MENU

15 Μαΐου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξαφνική συνάντηση με τον Στάθη Σερέτη Views: 870 City Stories, Επικαιρότητα, ΚirixAROUND, Πάτρα/Δυτ. Ελλάδα

Ξαφνική συνάντηση με τον Στάθη Σερέτη

«Η κοινωνική προσφορά δεν έχει «ταβάνι»-Περνώ τώρα τον χρόνο μου δημιουργικά στο περιβόλι που καλλιεργώ»

Advertisement

15 ερωτήσεις  για τον πολιτικό μηχανικό και πρώην, πρώτο αιρετό, Νομάρχη Αχαΐας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Oι παρουσιάσεις αυτές, αν και σύντομες, γεμάτες όμως αναμνήσεις και εικόνες, τόσο κοντινές αλλά και τόσο μακρινές, έχουν σκοπό να αποτελέσουν αφορμή υπενθύμισης στους παλαιότερους και γνωριμίας στους νεώτερους, για εμβληματικά πρόσωπα τα οποία, στο πρόσφατο παρελθόν, διαδραμάτισαν για μεγάλο διάστημα,σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της Πάτρας , όμως, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για διαφορετικούς λόγους, άλλαξαν τρόπο ζωής…ή έχουν πλέον αποτραβηχτεί.

1.Γενέθλια: Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 30 Ιουλίου 1936. ( Λέων)

2.Χρονολογίες – σταθμοί διαδρομής:

1961:Εισάγεται  στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.

1964: Γνωριμία με την σύζυγό του  Ζωή.

1974 και 1978 : Γεννιούνται τα παιδιά τους ( Κωνσταντίνος και  Νινέττα).

1975: Πρώτη εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας.

1981: Εκλογή του ως Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, που αποτέλεσε σημαντική αναγνώριση από τους συναδέλφους του Μηχανικούς, οι οποίοι μέχρι το 1990 (για τρεις θητείες) τον  τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στον σπουδαίο αυτό θεσμικό ρόλο, συνδεδεμένο με τον τεχνικό κόσμο και τις δίκαιες διεκδικήσεις του επιστημονικού τους κλάδου.

1974 :Εντάσσεται  στο ΠΑΣΟΚ ως ενεργό μέλος  και  αναλαμβάνει Γραμματέας της          Τ.Ο. 5

1987: Γίνεται  Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον Δήμο Πάτρας.

1991: Επιλέγεται  Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.

1993:Αναλαμβάνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας.

1994 : Εκλέγεται ως ο πρώτος αιρετός Νομάρχης, γεγονός  που αποτέλεσε σπουδαία στιγμή κοινωνικής και πολιτικής αναγνώρισης. Εκλέχτηκε και στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές του 1998 και παρέμεινε στο αξίωμα  ως το τέλος της θητείας του το 2002.

3.Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαχείριση κομβικών αλλαγών

Η μετάβαση μου από την ενεργό πολιτική δράση μέχρι την συνταξιοδότηση ήταν ομαλή, καθότι  δεν έπαυσα να είμαι επαγγελματικά ενεργός για πολλά ακόμη χρόνια, παρατείνοντας την περίοδο αυτή  όσο ήταν δυνατόν χρονικά περισσότερο. Οπότε μετά από 45 χρόνια έντονης πολιτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, επιθυμούσα να απολαύσω απλές στιγμές ( όπως ταξίδια, βόλτες και συζητήσεις με φίλους, χαλαρές οικογενειακές στιγμές), τις οποίες είχα πραγματικά στερηθεί εξαιτίας περιορισμένου ελεύθερου χρόνου.

4.Που και γιατί «χάθηκε» τώρα.

Παρακολουθώ από …απόσταση, παραμένω ενεργός πολίτης αλλά και υπέρμαχος του να υπάρχει ανοικτός και ελεύθερος χώρος δράσης για τους νεότερους.

5.Συγκρίνοντας το σήμερα   με το τότε.

