Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ για τρίτη χρονιά υψώνει γροθιά και μέσα από τον θεατρικό λόγο ενώνει τις φωνές των γυναικών όλου του κόσμου σε μία, αφιερώνοντας το έργο στην ΓΥΝΑΙΚΑ, μάνα, αδερφή, γιαγιά, επαγγελματία, φοιτήτρια… Είναι λοιπόν μια γυναικεία υπόθεση που αφορά σαφώς και τους ΑΝΤΡΕΣ. Αφορά όλες και όλους, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και δη τον πολιτικό κόσμο.

Από όλο το έργο της Φράνκα Ράμε που αριθμεί 9 μονολόγους, παρουσιάζονται συνθετικά 3 μονόλογοι: ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ, ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΣΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ και ΕΓΩ, Η ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ.

Παίζουν (με αλφαβητικά σειρά):Ήρα Δαμίγου (ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΣΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ)Δάφνη Μαρκάκη (ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ)Στυλιανή Κλείδωνα (ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ)

θέατρο «όροφως»Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Μαΐου στις 21:15


Προπώληση viva.gr

Γενική είσοδος: 13€  

Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€

Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου:

Γενική είσοδος: 16€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€
Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
«…Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας και την επιμονή σας ως κοινό που με μεγάλη επιτυχία δώσατε το παρόν για 3 συνεχόμενες σεζόν και τιμήσατε με την παρουσία σας την Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ σε ένα τόσο απαιτητικό έργο, όπως είναι το “ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”. Στο τρίτο ανέβασμα, προχωρήσαμε σε κάποιες μικρές αλλαγές αποζητώντας για μια ακόμα φορά την κοινωνική αφύπνιση. Ένα έργο που αποδεικνύεται προφητικό και παραμένει τραγικά επίκαιρο 46 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας πανδημίας που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ παρά το ότι άφησε και εξακολουθεί να αφήνει στο πέρασμά της χιλιάδες θύματα. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ψυχολογική και σωματική βία.Η αφύπνιση της κοινωνίας κρίνεται όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη προκειμένου να καταργήσει την πατριαρχία, εγγενές στοιχείο της οποίας είναι η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της, ως σύστημα εξουσίας και οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων. Και προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα το φαινόμενο της Πατριαρχίας και οι συνέπειές του είναι όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη. Γινόμαστε λοιπόν εμείς η φωνή κι εσείς η γροθιά στον εξανθρωπισμό του ανθρώπου…»
Εμμανουήλ Γ. Μαύρος – Σκηνοθέτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Φράνκα Ράμε – Ντάριο ΦοΣκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. ΜαύροςΑπόδοση-Διασκευή: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος & Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑΜουσική: Δημήτρης ΕυαγγελινόςΜουσική Επιμέλεια: Εμμανουήλ ΜαύροςΦωτισμοί: Χριστίνα ΦυλακτοπούλουΣκηνικά-Καλλιτεχνική Δ/νση: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design StudioΚουστούμια: Μάγδα ΚαλορίτηΦωτογράφιση: Χριστίνα ΦυλακτοπούλουVideo Post-Production Trailer: Μανώλης ΠετρήςΣκηνοθέτης Trailer: Εμμανουήλ Γ. ΜαύροςΕπικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη ΛαγουρούΠαραγωγή: Medea Pictures

Comments are closed.