 Η εποχή της δικτατορίας και κατόπιν της μεταπολίτευσης  ήταν  η εποχή που οδήγησε στην σταθερή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και ενέπνευσε με πάθος την γενιά μου. Μια γενιά που διψούσε για εργασία, πολιτικό διάλογο και συνάμα εμπλοκή με τα κοινά, καθώς συνέβαλε θετικά  στην  εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σήμερα δυστυχώς η παρατεταμένη οικονομική δυσχερής κατάσταση της χώρας, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, η ενεργειακή κρίση και η ανεργία των νεών, αποτελούν μια δυσάρεστη πραγματικότητα που εγκλωβίζει τον καθημερινό μέσο πολίτη στα προβλήματα του στενού προσωπικού κύκλου του.

6.Μια μεγάλη  εμπειρία …

 Στα 30 χρόνια ενεργούς ενασχόλησης μου με τα κοινά, είναι η αίσθηση του  ότι θα ήθελες να κάνεις περισσότερα. Η κοινωνική προσφορά δεν έχει «ταβάνι».

7.Η πιο ευχάριστη και νοσταλγική ανάμνηση:

Μια βόλτα με θέα τον Θερμαϊκό στην Θεσσαλονίκη, πατρίδα της γυναίκας μου αλλά και πατρίδα των πιο ανέμελων αναμνήσεών μου.

8.Η πιο δύσκολη και δυσάρεστη στιγμή:

Οι εικόνες που έζησα και είδα το 1996 στον σεισμό του Αιγίου. Κάποιες από αυτές, έχουν έντονα χαραχτεί στην μνήμη μου, με πρωταγωνιστές συνανθρώπους μας να υποφέρουν, καθώς  από την μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα.

9.Αν γινόταν ξεκίνημα  πάλι από την αρχή.

Είμαι ευγνώμων για ότι κατάφερα αλλά και ότι παρέλειψα. Η διαδρομή μου αποτελεί αποτέλεσμα πολλής δουλείας, μεγάλης προσπάθειας και πολλών αγώνων  με κέντρο τον συνάνθρωπο.

10.Ποια η σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Αν και παρακολουθώ και ενημερώνομαι καθημερινά από το διαδίκτυο , για να είμαι ειλικρινής τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Τα παρακολουθώ σχετικά από απόσταση χωρίς να συμμετέχω ιδιαίτερα.

11.Αγαπημένο «μοτο» :

Οι άνθρωποι να μην φοβούνται να ζήσουν και να αισθανθούν.  

12.Μια άποψη για την Πάτρα και την Αχαΐα:

Η Πάτρα είναι ευλογημένος τόπος. Η στρατηγική της θέση, το λιμάνι της, τα φυσικά της χαρακτηριστικά που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, τα τοπικά της προϊόντα  την κάνουν ξεχωριστή. Θεωρώ πως η προοπτική της Πάτρας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της και των πολιτικών της εκπροσώπων. Να σταματήσει η εσωστρέφεια, να ολοκληρωθούν τα ακανθώδη έργα υποδομής και η πόλη να επιστρέψει στις εποχές που είχε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

13.Μια συμβουλή:

Να μην ξεχνάς την αφετηρία και να επιδιώκεις την συνεργασία.

14.Μια ευχή:

 Ένας κόσμος δίχως πόλεμο, ένας ειρηνικός πλανήτης.

15.Και μια αξιοσημείωτη προσωπική είδηση:  Έχω αναπτύξει μικρής κλίμακας δεξιότητες στον αγροτικό τομέα, καθώς περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά στο περιβόλι που καλλιεργώ. Από αυτή μου την δραστηριότητα  έχω εκτιμήσει απεριόριστα την προσφορά της γης προς τον άνθρωπο αλλά  και την μεγάλη υποχρέωση όλων μας να την φροντίσουμε, να την προστατεύσουμεκαι να την διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Comments are closed.